Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Vatandasliktan Cikma (Atilma)  (Okunma sayısı 12386 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ağustos 06, 2008, 01:35:49 ös
  • Skoç Riti Masonu
  • Uzman Uye
  • *
  • İleti: 3734
  • Cinsiyet: Bay

Alıntı
Peki vatansizlik durumunda o kisi hangi ulkede kaliyor? Kalabiliyor? bu durum, ne kadar suruyor? nasil cozuluyor? Ozellikle vatansizlik konusunda bilgi verebilirseniz cok memnun olurum.

Uyrukluk hususunda üç temel ilke vardır bunlar

1) Her kişinin vatandaşlığı olmalıdır
2)   "            "      yalnız bir vatandaşlığı olmalıdır.
3) Kişi vatandaşlığını seçmede ve değiştirmede özgür olmalıdır.

Bunlar kabul edilen ilkeler.

İHEB 15/I^de "herkesin bir uyrukluğa hakkı" olduğu belirtilmiştir. Ancak bu böyle olmakla birlikte yurtsuzluk durumu da olabilir ki buna yol açan çeşitli nedenler vardır.  Mesela vatandaşlıkta doğum yeri ilkesini kabul etmiş X devletin uyruğu karı-kocanın, kan bağı ilkesini kabul etmiş Y devletinde doğan çocuğu yurtsuzdur. Çünkü çocuk X devletinin ülkesi dışında doğmuştur dolayısıyla X devleti onu yurttaşlığa almayacaktır. Y devletinde doğmuştur ancak anne ya da baba Y devletinin uyruğu olmadığından Y devleti de çocuğu yurttaşlığa almayacaktır. Bunun dışında daha öncede ifade ettiğim gibi kişi yurttaşlıktan yoksun bırakılmış, (vatandaşlıktan ıskat edilmiş) olabilir, başka bir devletin de yurttaşı değilse kişi vatansız konumuna düşer.

Vatansızlığın sıkıntıları nelerdir?

Öncelikle uyruklutan yoksun kişi bulunduğu ülkenin sağladığı olanaklardan faydalanacak ancak hiçbir devlete karşı yurttaşlık yükümlülüğüyle bağlı olmayacaktır. Ote yandan girişeceği hukuki işlemlerin geçerliliğinin saptanması için ehliyetinin belirlenmesi de sorun yaratacaktır. (hukuksal ehliyet genellikle kişinin ulusal yasasına göre çözümlenir, hiçbir devletin yurttaşı değilse ulusal yasa da söz konusu olamaz)
Vatansızın sınırdışı edilmesi de sorun yaratır. Çünkü devletler başka devletlerce sınırdışı edilmiş kendi vatandaşlarını ülkelerine kabulle yükümlüdürler. ancak yurtsuzu kabul etmek zorunda değildirler. Vatansız birisi hiçbir devletin diplomatik korumasından da faydalanamaz.


süresi yok ölenedek yurtsuz olabilirsiniz. kişinin bulunduğu ülkenin mevzuatı uyarınca belli şartları sağlayanlar (her ülkede farklılık gösterebilir) o ülkenin yurttaşlığı için başvuruda bulunabilirler.

Alıntı
Bir ulke seni vatandasliktan atmadan once, baska yerde vatandasligin olmasini umursarmi? bu onu etkilermi
Umursamaz. Atacaksa atar yani. Ama başka bir ülkenin yurttaşı ise bu etkiler mi? Etkiler. Yukarıda üç temel ilkeyi belirttim. İkincisi "herkesin yalnız bir yurttaşlığının olması" ilkesidir.

Türk Vatandaşlık Yasasının 25/a maddesinde "İzin almaksızın kendi istekleriyle yabancı bir Devlet vatandaşlığın kazananlar"ın Türk vatandaşlığını kaybettiğine Bakanlar Kurulu tarafından karar verilebilir. 25/h maddesinde "herhangi bir yolla yabancı bir Devlet vatandaşlığını kazanmış olup, kesintisiz olarak 7 yıl TR dışında oturan ve TR ile ilgilisni ve bağlılığını kesmediğine ve Türk Vatandaşlığını muhafaza etmek isteğine delalet edecek resmi temas ve işlemlerde bulunmayalar"ın vatandaşlığı kaybettirme işlemine konu olabilecekleri belirtilmiştir. Görüldüğü üzere başka yurttaşlık durumu negatif anlamda dikkate alınmaktadır.
« Son Düzenleme: Ağustos 13, 2008, 11:58:02 öö Gönderen: MASON »


Ağustos 07, 2008, 08:57:26 öö
Yanıtla #1
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 1662


 25/h maddesinde "herhangi bir yolla yabancý bir Devlet vatandaþlýðýný kazanmýþ olup, kesintisiz olarak 7 yýl TR dýþýnda oturan ve TR ile ilgilisni ve baðlýlýðýný kesmediðine ve Türk Vatandaþlýðýný muhafaza etmek isteðine delalet edecek resmi temas ve iþlemlerde bulunmayalar"ýn vatandaþlýðý kaybettirme iþlemine konu olabilecekleri belirtilmiþtir. Görüldüðü üzere baþka yurttaþlýk durumu negatif anlamda dikkate alýnmaktadýr.


Hocam peki T.C ,  kendi vatandasinin baska bir ulkenin vatandasligini almak icin izin vermesi durumunda ne gibi sartlar aramaktadir.  Izin almadigi halde baska ulkenin vatandasligini almis T. C vatandasi insanlar taniyorum. Sizce bu durumu goz onunde bulundurmayan bir Turk vatandasinin bu halini "B.Kurulu dilerse cikarabilir" maddesi uyarinca kanuna aykiri bir eylem degil de  etik olmayan bir davranis olarak niteleyebilir miyiz? 


Ağustos 07, 2008, 10:55:24 öö
Yanıtla #2
  • Skoç Riti Masonu
  • Uzman Uye
  • *
  • İleti: 3734
  • Cinsiyet: Bay

Sn. Kirlangic,

TVK'nun 13.02.1981 tarih ve 2383 sayılı Kanunla değişik  22. maddesinin 3. fıkrası hükümüne göre "Başka bir Devlet vatandaşlığını kazanmak isteyen kişiye de Bakanlar Kurulunca tespit edilen esaslara uygun olarak İçişleri Bakanlığınca izin belgesi verilebilir". 4 fıkra hükmü "İzin belgesi üç yıl için geçerlidir. İzin belgesi alanlar bu süre içerisinde yetkili Türk makamlarına gerekli bilgi ve belgeleri vermek zorundadırlar" hükmüne havidir.

Uygulamada, örneğin ingiltere'nin yurttaşlığını elde etmeye hak kazanmış bir TC yurttaşı İngiliz yurttaşlık belgelerini almazdan evvel Türkiye Cumhuriyeti Başkonsolosluğuna başvurarak "izin belgesi" ister. Başvuru Başkonsolosluk tarafından İçişleri Bakanlığına bildirilir ve gerekli izin belgesi düzenlenir ve başvurana verilir. Başvuran 3 yıl içerisinde bilgi ve belgeleri vermekle yükümlüdürler.

Vermezse? TVK'nun 23. maddesi 2. fıkrasında "Kendilerine 22 nci maddenin ikinci ve üçüncü fıkralarında belirtilen izin belgesi verilmiş olanlardan aynı maddede gösterilen süre içerisinde yetkili Türk makamlarına gerekli bilgi ve belgeleri vermemiş olanların Türk vatandaşlığını kaybedip etmediklerine, İçişleri Bakanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca karar verilir" denilir.

Yaasnın amir hükümleri gereğince bunlar YASAYA AYKIRI EYLEMDİR. Yasaya aykırı eylemi gerçekleştirenlerin tespiti halinde TC yurttaşlığından çıkarılmaya karar verecek olan yetkili organ Bakanlar Kuruludur. Ancak takdir hakkı mevcuttur.


Ağustos 13, 2008, 11:14:39 öö
Yanıtla #3
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 75
  • Cinsiyet: Bay

tesekkurler sayin skullg. aciklamalariniza gore bir kisinin vatandasliksiz (stateless) olabilmesi mumkun. Peki bu durumda hangi ulkede nasil yasayabilir? ornegin ben burada iken turkiye beni vatandasliktan atsa, nolur? amerika beni almak zorundami kalir? nerede nasil yasayabilirim?


vatandasliktan --bir baska ulke seni aliyor olsada, olmasada-- cikmak (atilmak) icin ne yapmak gerekir? sadece talep ile bu mumkun degil mi?


Ağustos 13, 2008, 11:38:02 öö
Yanıtla #4
  • Skoç Riti Masonu
  • Uzman Uye
  • *
  • İleti: 3734
  • Cinsiyet: Bay

Sn. Pasha;

403 Sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 20 inci maddesi uyarınca TÜRK VATANDAŞLIĞINDAN ÇIKMA İZNİ aşağıdaki şartların varlığı halinde İçişleri Bakanlığı’ nca verilebilir:
- Mümeyyiz ve reşit olmak,
- Herhangi bir nedenle yabancı devlet vatandaşlığını kazanmış olmak veya başka bir devlet vatandaşlığını kazanacağına ilişkin inandırıcı belirtiler bulunmak,
- Herhangi bir suç nedeniyle aranmakta olan kişilerden olmamak,
- Hakkındaki herhangi bir mali ve cezai tahdit bulunmamak.
- Yabancı devlet vatandaşlığına geçmek üzere Türk vatandaşlığından çıkma izni isteyenler için hazırlanmış matbu dilekçeyi, yabancı devlet vatandaşlığını kazanmış olup da, Türk vatandaşlığından çıkma izni isteyenler için hazırlanmış matbu dilekçeyi doldurmaları gerekmektedir.

Dikkat ederseniz TC Yurttaşlığından izinle çıkma için ya yabancı devlet vatandaşlığına geçmeniz ya da kazanmış olmanız şarttır. Başak bir Devlet vatandaşlığına geçmiyorsanız TC yurttaşlığından ayrılamazsınız.

Bu çıkma ile ilgili bilgi. Bir de parantez içinde atılmak demişsiniz. TC Yurttaşlığından kimler kaybettirilebilir?

Aşağıda belirtilen kişilerin Türk vatandaşlığını kaybettiklerine Bakanlar Kurulunca karar verilebilir.

1. İzin almaksızın kendi istekleriyle yabancı bir devlet vatandaşlığını kazananlar.

2. Yabancı bir devletin, Türkiye’nin menfaatlerine uymayan herhangi bir hizmetinde bulunup da Hükümetçe, bu görevi bırakmaları kendilerine yurt dışında elçilik veya konsolosluklarımız, yurt içinde ise mahalli mülkiye amirleri tarafından bildirilmesine rağmen üç aydan az olmamak üzere verilecek münasip bir süre içerisinde kendi istekleri ile bırakmayanlar.

3. Türkiye ile savaş halinde bulunan bir devletin her türlü hizmetinde kendi istekleriyle Hükümetin izni olmaksızın çalışmaya devam edenler.

4. Yurt dışında bulunup da muvazzaf askerlik görevini yapmak veya Türkiye’de savaş ilanı üzerine yurt dışında bulunup da, yurt savunmasına katılmak için yetkili kılınmış makamlar tarafından usulen yapılacak çağrıya mazeretsiz olarak üç ay içinde icabet etmeyenler.

5. Sevk sırasında veya kıtalarına katıldıktan sonra yurt dışına kaçıp da kanuni süre içinde geri dönmeyenler.
Silahlı kuvvetler mensupları ile askerlik görevini yapmakta olanlardan görev, izin, hava değişimi veya tedavi için yurt dışında bulunup da süresi bittiği halde mazeretsiz olarak üç ay içinde geri dönmeyenler.

6. Yetkili makam kararı ile Türk vatandaşlığını kazandıktan sonra kesintisiz olarak en az yedi yıl Türkiye dışında oturan ve Türkiye ile ilgisini ve bağlılığını kesmediğine ve Türk vatandaşlığını muhafaza ettiğine delalet edecek resmi temas ve işlemleri bulunmayanlar.

7. Herhangi bir yolla yabancı bir devlet vatandaşlığını kazanmış olup, kesintisiz olarak en az yedi yıl Türkiye dışında oturan ve Türkiye ile ilgisini ve bağlılığını kesmediğine ve Türk vatandaşlığını muhafaza etmek istediğine delalet edecek resmi temas ve işlemlerde bulunmayanlar.

-----

Multeciler hakkında düzenleme var Devletler mültecileri kabul etmek zorunda ama Vatansızlar için böyle bir şart bulunmuyor. diyelim ki TC sizi yurttaşlığınız kaybettirme kararı verdi ise bulunduğunuz ülkede yaşayabilirsiniz. Ama ABD sizi almak zorunda değildir. Sınırdışı etme işlemini de uygulayamaz (teoride) çünkü sınır dışı edeceği bir yurttaşlık bağıyla bağlı olduğunuz devlet bulunmamaktadır.



Ağustos 13, 2008, 11:54:25 öö
Yanıtla #5
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 75
  • Cinsiyet: Bay

Alıntı
diyelim ki TC sizi yurttaşlığınız kaybettirme kararı verdi ise bulunduğunuz ülkede yaşayabilirsiniz. Ama ABD sizi almak zorunda değildir. Sınırdışı etme işlemini de uygulayamaz (teoride) çünkü sınır dışı edeceği bir yurttaşlık bağıyla bağlı olduğunuz devlet bulunmamaktadır.

cok guzel soylemissiniz. tamam beni atamazda, kendi vatandasida yapamaz. peki sonuc? ben amerikada o sekilde calisabilirmiyim? kalabilirmiyim? bir baska ulkeye gidebilirmiyim? pasaportum bile olmayacak.

bana "Ben amerikanin kanunlarini bilmem" dersen. o zaman ayni durumu turkiye icin dusun. mesela bir iranli turkiyeye gelmis ve iran onu vatandasliktan atmis. nolur o adama turkiyede?

Turkiyenin suanda savas halinde oldugu herhangi bir ulke varmi?
Cahilligimi mazur gorun. ama hakikaten bilmiyorum. cunku bazen soguk savas yada bilmedigimiz kucuk ulkeler ile tarihten kalan hala baris ilan edilmemis seyler olabiliyor.


Alıntı
kıtalarına katıldıktan sonra yurt dışına kaçıp da kanuni süre içinde geri dönmeyenler.

cunku turkiye, sen bir ulkeye giderken "orada bu kadar kalabilisin" demiyor ki. o yuzden burada belirtilen "kanuni sure" nedir?

yurtdisina kacmak demis. yurtdisina kactigindaki kanuni sure nedir?

Alıntı
askerlik görevini yapmakta olanlardan görev, izin, hava değişimi veya tedavi için yurt dışında bulunup da süresi bittiği halde mazeretsiz olarak üç ay içinde geri dönmeyenler.

Simdi benim sorum su. Ben turkiyeye geldim askerligimi yapiyorum. haftasonu iznimde bir sekilde yurtdisina kactim ve 3 ay orada kaldim. hickimseye bir haber vermedim. bu durumda benim yurtdisinda oldugumu nereden bilecekler? (kacmisim) ve olurda yurtdisinda oldugumu bulabilirlerse beni direk olarak vatandasliktan atiyorlarmi kesin olarak? yoksa sadece bu dusunuluyor mu?

bir soru daha, Turkiye seni vatandasliktan atarsa nolur? yani o ulkeye bir daha giremezmisin? yoksa yeni aldigin (diger) ulkenin vatandasligi ile turist olarak girebilirmisin? vatandasliktan atilmanin kotu yanlari nelerdir?

detayli cevaplarin icin tesekkur ederim. hakikaten suana kadar beni bu konularda en bilgilendiren kisisin.


Ağustos 13, 2008, 12:19:20 ös
Yanıtla #6
  • Skoç Riti Masonu
  • Uzman Uye
  • *
  • İleti: 3734
  • Cinsiyet: Bay

Sn. Pasha,

"kanuni süre"den kasıt Askerlikle ilgili süredir. Askerlik sebebiyle yurttaşlığın kaybettirilmesi kararının verilmesi durumu için Milli Savunma Bakanlığının görüş bildirmesi gereklidir.

Türkiye Cumhuriyeti şu an hiçbir Devletle savaş durumu içerisinde değildir.

Orada yaşayabilir ve çalışabilirsin. Ancak hiçbir Devletin diplomatik koruması altında olamazsın.

Türk vatandaşlığından çıkartılan birisi diyelim ki Edirne'ye geldi içeri girecek. TC yurttaşı olan birisini Devlet mutlaka kabul etmek zorundadır. Ama yurttaş olmayan birisini isterse ülkesi sınırları içerisine almaz.

Türk vatandaşlığını kaybeden kişiler, kayıp tarihinden başlayarak yabancı muamelesine tâbi tutulur. Türk vatandaşlığından çıkarılanlar hiçbir şekilde yeniden Türk vatandaşlığını kazanamadıkları gibi, bunların Türkiye’de bulunan malları da Hazinece tasfiye edilir.

[Bu noktada bir konuyu belirteyim. ÇIKARMA ile KAYBETTİRME birbirinden farklı kurumlardır. Doğumla Türk Vatandaşlığını kazananlar normal durumda ÇIKARMA değil KAYBETTİRME müessesesinin muhatabıdırlar. Ancak savaş hali durumunda bu kişiler de ÇIKARMA işlemine konu teşkil edebilirler. Vatandaşlığı sonradan kazananlar ise Çıkarma - Kaybettirme kurumlarının ikisinden de etkilenebilirler her zaman için. ]


Vatandaşlıktan çıktınız ve başka bir ülkenin vatandaşı oldunuz. Bir yabancı olarak, gerekli işlemleri yaptırarak ülkeye girebilirsiniz. Turist olarak Antalya'da yanabilirsiniz :)
« Son Düzenleme: Ağustos 13, 2008, 12:32:40 ös Gönderen: skullG »


Eylül 01, 2008, 10:50:11 öö
Yanıtla #7
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 75
  • Cinsiyet: Bay

Aklima gelmisken biraz konudan uzak ama bir soru daha sorayim.

cem yilmazin ve yilma erdoganin mukemmel sovlarinda, askerlikte imzalatilan sacma sapan bircok madde ile ilgili bir ton saka var. Bu maddelerin icinde "Sobayi ellemeyecegim, Catiya cikmayacagim" gibi ilginc seyelrde varmis. Tamam bunlari anliyorum. bunlari anlayamayacak kadar "ozu kor" kisiler oldugunuda biliyorum o yuzden benim sorum bu maddelerin dogrulugu degil.

benim bildigim kadari ile bir kagidi imzalamak bir "Secenek, tercih, istege bagli yapilan eylem" dir. "Zorunluk" degildir. Eger bir kisi sizin birseyi imzalamaniz icin sizi zorluyorsa bu bir suctur.

simdi bunu dusunerek soyle diyim. ornegin ben askere gittim ve kislanin girisinde benim onume bu kagidi koydular.
Hayir. Benim canim sobayi ellemek isterse ben o sobayi ellerim. Kislamiz ovasayda ben serinlemek icin catiya cikarim. der ve imzalamak istemedigimi belirtirsem ne olur? ben onu imzalamam. Imzalattirilirim.

Konunun ozune gelirsek devletin sana zorla bir kagidi imzalatmasi yasalmidir? dogrumudur?
Senin bu kagidi imzalamaman uzerine sana ceza vermesi ne kadar dogrudur?


Temmuz 24, 2012, 10:01:36 öö
Yanıtla #8
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 94
  • Cinsiyet: Bay
    • makrada personel site

askerlik yapmadan vatandasliktan cikmak mumkun degil
greetings and happiness