Sn. 418
Microsoft Windows 98 tanıtım lansmanında Bill Gates tanıtırken mavi ekran vermişti
Tabiki düşünüldüğü zaman büyük şirketlerin bu tarz zor durumda kaldığı zamanlar oluyor. Ama sizde takdir edersinizki bir sistemin güvenliğini
%99 oranında ve
bilinen güvenlik açıklarına karşı koruyabilirsiniz. Hani bunu göz önüne alacak olursak bu tarz firmalar genelde para ödüllü yarışmalar yapıyor. Hatta Playstation 3 ü yazılımsal olarak kıran ufaklığıda staj programı için hem davet etmiş hemde çalıştırmıştı. SSD meselesine gelince bundan 1.5 sene evvel bir ssd disk'in veri kurtarılması gerekmişti (veri şirfelenmiş değildi.). Açıkçası bunu burda kendi altyapımızda denemiş fakat çoğu recovery yazılımı ssd diskler'in metal disklere göre farklı yapıda olması (cylinder olmaması vs.) olduğu yüzünden pekte sağlıklı sonuçlar almamıştık. Bende sonra acaba diyerekten seagate in destek departmanına detaylı bir mail yazmıştım. (Pekte ümidim yoktu.) 3 gün sonra cevap geldi. Bu konuda fazlasıyla seagate i takdir etmişimdir. Bana direk olarak diski kargolayıp kendilerine göndermemi (o zaman UPS ile çalışıyorlardı.) istediler. Gönderme işleminden 20 gün sonra bana cevap yazmışlardı. Gerçi bende tabiki arada onlarla yazışıyordum. Dosya isimleri şunlar dosya uzantısı şunlar diye... Cevap mükemmeldi açıkçası istediğimiz dosyaların hepsini kurtarmışlardı. Tabiki o dosyaları yeni bir diskle ve bir miktar danışmanlık ücretiyle onlara ödemesi yaparak bize gönderilmesini sağlamıştık. Ama konuştuğum teknisyen bana şunu söylemişti. Özellikle nix türevi (linux, unix veya osx) işletim sistemlerinin kullandığı dosya sistemleri ile secure erase yapmanın mümkün olduğuydu. Tabi bu konu hala gönderdiğiniz sitelerdeki gibi baya bi sitede tartışılıyor. Kimi site olmaz diyor. Bana kalsa olabilir. Sonuçta metal plaka disklerin güvenli silme işleminde zarar görmesi daha yüksektir.
Şimdi OpenBSD den kastım şuydu. OpenBSD diğer opensource işletim sistemlerine göre daha farklı bir şekilde yönetilir. Şöyle özetliyeyim. Sıradan bir web server (apache) servisini ele alalım. Sonuçta Apache yazılımı başka bir firma tarafından yapılıyor. OpenBSD bu yazılımın yeni sürümü çıktığı zaman onu kendi ekibi indirir. Sonra ciddi kontrollerden geçirerek kendine uygun hale getirecek şekilde düzenleme yapar ve repo'sunda (yazılım deposu) yayına sunar. Kısacası OpenBSD de yapacağınız işlemler birazcık hantalda olsa her zaman türevlerine göre daha güvenli olacağı kanaatindeyim. Ki şu anda linux ve türevi tüm işletim sistemlerinin uzaktan erişimini sağlayacan OpenSSH'ın da yaratıcısı olan bu organizasyon benim her zaman güvenlik konusunda favorim olmuştur.
DSL konusunda seçiminiz gayet mantıklı olmuş. Kullanıcı adı şifre denetimini heralde ya bilgisayarınıza yada evinizdeki minik bir router a yaptırıyorsunuz. Ne yazikki piyasadaki birkaç marka dışında wireless özellikli adsl modemler bilgisayar sayısı belli bir sayıyı aşınca işlemcisi kaldırmadığından internet bağlantı sorunları yaşanıyor. Sizin yaptığınız bu sorunu fazlasıyla aşıyor.
Bu arada konuyla ilgili değil ama teknoloji bölümünün birazcık atıl kaldığını farkettim. Gördüğüm uyarınca sizde yeterince konulara vakıfsınız. Neden o bölümlere pek ilgi gösterilmiyor. Forumda benden üye olarak eski olduğunuz için bu soruyu size sorabilirim sanırım ? Ben salı gününden itibaren yazmaya başlayacağım. Sizin gibi ilgili üyelerin yorumlarını beklerim.
Saygılarımla,
Proxima