Bu başlık yaklaşık 8 yıl önce açılmış ve Sayın ADAM başta olmak üzere birçok forum üyesi bilgilerini ve düşüncelerini paylasmışlar.
Gerçekte hassas bir konu olduğu için şu ana kadar yorum yapmakta çekimser kaldım. Fakat Sayın mbulut, farklı bir başlık altında zorunlu askerlik ile Masonluğun ilişkisini sorunca; bu başlık altında halen aydınlanmayan noktalar olduğunu hatırladım.
Evet Sayın ADAM'ın paylaştığı gibi TSK İç Hizmet Kanunu 43. Madde aynen şöyledir:
"Madde 43 – (Değişik cümle: 13/7/2013-6496/19 md.) Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları siyasi faaliyette bulunamaz. Bundan ötürü Silahlı Kuvvetler mensuplarının siyasi parti veya derneklere girmeleri bunların siyasi faaliyetleri ile münasebette bulunmaları, her türlü siyasi gösteri, toplantı işlerine karışmaları ve bu maksatla nutuk ve beyanat vermeleri ve yazı yazmaları yasaktır.
Silahlı Kuvvetler mensupları Milli Savunma Bakanlığınca adları yayınlanan ve siyasi olmıyan cemiyetler ile spor kulüplerinin faal olmıyan üyeliklerine girebilirler. Girenler durumlarını en kısa zamanda Milli Savunma Bakanlığına bildirmeye mecburdurlar.
(Ek : 15/2/1966 - 725/1 md.; Mülga : 23/7/1999 - 4418/3 md.)
(Değişik dördüncü fıkra: 11/2/2014-6519/9 md.) Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları kendi kıta, karargâh ve kurumları içinde amatör askerî spor kulüpleri kurabilir ve bu kulüplerde faaliyette bulunabilirler. Bu kulüplerin kurulması için Genelkurmay Başkanlığının müsaadesi ile ilgili makamlara müracaat edilir. Harp ve vazife malulleri ile gaziler tarafından rehabilitasyon amacıyla kurulan spor kulüplerinin Türk Silahlı Kuvvetlerinin spor tesislerinden istifadesine Genelkurmay Başkanlığınca izin verilebilir. Amatör spor kulüplerinin kurulması, faaliyet ve denetimleri ile rehabilitasyon amacıyla kurulan spor kulüplerinin spor tesislerinden istifadesine ilişkin usul ve esaslar ile diğer hususlar yönetmelikle düzenlenir.
(Mülga: 11/2/2014-6519/9 md.)
(Ek fıkralar : 28/6/1983 - 2861/2 md.):
Silahlı Kuvvetler mensupları kanunla kurulan meslek kuruluşlarına üye olamaz ve organlarında görev alamazlar. Ancak üye olamamaları kanunlarda belirtilen diğer kayıt ve şartlara uymak kaydıyla meslekleriyle ilgili görevlerde çalışmalarına, mesleki hizmetleri yürütmelerine, yetkilerini kullanmalarına, mesleki eğitim ve öğretim yaptırmalarına, kurum amirlerinin izniyle kuruluşun bilimsel çalışmalarına katılmalarına, meslek kural ve koşullarına uymak yükümlülüklerine, haklarında disiplin cezası uygulanmasına, özel kanunların öngördüğü kayıtlarla mesleklerini serbestçe icra etmelerine, resmi veya özel bir görev almalarına engel teşkil etmez.
Belli bir meslek veya sanatın icra edilebilmesi için meslek kuruluşlarına üye olmayı zorunlu kılan kanun hükümleri Silahlı Kuvvetler mensupları hakkında uygulanmaz.
Askerlik yükümlülüğünü yerine getirmekte olan yedek subaylar ile er ve erbaşların üyelikleri, askerlik hizmetleri süresince askıda kalır. Bu hal ilgililerin aidat ödeme ve kanunlardan doğan diğer mesleki yükümlülüklerini ve haklarını ortadan kaldırmaz."
43. Maddeyi özetleyecek olursak TSK personeli, Milli Savunma Bakanlığı tarafından yayınlanan derneklere, Milli Savunma Bakanlığı'na bildirmek kaydıyla üye olabilirler.
Peki bu dernekler nelerdir, Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası Derneği bu dernekler arasında mıdır? Yaptığım araştırmalarda Milli Savunma Bakanlığı tarafından yayınlanan bir listeye ulaşamadım (internet araştırmalarından bahsediyorum). Her ne kadar, resmi niteliği olmayan kimi sitelerde dernek isimlerine yer verilse de, resmi bir sitede bu listeyi göremedim.
Ayrıca 8 Nisan 2002'de, dönemin Genelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu tarafından yayınlandığı iddia edilen, TSK mensuplarının Mason Locaları'na, Rotary ve Lİons Klüpleri'ne üyeliğinin yasak olduğunu hatırlatan bir emir mevcuttur. Böyle bir emir gerçekte var mıdır yoksa benim şaibeli olarak gördüğüm bir gazete sadece Mason düşmanlığı yapmak için mi böyle bir haber yapmıştır bilinmez. Genelkurmay Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı da bu haberle ilgili herhangi bir tekzip yayınlamamıştır.
Yukarda yazdıklarıma istinaden, TSK mensuplarının Mason olmalarının yasal olup olmadığı net değildir.
Saygılarımla