Sanırım bunun çok ilginç .bir konu olduğunu forum katılımcı ve izleyicilerinin birçoğu onaylar. Kimi zaman Felsefe Taşı da deniyor. Aslı Latince Lapis Philosophorum.
Kimin görmüş, kimin kullanmış olduğu bilinmeyen bir varsayımsal, hayalî bir taş bu… Fakat tarih boyunca bu taşın gerçekten var olduğuna inanmışların sayısı da azımsanamaz.
Özellikle alşimi yani simyada önemli bir öğe olarak niteleniyor bu taş… Bazı madenleri altına dönüştürebilmek için yapılan işlemler sırasında bir katalizör olarak kullanılması gereken bir nesne olduğu söyleniyor. Bir başka deyişle Alşimistlerin yani Simyacıların başka madenleri altına dönüştürürken, ellirinin altın bu taşın da bulunması gerekiyor; onsuz olmuyor.
Öyle deniyor da, bu deyiş bir somut olay anlatımı mı, yoksa simgesel mi?
Şayet simgesel ise, buradaki dönüştürme olayı da somut değil mecazî demektir. Öyle ise, denilmek istenen nedir?
Buna tek değil birçok yanıt vermek olanaklı. Çünkü bu taş kavramından yola çıkılarak birçok düşünsel açılımda bulunulabilir.
Peki ama bu taş nerede?
Ah yerini bir bilsek!… Hemen gider, sahipleniriz.
Tarih boyunca birçok kimse bu taşı arayıp durmuş. Bunun nedeni de Alşimistlerin yaptığını yapabilmenin yani başka madenleri altına dönüştürmenin ötesinde bu taş sayesinde birtakım başka işleri de başarabilmekmiş. Dendiğine göre bu taşın daha birçok olağanüstü işi sağlama gücü varmış; bir bakıma şu ünlü masaldaki “Alâettin’in Sihirli Lambası” gibi bir şey…
Masal yani!...
Ancak Alşimistler hiç de öyle demiyor. Benim burada yaptığım gibi konuyu alaya alanlara bıyık altından gülümsüyorlar. Bu konuyu bayağı ciddiye alıyorlar.
Alşimistlere göre bu taşa sahip olmak yetmez; onun nasıl kullanılacağını da bilmek gerekir. Birçoklarının elinden geçmiştir bu taş ama nasıl kullanılacağını bilmedikleri için işlerine yaramamıştır o kimselerin.
Bu taş bir tek midir yoksa bundan birkaç tane var mıdır, o da ayrı bir sorun… Pek kimsenin yanıt vermediği bir sorun. Bilinmiyor ki…
Bir başka açıdan, bu nesnenin bir “taş” olup olmadığı bile kuşkulu; çünkü zaman zaman şu bir diğer varsayımsal nesne olan “Kutsal Kâse” ile de özdeşleştirilmiş.
Masonlar bu konuda ne diyor acaba?
Pek bir şey dedikleri yok. Bu taşın bir simge olarak Masonluktaki bir diğer simge olan “İnsanlık Mabedi”nin bir öğesi olduğu söylenebilir belki…
Benim diyeceklerim bu belkilerin ötesine geçmez. Ancak belki katılımcılarımızdan bu konuda başka bilgisi olup paylaşmak isteyenler vardır.