Sayın Peacewings’in getirmiş olduğu metin üzerinde yanlışları göstermeye hazırlandığımız sırada, Sayın NOSAM 33 birtakım anlatımlarda bulundu. Doğrulardan çok yanlışlar içeren bir anlatım.
Bütün bu ve bunun gibi yanlış bilgilerin hangi yanlış bilgi veren kaynakların etkisi altında kalınarak edinilip aktarıldığı anlaşılır gibi değil.
Bu yüzden benim bu gibi yazılara tepkim biraz sert olabiliyor; lütfen bağışlayın. Kimseyi azarlamak gibi bir niyetim yok.
Şurası doğru: Türkiye’deki Masonlukta HKEMBL ve EKSR Yüksek Şurası var.
Fakat doğruluk bu kadar. Çünkü ÖMBL, KMBL, EKEİR Süprem Konseyi ve üstelik bir de bunların dışında karma localar var.
Bunların hepsinin birden var olduğunun göz ardı edilmesi, güneşi balçıkla örtmeye çalışmak gibi bir şey olur.
Sayın NOSAM33’ün yazısının ikinci paragrafını da doğrularım. Fakat buna yukarıda belirttiklerimin de eklenmesi gerektiğini belirtirim.
Şimdi bana burada muntazamlıktan gayri muntazamlıktan, geçerlilik ve geçersizliklerden söz etmeyin. Bunlar göreli yandaşça düşünüler ve sözlerdir. Öyle yaparsanız resmen kraldan fazla kral taraftarı olup bağnazlık ediyorsunuz demektir. Bir de bilgisizlik ekliyorsunuz demektir bu tutumunuza. Çünkü günümüzde ÖMBL ile HKEMBL, Süprem Konsey ile Yüksek Şûra arasında gayet yakın ve hayli sıcak ilişkiler var. Siz kraldan çok kral yandaşları, bu bağlamdaki bilgileriniz bakımından hangi tarihte kaldınız? Eskilere bakıyorsunuz da günceli niçin izlemiyorsunuz?
Gelelim şu 1909 olayına… Maşrık-ı Azam-ı Osmanî’yi Şurayı Aliyi Osmanî’nin yani Türkiye’deki ilk ulusal (Osmanlı) nitelikli mason obediyansını Yüksek Şûra’nın kurmuş olduğuna ilişkin safsataya nasıl da kapılıveriyor insanlar… Birinin ötekinden birkaç ay önce kurulmuş olması, her iki kuruluşta da çoğunlukla aynı kişilerin yer alması bu iddiayı kanıtlar mı?... Yoksa böyle bir iddiayı belgeler mi kanıtlar?... Böyle bir belge var mı, hani bir tutanak, bir bildirge, bir nizamname, bunu açıkça ortaya koyan bir ritüel falan… Varsa hangi kitapta? “Eski ve Kabul Edilmiş İskoç Riti Türkiye Süprem Konseyi’nin Yüzellinci Yılı” adlı kitapta niçin bundan öyle söz edilmiyor da başka türlü olan olayın belgeleri veriliyor?
Yoksa sizin elinizde bu sözünü ettiğim kaynak mı yok? O zaman sorayım: Sizin kaynakçanız nedir?
Türkiye’deki simgesel derecelerin bir Yüsek Şûra’nın yönetimi altında çalışmış olduğu bir dönem vardır. İşin orası doğru. Kemalettin Apak'ın kitabında da çok güzel anlatılır. (Yoksa onu da mı okumadan ileri sürüyorsunuz bu iddiayı?) O dönem, 1951-1956 yılları arasındaki dönemdir. Belgeleri vardır. İşte o dönemde Sayın NOSAM33 tarafından ileri sürülen 1909 kuruluşunun öyle olduğuna ilişkin bir ileri sürüşte bulunulmuştur çünkü o sıradaki konjünktür onu gerektirmekteydi. Bunu anlayışla karşılamak gerekir. Ünite Granlojları sisteminin gerekçesini çok iyi değerlendirmek gerekir. Nitekim Sayın NOSAM33’ün alıntı yapmış olduğu kaynak da o tarihteki bir ifadeyi dile getirmektedir.
Eğer tarihçeden konuşacaksak, ben de bu bağlamda yan tutucu bir tavır takınacak olursam, şunu söylemek olanağı vardır: Türk Masonluğu’nun 1909 yılından 1957 yılına kadar olan dönemi HKEMBL’nın geçmişi değildir çünkü bu büyük loca 1957 yılında kurulmuştur. Hatta 1957 yılında sadece adı öyle konmuş, niteliği öyle belirlenmemiş, HKEMBL bu günkü niteliğini 1970 yılında edinmiştir. (İki satırlık bir mektupla.)
Ya EKSR Yüksek Şûrası?... Bakın onun kuruluş tarihinde hiçbir kuşku ya da şaşırtmaca yok. Onun kuruluşu 1968 yılındadır. 1861 yılında kurulmuş olan, hani o ünlü ağaçta gösterilen, bugünkü Süprem Konsey’dir. Fakat bunu böylece ortaya koyuşumuz, sadece gerçeğin böyle oluşundan ötürüdür; ardında başka hiçbir niyet yoktur. Az önce belirtmiş olduğum üzere, günümüzde Eski ve Kabul Edilmiş İskoç Riti’nin yurdumuzdaki bu her iki otoriter örgütü arasında gayet olumlu ilişkiler vardır. (Kanıtıyla... )
Sayın Peacewings’in aktarımına daha sonra döneceğim. Şimdilik belki benim bu dediklerim üzerine bir diyeceği olan çıkar.