Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Tamamlanmayan Mabet  (Okunma sayısı 60 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ağustos 17, 2025, 01:15:37 ös
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 218
  • Cinsiyet: Bay

Bu forumun artik gorevini tamamlandigini iddia etmek, aslinda bir mabedin tamamlandigini soylemek gibidir. Oysa bilinir ki mabet, bitmeyen bir insadir. Her katki, her dusunce bu yapiyi yeniden kurar.

Bana gore bu forum, yalnizca haricilere Masonlugu anlatmak icin kurulmus olsaydi, bir kac yuz soru ve birkac kitapla misyonunu bir gunde doldurmus olurdu. Ama oyle olmadi. Yillar icinde Masonlukla birlikte felsefe, sanat, bilim ve hayatin her alani burada konusuldu. Froum, dunyada esine az rastlanir kapsamda bir dusunce alanina donustu.

Bu noktada hep su eski hikaye gelir aklima:

Bir tas yontucu, hayatindan memnun degildir. Daha guclu olmayi diler; zengin, hukumdar, gunes, bulut, ruzgar, dag olur... Ama en sonunda fark eder ki dagin yuzeyine sekil veren, kucuk cekiciyle duran o tas yontucudur. Gercek kudret, o kucuk darbelerde gizlidir.     

Ve iste forum da boyledir: Her katki, her paylasim, her dusunce mabedin insasini surduren kucuk darbeler gibidir. Burada bir uye, ince bir cizgi cizer; bir digeri, sozcuklerle tasi sekillendirir; bir baskasi ise bir soru sorarak yeni bir bosluk acar. Taslar hala yerli yerinde, hala sekil almakta. Hatta bazen bir cirak, gizlice bir kurali yeniden kesfeder; bir usta, sessizce ufak bir dokunusla yon gostrerir. Hep birlikte, mabedin gorunmez bir ritmiyle ilerler.

Saygi ile,


Ağustos 18, 2025, 12:40:39 ös
Yanıtla #1
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 1109
  • Cinsiyet: Bay

 Mason ve harici üyelerden bu forum sayesinde çok şey öğrendim.

Kendi açımdan insan kendini ne kadar yontarsa yontsun, belli oranda bir bilgiye, kemâle, hikmete sahip olabilir.

İnsan nefsini ancak dizginleyebilir, nefsin gönderdiği istekleri tamamen yok edemez. Yani nefsin istekleri geri çevrilebilir ama nefs azalsa da ve ya şekil değiştirse de yine orada durmaya devam eder.

Ama gerçek doğru yine de kendimizi yontmaya devam etmemiz gerektiğidir. Dünyevi hırslar, ister mevki, ister para, ister şehvet ve diğerleri, isteyen bunların peşinden koşar,  isteyen de bunlar yerine iyi insan olma yolunda adımlar atmaya çalışır.

Mabed yapımında henüz kullanılmayan ve muhtemelen hiç kullanılmayacak bir taş olarak, belki bir gün rüzgarlar, diğer taşlar ve sular bana gerekli şekli verir, ve mabede uygun taş hâline gelirim. Ama şu an bunun uzağında olduğumun da bilincindeyim.

Sevgiler, saygılar.
Fiat Lux