Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Ölen ve Yükselen Meslekler, Beceriler  (Okunma sayısı 10479 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Haziran 05, 2019, 12:12:20 ös
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 174
  • Cinsiyet: Bay

Barış Soydan'ın güzel bir yazısı. Saygılarımla.

Kaynak:
https://t24.com.tr/yazarlar/baris-soydan/asil-meseleye-gelelim-5-yil-sonra-mesleginiz-para-edecek-mi-2,22729

Asıl meseleye gelelim: 5 yıl sonra mesleğiniz para edecek mi? (2)


Hangi meslekler ölüyor, hangi meslekler yükseliyor?

Bayramı fırsat bilip gündemden biraz uzaklaşalım ve kriz kadar güncel olmayan ama aslında hepimizin kaderini ondan daha fazla etkileyecek olan meseleye, teknolojinin mesleklerde yarattığı büyük değişime gelelim. (Bu arada herkesin bayramını kutluyorum.)

Uluslararası bir şirketin Türkiye CEO’su kısa süre önce yeniden yapılanma kapsamında çok sayıda kişinin işten çıkarıldığını anlatıyordu. Yakın zamana kadar tüm faturalar tek tek elle sisteme giriliyormuş. Teknoloji bunu değiştirmiş; bugün artık faturalar “taranıp” geçiliyor. Ve muhasebe işinin geri kalanı Almanya’daki merkezde çalışanlar tarafından hallediliyor. Sonuç: Türkiye’deki muhasebe personeline ihtiyaç kalmamış. Muhasebe bölümünden onlarca kişi çıkarılmış…

Muhasebecilik ölüyor. En azından bildiğimiz anlamıyla. Ama yükselen, şirketlerin eleman arayıp da bulamadığı meslekler de var var.

Boyner Holding’in alışveriş aplikasyonu Hopi’nin Genel Müdürü Neslihan Uçar Çadırcı, Türkiye’de “Veri bilimcisi” ve “Veri mühendisi” bulmanın çok zor olduğunu söylüyor. Türkiye’de henüz veri üzerine lisans eğitimi veren bir üniversite yok. Oysa ihtiyaç büyük. Neslihan Uçar Çadırcı, “Şu anda herkes App (Aplikasyon/Uygulama) yapma derdinde” diyor, “Çünkü App’ler veri toplamının en iyi yolu. Herkes CRM ve veri ekiplerini de kuruyor. Verisi olmayan bir şirket en iyi ürünü üretse, en iyi fiyatı verse bile gelecekte ayakta kalamayacak.” (*)

Verinin yükselişi yeni mesleklerin yükselişine yol açtı: Veri bilimcisi, veri analisti,  veri mühendisi, veri mimarı, veri ambarı yöneticisi, veri ambarı analisti, veri modelcisi…

Davos’ta açıklanan bir rapora göre (**) önümüzdeki 5 yılda orta düzeyde beceri gerektiren muhasebecilik, veznedarlık, kasiyerlik, sekreterlik gibi beyaz yakalı mesleklerin önemi azalacak. (Bu mesleklerde çalışanlar için teknolojik değişimle baş etmenin yolu yeni beceriler edinmekten geçiyor.) Buna karşılık teknoloji odaklı bazı meslekler yükselirken bazı geleneksel meslekler de önemini korumaya devam edecek. Dünyanın çeşitli ülkelerinde çok sayıda şirketle görüşülerek hazırlanan rapora göre... (*)

Yükselen meslekler:

Veriyle ilgili işler (Veri analizi, bilimciliği, mühendisliği, mimarlığı vb.)
Yazılım ve uygulama geliştiriciliği
Bilgi teknolojisi (uzmanlığı)
Dijital pazarlama
Süreç otomasyonu
Bilgi güvenliği
E-ticaret
Sosyal medya
Robotik mühendisliği
Makine öğrenmesi

Ölen meslekler:

Muhasebecilik
Sekreterlik
Fabrika işçiliği
Postacılık
Mali analiz
Kasiyerlik, gişe satıcılığı
Her türlü kayıt işleri
Mekanik ve makine tamirciliği
Telepazarlamacılık
Şoförlük
Kapıdan kapıya pazarlama
Avukatlık

Önemini koruyacak meslekler:

Pazarlama ve satış
İnsan kaynakları
Finansal yatırım uzmanlığı
Tedarik zinciri ve lojistik
Üst düzey yöneticilik
Elektronik mühendisliği
Enerji ve petrol mühendisliği
Petrol ve doğal gaz tesisi operatörlüğü
Öğretmenlik ve üniversite öğretimi
Teknoloji sadece meslekleri değil ihtiyaç duyulan becerileri de değiştiriyor.

Önemi azalan beceriler:

Hafıza
Sözel beceri
El becerisi
Dayanıklılık
Keskin görüş ve duyu
Mekansal beceri
Okuma, yazma
Koordinasyon ve zaman yönetimi
İnsan yönetimi

Önemi artan beceriler:

Analitik düşünce
İnovasyon
Yaratıcılık, orjinallik
İnisiyatif
Eleştirel düşünce ve analiz
Karmaşık problem çözebilme
Muhakeme, problem çözme, kavrama
Liderlik ve sosyal etki
Duygusal zeka
Eleştirel ve analitik düşünce mi dediniz! İnsanlık bir benzeri sanayi devriminde görülen büyük bir değişim dalgasıyla karşı karşıya. Bazı ülkeler buna daha çok hazır. Bazıları ise değerleri uymadığı için öyle görünüyor ki, nal toplayacak. Eleştirel düşünceyi boğanlar, ezberciliği yüceltenler başta olmak üzere.

[...]
« Son Düzenleme: Haziran 05, 2019, 12:16:21 ös Gönderen: Zennn »
no one


Haziran 05, 2019, 12:42:54 ös
Yanıtla #1
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 174
  • Cinsiyet: Bay

"yaratıclık ve VİCDANLA ilgili konuları işleyen meslekler hep var olacaktır diye düşünürüm" aynı fikirdeyim. 
no one


Haziran 05, 2019, 02:09:30 ös
Yanıtla #2

"yaratıclık ve VİCDANLA ilgili konuları işleyen meslekler hep var olacaktır diye düşünürüm" aynı fikirdeyim.

Yapay zekaya ölüm kavramını bireysel veya türsel olarak aşması gerektiği yazılır ise,diğer tüm duyguları kendisi algoritma şeklinde geliştirebilir.
Sen Özelsin


Haziran 06, 2019, 11:25:34 öö
Yanıtla #3
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 174
  • Cinsiyet: Bay

İnsanoğlu kendine hayrandır... Kendi kopyasını yapmak isteyecektir. Belki vicdan algoritmalara indirgenip vicdan benzeri bir yapı da geliştirebilir... Ancak bu başlık altında asıl üzerinde durulması gereken soru iktisadi meselenin çözülmesi gereken problemlerinden bir tanesi "kim için üretilecek" sorusudur. Geçmiş deneyimlere dayanarak teknik ilerleme insanlığa daha fazla iktisadi faaliyet için zaman ve kaynak olanağı yaratarak iktisadi ve pek tabiki sosyal kalkınma meydana getirmiştir. Ancak sanayi devrimindeki Büyük Dönüşümü örneklersek geçiş döneminde işsizliğe ve krizlere yol açmıştır. Masonluk da dahil bu büyük dönüşümün içinde kurumsallaşmıştır.
Günümüz yeni bir köklü değişim dönemidir. Değişime ayak uydurabilenler yarın avantajlı hale gelecektir. Değişim rüzgarı çok sert esiyor.
Saygı ve sevgilerimle...
« Son Düzenleme: Haziran 06, 2019, 11:30:59 öö Gönderen: Zennn »
no one


Haziran 06, 2019, 01:18:38 ös
Yanıtla #4

Genetik bilimi, embrioloji, yapay organ vb. çağdaș tıbbi bilimleri de dahil etmekte fayda var.


Haziran 06, 2019, 07:43:14 ös
Yanıtla #5
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 174
  • Cinsiyet: Bay

Genetik bilimi, embrioloji, yapay organ vb. çağdaș tıbbi bilimleri de dahil etmekte fayda var.
Kesinlikle
no one


Haziran 07, 2019, 08:32:20 ös
Yanıtla #6
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 319
  • Cinsiyet: Bay

Ben yazarla aynı fikirde değlim. Herkes yazılım, programcılık, bilişim ve teknoloji ile ilgili mesleklerin yükseleceğini düşünüyor. Ben ise bunların Matematik ve mantık temelli oluşundan dolayı YZ (Yapay Zeka) tarafından kolaylıkla yerinin dolacağını düşünüyorum.

Hele önemi korunacak denilen pazarlama, satış, İnsan kaynakları gibi iş alanlarının hiç şansı yok. Sosyal medya profiline göre ürün önerilmesinden artık işe alımlarda YZ skorlaması kullanılmasına kadar bu çalışma alanlarının da geleceği gri görünüyor.

Bence değerlendirme şu noktada olabilir: YZ neyi yapabilir neyi yapamaz?. YZ big datayı kullanabilir, her şeyi hatırlar, hesaplar, sınıflandırır, gerektiğinde databankında var ise soruları cevaplar, araç kullanır, trafik yönetir, uydu bilgisinden hava tahmini yapabilir... Ancak YZ asla yaratamaz... O yüzden yaratıcılığın olduğu Sanat, Ustalık vb. alanların her zaman devam edeceğini düşünüyorum. Bir başkası ise kitaba göre kanun ve yargı değil, vicdan ve etiğe dayalı kararlar alma yetisi asla olamaz. Örneğin bir tarafta 5 yaşında bir çocuk diğer tarafta 5 yetişkin var, şöför hangi tarafı seçmeli kaza yapmak zorundaysa kararlarını asla alamaz. O yüzden yaratıclık ve vicdanla ilgili konuları işleyen meslekler hep var olacaktır diye düşünürüm...

Sevgiler

Yapay Zeka zaten yazılım ve elektronik alanlarının yarattığı bir kavram.
Dolayısıyla yapay zekanın evrilmesi için yazılım ve elektronik olmazsa olmaz olacaktır. Yapay zeka tam anlamıyla bir nesne tabanlı uygulamadır.
Son paragrafınızda sözünü ettiğiniz meslek grupları, ilk paragrafınızda yeri alınacak diye tespitte bulunduğunuz meslek gruplarıdır :)
Yaratıcılık ve vicdan olgusu da insan beynindeki tanımlamalardır. Dolayısıyla bir yapay zeka uygulamasına da yaratıcılık ve vicdan konuları işlenebilir.


Haziran 07, 2019, 08:44:02 ös
Yanıtla #7
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 319
  • Cinsiyet: Bay

Genetik bilimi, embrioloji, yapay organ vb. çağdaș tıbbi bilimleri de dahil etmekte fayda var.
Kesinlikle. Günümüzde ve gelecekte en önemli 10 meslek arasında bu saydıklarınız olacaktır.
Bu alanlarda İsrailliler ve Çinliler ciddi adımlar attılar. Türk bilimadamları içerisinde Prof. Dr. Utkan Demirci'nin de çok önemli çalışmaları bulunuyor.