Diziye biraz geri plandan bakmak lazım,
İlk zamanlar özellikle Kurtlar Vadisi Irak filminde, oldukça tartışmalı ortamlarda bulunmuştum.
Gerçek olaylardan esinlenen yapısı, Deli Yürekden sonra insanların ilgisini çekti ziyadesi ile, ancak bir açıdan da bakarsak ne olursa olsun ticari bir yapım. Misalen, şu andaki yapımcılar para yüzünden Show TV ile anlaşmasını feshedip de Doğan grubuna geçince, bu ne perhiz bu ne lahana turşusu dedirtti.
Halbuki, yapımcıların derdi de *halk tabiri ile* geçim derdi, para derdi idi... kınamamak lazım....
Osman Sınav, duruşu ve tarzını pek bozmayan biri idi, zira dizinin ondan sonraki dönemde yapısında acemilikler diz boyu oldu, izlenmesine yahut konuların işlenişindeki ekdikliği hissettirmeye başladı...
Dizinin genel yapısına baktığımda *benim görüşüm*, Amerikancı, AKPci, Fethullahcı, Ulusalcı, ne dersiniz onu yakıştırırsınız. Ancak ticari bir yapım olduğu gerçeği değişmez. Pana filmin diğer dizilerinden çok kaliteli şekilde başlayıp bir final bile yayınlamadan 3-5 bölümde kaldırılan dizileri profösyönelliğini ve gerçek kaygılarını ortaya koyuyor zatn....
Diziye bir hizip yakıştırmak bana çok tutarlı gelmiyor, mesela ilgisiz gibi ama genel yaklaşım açısından, TRT deki Ayrılık dizisi , ilk bölümünde İsrail'den çektiği tepkilerin üzerinde heryede çok tartışıldı, siyasi tarz savunduğundan ötürü... Halbuki o dizinin takip eden bölümlerinde farklı anlatımlar vardı, nedense İsrail karşıtlığı ön planda iken, gayr-ı nizami semitizmin ırkçılığı, ve karşıt olarak direnişçilerin hatalı, yanlış, hatta kendi insanlarının canını en azn diğerleri kadar yakabileceğini de göstermişti..... bu uzun süre buna hiç girmiyorum
Türkiye'de 80 sonrası, siyasi yasaklar kalksa bile, mesela 12 Eylul işkencelerini anlatan ilk yapımlardan olan, Ömer Lütfi Mete nin Gülün Bittiği Yer adlı fim sinemalarda yasaklanmıştı. sol ve sağ cenahtan insanlar yaşadıklarını yeni yeni anlatabiliyorlar. Solcular heryerde dile getirse de, sağcılar ancak kapalı kapılar ardında, yahut Ozan Arifin C-5 koğuşu adlı şiirindeki gibi çok marjinalleşenler açıkça ifade etmeye başladılar....
Bu ortamda, konsept olarak alternatif başka yapım olmadığından bir ilkdi, ve nereye çekerseniz oraya gider...
Çok da uzatmak istemiyorum aslında, ancak, diyelim ki
Kurtlar vadisi ekibi taşeron bir iş yapıyorsa, amerikancı, veya akpci, akp cemaatci, sonrasın akp amerikancı, amerika örgütü destekliyor, örgüt gladyonun maşası, cemaatler amerikanın maşası,, hükümet gladyonun kuklası, dinciler de bu işin mezesi.... Gibi genetiği ile oynanmış misali bir kısır döngü her alanda karşımıza çıkar ve sonuçsuz mesnetsiz tartışmaların kucağında, zihinler boşu boşuna yorulur.....
Uzun lafın kısası, komplo teorilerinin artık alacağı paradan ve rating den başka bir derdi olmayan yapımlara da şıçramasını ibretle izliyorum....
Saygılar