Aslında sorum "tam anlamıyla fikri hür, vicdanı hür bir neslin oluşması nasıl sağlanabilir? " olacaktı fakat tam anlamıyla sağlanamayacağını dile getirenler olabilir düşüncesiyle tam anlamıyla kısmını kaldırmayı uygun gördüm.
Öncelikle bu başlığı açarken zorlandım.Bu zorluğun sebebi ise; düşüncem konuyu sn.ADAM'ın açmasını beklemek ve daha sonra katkıların gelişmesine çalışmaktı.Sn.ADAM'ın bu konuda anlayışına sığınarak,hem kendisini yormayı hem de beklemeyi uygun görmedim.Elbette konu altından yapacağı katkıları olacak ise üye ve ziyaretcilerimiz için yararlı olacaktır.
İlk olarak,tam anlamıyla kelimesi üzerinde kısaca durmak istiyorum.Bence fikir ve vicdan hürriyeti tam anlamıyla sağlanabilir.İmkansız kelimesi yerine zor kelimesini tercih etmeyi seviyorum.Bu hürriyetlerin tam anlamıyla sağlanması zordur ama gerçekleşebilir.İmkansız değildir.
İlk insandan bu yana gelişen insanlığa baktığımız zaman,imkansızlığın olmadığını görebiliriz.İlk çağ insanı taştan silah,ateş yaratırken yine günümüzde taştan nükleer silahlar,kıymetli takılar yapılabileceğini düşünebilirmiydi? O tarihte yaşayan insan için bu günümüz imkansızdı. Dolayısıyla her geçen gün düzenli gelişim sonrası,insanlığın bu hürriyetlere tam anlamıyla sahip olabileceğini söyleyebilirim.
Nasıl sağlanabilir? sorusuna karşılık olarak aklımıza birçok cevap gelebilir.Düşünmek, okumak,sevmek vs. birçok cevap verilebilir.Hepsinin irili,ufaklı faydası olacaktır.Bu nedenle hepsine yer verip,detaylandırmak yerine başlıca fayda sağlayacak olanları seçmek istiyorum.
Hoşgörü veya tolerans ; hoşgörü kelimesini kullanmayı tercih ediyorum.Hoşgörü hem bireysel hem toplumsal bir davranış olarak uygulandığı zaman fikri hür, vicdanı hür nesillerin oluşması sağlanabilir.Bireysel ve toplumsal olarak ayırmamın sebebi; kişi farklı düşünce ve davranışlara karşı anlayışlı davranabilir fakat aynı hoşgörü kendisine gösterilmediği zaman fikri ve vicdani hürriyeti kısıtlanır,gelişmesi engellenir.Hoşgörü,özgür bireylerin oluşmasının en önemli yapı taşıdır.Masonlukta kullanıldığı gibi her türlü bağnazlık ile savaşmak gerekir.Savaşta kullanilacak olan silahlar ise hoşgörü, sevgi,bilgi gibi kavramlardır.Bu kavramların her biri forumda irdelenmiş olup tekrardan incelenmesi bir sıkıntı oluşturmaz,sadece konunun uzatılmasına sebep olur.O yüzden fazla detaylandırmadan ihtiyacımız olan diğer kavramlara geçelim.
Sevgi ; karşılık beklemeden sevebilmek.Sevgi bir karşılığa bağlı olabilir mi ? Belki de olabilir.Nitekim böyle bir ifade varsa karşılıklı sevgi var demektir.Karşılıksız sevgi fikri hür, vicdanı hür bir neslin oluşmasında kullanılacak olan kavramlardan bir tanesidir.Kişi başkalarını ayırım gözetmeksizin sevmeli.Bu sevgi dış görünüşün dışında karşısındakinin gönlüne hitap etmeli.Düşüncelerine,duygularına ve davranışlarına katılmasa bile sevmeli,anlayışlı olmalı.Hoşgörünün temelinde sevgi vardır."Hoşgörülü davranıyorum fakat düşüncelerinden dolayı o yanlış bir insan,bu yüzden onu sevmiyorum." şeklinde bir kelime kurulabilir mi ? Elbette bu durumda kişinin hoşgörülü biri olduğunu söylemek yanlış olur.Sadece hoşgörülü davranmaya çalışan biri olarak adlandırmak doğru olanıdır.Sevgi ve hoşgörü bu yolda yeterli değil.Başka aletlere,kavramlara ihtiyaç olacaktır.
Cehalet; "Biz cahil dediğimiz zaman mektepte okumuş olanları kastetmiyoruz.Kastettiğimiz ilim,hakikati bilmektir.Yoksa okumuş olanlardan en büyük cahiller çıktığı gibi,hiç okumak bilmeyenlerden de hakikati gören gerçek alimler çıkabilir. " M.Kemal Atatürk' ün söylediği gibi,cehalet bu yolda en önemli engellerden birini oluşturur.Bu engeli ortadan kaldırmak ve onunla savaşmak gerekir.Cehalet sadece okul okumakla giderilmez.Temeli özgür düşüncenin yanısıra bir takım ahlaki erdemleri kişinin kendisinde bulunmasıyla giderilebilir.Cehalet,bilgisizlik olarak tanımlandığına göre sadece okuyarak mı insan bilgi sahibi olur ? Dinleyerek,düşünerek,yaşamındaki derslerden sonuçlar çıkarıp gidermeye çalışarak...
Cehalet ve bağnazlık birbiriyle yakın kavramlar olmasına rağmen ayrı ayrı değerlendirilmelidir.Cahil olmayan bağnazların varlığının temelinde yatan hoşgörüsüzlük, sevgisizlik haliyle cehalet kavramına bağlanabilir.
Bireysel açıdan en önemli alet ise düşünmek.Özgürce,bir baskı altında kalmadan,başkalarının kalıplarına girmeden ve başkalarına zarar vermeden düşünmek ve davranmak.
"Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar" terimindeki hür kelimesi operatif masonluktan gelmiş olsa da masonluk için önemli bir anlamı vardır.Aynı zamanda masonluğu benimseyen,olmak hariciler içinde..Harici olan kişi masonluğun aradığı niteliklere uygun olsa bile masonluğa dahil edilemeyeceğini,bir masondan davet alması gerektiğini düşünür.Oysa ki özgür düşünen ve davranan harici için durum farklı olmalıdır.Bir takım kuralları çiğnemeden,özgür bir şekilde düşünüp,davranmak fikri hür,vicdanı hür bir bireyin oluşması için esastır.
Fikri hür, vicdanı hür bir neslin oluşmasını sağlamak için başlıca öngördüğüm çözüm önerilerini ifade etmeye çalıştım.Sizlerinde yapacağınız katkılar sayesinde bu hürriyetlerin sağlanıp/sağlanamayacağını değerlendirmek dileğiyle.