Masonlar.org - Harici Forumu

Gönderen Konu: DAHA ÖNCE ÜYELİK BAŞVURUSU RED ALANLAR hk  (Okunma sayısı 16572 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ekim 23, 2025, 12:06:14 öö
Yanıtla #20
  • Yeni Katilimci
  • *

Ben diğer Obediyansların uygulamalarını tam olarak bilmiyorum. HKEMBL tüzüğüne göre konuşabilirim.

Eğer skrüten olduysa (yani soruşturma sonrası yapılan oylama) ve skruten sonucu olumsuz çıktıysa tekrar başvuramazsınız.

Ama skrüten olmadıysa tekrar başvurabilirsiniz.

Sayın Caliper,

diğer Obediyansların uygulamalarını tam olarak bilmiyorum demişsiniz ama belki bir bilginiz vardır diye size bir şey sormak istiyorum
bunlardan ilki soruşturma hakkında soruşturma tam olarak neye göre yapılıyor , ikincisi ise bir kez ret aldıktan sonra kişinin bir daha aday başvurusunda bulunamamasının sebebi nedir ? kişi tam olarak nasıl bir soruşturma geçirdiğini bilmediğinden dolayı bazı ön yargıları olabilir ilerleyen zamanlarda

Ekim 23, 2025, 01:25:51 öö
Yanıtla #21
  • Mason
  • Orta Dereceli Uye
  • *

Masonlukta “soruşturma” ya da bizim deyimimizle tahkikat, bir sınav değildir. Aday adayının kim olduğuna, hayatını nasıl yaşadığına ve çevresinde nasıl tanındığına bakılır. Masonluk; ahlaklı, dürüst, güvenilir, vicdan sahibi ve topluma fayda sağlamayı ilke edinmiş bireylerin bir araya geldiği bir topluluktur. Bu nedenle, içeriye girecek her kişi, mevcut kardeşlerin rızasıyla kabul edilir.

Bu süreçte yalnızca belgeler değil, karakter değerlendirilir. Çünkü Masonluk’ta her kardeş, diğerinin onurundan da sorumludur. Bir kardeşin dahi içten bir olumsuz görüşü, adayın seçilmemesi için yeterlidir. Bu, dışlayıcı bir tutumdan değil, içsel bütünlüğü koruma arzusundan doğar.

Bir adayın reddedilmesi, onun kötü biri olduğu anlamına gelmez. Bazen zaman, çevre, niyet veya içsel olgunluk bakımından henüz hazır olmadığı düşünülür. Masonlukta kapılar ebediyen kapatılmaz, ancak ilk başvuruda alınan ret; içsel sebeplerin derinliğine duyulan saygıdan ötürü genellikle tekrar başvuruya izin verilmemesiyle sonuçlanır. Bu durum, hem adayın hem de locanın huzurunu koruma refleksidir.

Masonluk, bireyin sadece “girmek istemesiyle” değil, “hazır bulunmasıyla” mümkün olur. Her şey doğru vakitte olgunlaşır.

Ekim 23, 2025, 02:09:55 ös
Yanıtla #22
  • Uzman Uye

Alıntı
Yıllar önce askeri sınavlara girmiştim. Kapıda binlerce kişi bekliyorduk sabahın erken saatlerinde. Sonra tek tük kişiler gelirdi kollarına yıldızlı subaylar girmiş. Bir ikisini sonra gördüm kazanmışlar. Bizi de sudan sebeplerden elediler. Hayat ne garip...

Sayın Özgürefe  bunda garipsenecek bir  durum yok. Yıllar önce Kurmay Subay Babama '' BİZİM ÇOCUKLAR DURURKEN SENİN ÇOCUĞU ALMAYIZ '' demişti bu gayet normal o subay çocukları o ortamın içinde doğup ve büyüyor.... Bende girdim yazılıda elendim sporu ve mülakatı geçmiştim , kısmet değilmiş sınavı kazansaydım dahi GÖZDEN ELENİRDİM ÇÜNKÜ RENK KÖRÜYMÜŞÜM bunu bilmiyordum... Her şeyde bir hayır var .Şimdi emekliyim ve 58 yaşında Üniversite Sınavında Mersin Üniversitesi İletişim Fakültesi GAZETECİLİK bölümünü kazandım...Sonuç
sen de o azim ve kararlılık varsa mutlaka olması gereken yere gelirsin. Bu MASONLUKTADA GEÇERLİ  ...

Saygılar 
audi-vide-tace
    dinle-gör
        sus

Ekim 23, 2025, 11:20:49 ös
Yanıtla #23
  • Yeni Katilimci
  • *

Sayın Mars,

Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim, bir kaç soru daha sorabilir miyim ?

Aday adayının kim olduğuna, hayatını nasıl yaşadığına ve çevresinde nasıl tanındığına bakılır. Masonluk; ahlaklı, dürüst, güvenilir, vicdan sahibi ve topluma fayda sağlamayı ilke edinmiş bireylerin bir araya geldiği bir topluluktur. Bu nedenle, içeriye girecek her kişi, mevcut kardeşlerin rızasıyla kabul edilir.

Gayet Açıklayıcı olmuş ama bir şeyi merak etmiyorda değilim kişiyi herkes aynı şekilde tanımlamayabilir ama aslında kendisi kendini geliştirmeye adamış bir insan olabilir böyle bir durumda ne gibi adımlar atılıyor.

Günümüzde maalesef görüyoruz ki çoğu insan ön yargılı (genelleme yapmıyorum) ve bazı görüş ve düşüncelerden ötürü sizden iyi bahsetmiyorlar siz ne kadar iyi olsanızda ışığı arayan bir kişi olsadız dahi 

Dün, 03:25:46 öö
Yanıtla #24
  • Mason
  • Orta Dereceli Uye
  • *

Haklı bir noktaya değindiniz. İnsan kendini ne kadar geliştirirse geliştirsin, dış dünyanın onu algılayışı bazen farklı olabilir. Masonluk tam da bu nedenle dış görünüşe değil, içsel niyete bakar.

Ancak bu yolculukta, sizin de belirttiğiniz gibi “mason olunmaz; mason olmaya çabalanır.” Kişi, aday adayı olduğunda bile aslında o uzun içsel yolculuğun ilk adımını atmıştır. Tahkikat süreci de bu yüzden bir yargılama değil, bir tanıma sürecidir. Kardeşler, aday adayını yalnızca geçmişine göre değil, potansiyeline ve ışığa yönelme isteğine göre de değerlendirirler.

Elbette, önyargılar her toplumda olduğu gibi masonik çevrede de zaman zaman karşımıza çıkabilir. Fakat gerçek Masonluk, önyargının değil, anlayışın yoludur. Eğer bir kişi gerçekten ışığı arıyorsa, er ya da geç yolu aydınlanır. Çünkü Masonluk’ta kapılar kibirle değil, şefkatle açılır.

Bazen bir ret, sonsuz bir kapanış değil, olgunlaşma sürecinin davetidir. Siz ne düşünürsünüz? 
« Son Düzenleme: Dün, 03:29:19 öö Gönderen: Mars »

Bugün, 12:57:37 öö
Yanıtla #25
  • Yeni Katilimci
  • *

Sayın Mars,

Açıklamanız için teşekkür ederim gayet net olmuş benim düşüncemde bu yönde ama bir noktaya değinmek istiyorum

"Bazen bir ret, sonsuz bir kapanış değil, olgunlaşma sürecinin davetidir." yazmışsınız bunu biraz daha açar mısınız ?

önceki yazışmalarda Sayın Caliper skrüten sonucu olumsuz çıktıysa tekrar başvuramazsınız demişti ve buna istinaden sizin bir yazınızda şu cümlerler yer almıştı

"Masonlukta kapılar ebediyen kapatılmaz, ancak ilk başvuruda alınan ret; içsel sebeplerin derinliğine duyulan saygıdan ötürü genellikle tekrar başvuruya izin verilmemesiyle sonuçlanır. Bu durum, hem adayın hem de locanın huzurunu koruma refleksidir."

burada bu oylamanın sonucu olumsuz olması durumumda kişi aydınlığı aradığı için ve çaba gösterdiği için olumsuz olmayacağını düşünüyorum, velev ki olumsuz oldu kişi kendini tam olarak hazır ve kendi içinde tam anlamıyla mason olarak gördüğünde tekrar bu kapıyı çalabilir mi ? veya başka bir locaya mı gitmesi gerekiyor

bu düşüncelerimi yine sizin
"Elbette, önyargılar her toplumda olduğu gibi masonik çevrede de zaman zaman karşımıza çıkabilir" yazınıza istinaden yazıyorum
« Son Düzenleme: Bugün, 01:00:50 öö Gönderen: Hayko »

Bugün, 10:46:27 öö
Yanıtla #26
  • Mason
  • Orta Dereceli Uye
  • *

Aslında bahsettiğim “ret, sonsuz bir kapanış değil, olgunlaşma sürecinin davetidir” sözü, dışsal bir kapının kapanmasından ziyade, içsel bir kapının aralanması anlamına gelir. Masonluk, bir dernek üyeliği ya da resmî bir unvandan ibaret değildir. İnsanın kendini tanıma, arındırma ve olgunlaştırma yolculuğudur.

Bana göre Masonluk, yalnızca bir kurum değil, bir yoldur.
O yolu yürüyen, erdemli, vicdanlı, adaletli bir insan  -ister önlüklü olsun ister olmasın-  Masonluğun özünü taşır. Bu insanlara “önlüksüz mason” tabiri kullanılır.

Dolayısıyla, eğer bir insan kendi içinde o ışığı yakmışsa, belki formal olarak değil ama manen Mason olmuştur. Umarım söyleyebilmiş ve anlatabilmişimdir.

Bugün, 03:33:36 ös
Yanıtla #27
  • Mason
  • Orta Dereceli Uye
  • *

2.

İşin teknik ve kronolojik kısmı da şöyledir;

1. Önce bir mason tarafından isminiz önerilir.
2. Tahkikat yapılması için en az 3 mason, Üstadı Muhterem tarafından atanır.
3. Skrüten olarak bahsedilen oylama kısmında ise, görevli kardeşler tarafından tutulmuş, 3 farklı tahkikat raporu tüm kardeşlere okunur.
4. Oylama yapılır (detay vermeyeceğim)
Bu süreç yaklaşık 1-2 aylık zaman diliminde gerçekleşir.

Şayet harici aday olumsuz sonuç alırsa,
Bu bir daha aday olamayacağı anlamı taşımamaktadır. Harici, olumsuz sonuç aldığı locaya 1 yıl, yeni bir locaya ise 2 yıl sonra tekrardan aday olabilir ve oylanabilir. 

Bugün, 03:47:22 ös
Yanıtla #28
  • Yeni Katilimci
  • *

2.

İşin teknik ve kronolojik kısmı da şöyledir;

1. Önce bir mason tarafından isminiz önerilir.
2. Tahkikat yapılması için en az 3 mason, Üstadı Muhterem tarafından atanır.
3. Skrüten olarak bahsedilen oylama kısmında ise, görevli kardeşler tarafından tutulmuş, 3 farklı tahkikat raporu tüm kardeşlere okunur.
4. Oylama yapılır (detay vermeyeceğim)
Bu süreç yaklaşık 1-2 aylık zaman diliminde gerçekleşir.

Şayet harici aday olumsuz sonuç alırsa,
Bu bir daha aday olamayacağı anlamı taşımamaktadır. Harici, olumsuz sonuç aldığı locaya 1 yıl, yeni bir locaya ise 2 yıl sonra tekrardan aday olabilir ve oylanabilir.

Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim aklımda ki tüm soru işaretleri giderildi