Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Masonlukta Bir Başka Rit – “Adonhiramit”  (Okunma sayısı 4651 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Nisan 21, 2011, 11:07:22 öö
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay



Okununca, seci tarzında yazılmış bir başlık gibi oldu.

Bu konu üzerinde bir şeyler yazınca, hemen kaynakçayı sorunlar çıkabilir.
 
Öyle pek belli başlı bir kaynakça yok aslında. İnternette herhangi bir arama motorunda “Adonhiramite Freemasonry” yazın; birçok web sitesi çıkar. İstediğinizi seçin.

Benim burada yapacağım ise bu seçimlerden kısa bir derleme ve biraz da yorum.

Masonlukta Hiram Abif ile bağlantılı, yer yer biraz farklı versiyonları da olan öyküler, sadece Masonluğun kendi içinde değil, dışında da dillere destan olmuş yıllar, yüzyıllardan beri…

Kimileri bu öykülerin özgün olarak Tevrat’tan çıktığını savunur ama bir karşılaştırma yapılınca bunun hiç de öyle olmadığı, Tevrat esinlenmeli bir başka kaynaktan alıntı olduğu ortaya çıkıyor; Francis Bacon’un “Yeni Atlantis” adlı yapıtı gibi…

Üstelik kimileri Hiram Abif’e bir de ön nitelik ekliyor “adon” diye; işte size “Adon Hiram”… Bu “adon” sözcüğü, sayın, saygın ya da saygıdeğer gibi bir anlama geliyor. İşte bu Sayın Hiram’ı izleyenlere de “Adonhiramit” deniyor.

18. yüzyılın özellikle ikinci yarısında Fransa’da sayısız diyebileceğimiz kadar çok mason riti oluşurken, bunlara bir de Adonhiramit Riti’nin eklendiği görülüyor. Bu işin içinde o tarihlerin ünlü masonlarından birkaçının adları da izleniyor. O kişilerin adlarını burada saymak pek anlamlı olmaz ama bu rite son biçimini 1780’li yıllarda Louis Guillemain Saint-Victor’un vermiş olduğunu belirtmeden geçemeyiz.

Böylece ortaya 12 dereceli bir rit çıkmış. Derecelerinden çoğu, taşıdığı adlar bakımından  daha sonra Eski ve Kabul Edilmiş İskoç Riti’ne dönüşecek olan Yetkinleşme Riti’nin derecelerine benziyor. Bununla birlikte farklar var. Örneğin 4. derece “Yetkin Üstat” adını taşıyor. Buna bakarak, bu ritteki derece sayısının daha az olduğunu da göz önünde tutarak acaba bu dereceyi EKEİR’nin 4+5+6. dereceleriyle eşdeğer mi tutmak gerek? O ritin 7. derecesi çok farklı olduğuna göre, belki buraya onun 8. derecesi bile eklenebilir.

Bu ritin 5. derecesi “Dokuzlar Seçilmişi” = EKEİR’nin 9. derecesi. EKEİR’nin 10. derecesi olan “On Beşler Seçilmişi” ise bu rite yedinci sırayı alıyor. Aradaki 6. derece “Perignan Seçilmişi”. Bu “Perignan” sözcüğünün ne anlama geldiği pek belli değil; belki “bilinmeyen” gibi bir şey alma bu da kesin değil. (Bu açıdan belki Sıkı İzleyiş Riti ile bir bağlantı kurmak söz konusu olabilir.)

Ritin 8. derecesi seçilmişlerin ötesine geçiyor: “Küçük Mimar”. Bunun  ardından “Büyük Mimar” ya da “İskoçyalı Kalfa” derecesi geliyor. Demek ki bunlar EKEİR’nin 11. ve 12. derecelerinin karşılığı oluyor. Ancak unutmamak gerekir ki EKEİR’nin 11. derecesi apayrı bir seçilmişler derecesidir; acaba o Perignan’ın mı karşılığı? Çünkü o derecinin mimarlıkla falan ilgisi yok. Oysa Adonhiramit Riti’nde EKEİR’nin 13. ve 14. derecelerinin karşılığını göremediğimize, oysa bunların mutlaka olması gerektiğine göre, demek ki ritin 10. derecesi olan “İskoçyalı Üstat” aslında bu noktaya oturuyor.

Buradaki karışıklığın içinden çıkabilmek için derece unvanları yeterli değil; ritüel karşılaştırması gerekli. Ancak bu varsayımsal tasarımdaki hata payı da öyle çok yüksek olmasa gerek çünkü ritin 11. derecesi “Kılıç Şövalyesi” ya da “Doğu veya Kartal Şövalyesi” derecesi ki, işte bu aşamada EKEİR’nin 15. derecesiyle buluştuk. İşin içinde “Kılıç Şövalyesi” olunca, belli ki bu derece EKEİR’nin 16. derecesini de içeriyor. Zaten bu iki derece neredeyse iç içedir; bunlara “İkinci Mabet Dereceleri” dendiği de oluyor.

Adıonhiramit Riti’nin son derecesi “Gül-Haç Şövalyesi”. EKEİR’nin 18. derecesinin tam karşılığı. O ritin 17. derecesinin burada bulunmayışını doğal karşılamak gerek çünkü 17. derecenin ne İkinci Mabet ile bir ilgisi var ne de Gül-Haç konusuyla. Ancak bu Gül-Haç öğretisinin Kudüs’teki tapınak yapımları alegorisi üzerine kurulu bir öğretiyle bağlantısı nasıl kurulabilir; o ayrı soru… Bunu EKEİR kapsamında yadırgamayabiliriz ama Adonhiramit Riti bu bağlamda sınırı biraz aşmış gibi. Bunun nedeni de belli bir aşamaya bağlanmış olma zorunluluğu gibi görülüyor. Nitekim şunu da anımsayalım: Fransa’da belli bir dönemde EKEİR’nin pratikteki ritüelik uygulamaları 18. dereceden başlamaktaydı; günümüzde İngiltere’de hâlâ öyle.

Bu ritin oluşturucusu sayılan Louis Guillemain Saint-Victor,  “Recueil Precieux de la Maçonnerie Adonhiramite” adlı kitabının sonuna doğru, Gül-Haç derecesiyle bu ritin son bulduğunu, bundan sonra söylenebilecek başka bir şey kalmadığını belirtmiş. O tarihte ona göre öyle olabilir; saygıyla karşılamalı. Ancak bu rit günümüzde de uygulanma alanı içinde olduğuna göre, Masonluğu b rite izleyenler, ritüelik kapsam bakımından kendilerini Eski ve Kabul Edilmiş İskoç Riti’ne oranla noksan kalmış görebilir ve daha ileri gitmek isteyebilirler.

Acaba Adonhiramit Riti’nin son derecesini almış olan bir mason bundan sonra Eski ve Kabul Edilmiş İskoç Riti’ne devam etmek isteyecek olursa, şu duruma göre Areopaj derecelerinden mi başlaması gerekiyor?

Bilmiyorum. Zaten böyle bir şeyin olup olamayacağını da bilmiyorum. Ben bildiğim daha doğrusu derleyebildiğim kadarını yazdım. Ötesini benden çok bilen yazsın.


ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
2 Yanıt
5514 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 17, 2010, 01:52:56 ös
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
3220 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 18, 2010, 07:37:39 öö
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
5149 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 19, 2010, 08:39:54 öö
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
3732 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 20, 2010, 08:56:41 öö
Gönderen: ADAM
8 Yanıt
8480 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 26, 2015, 03:39:08 ös
Gönderen: ADAM
4 Yanıt
19079 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 16, 2013, 04:17:55 ös
Gönderen: Spock
8 Yanıt
9030 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 15, 2013, 12:32:29 ös
Gönderen: ABCDEF
0 Yanıt
6011 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 14, 2010, 08:49:09 öö
Gönderen: ADAM
1 Yanıt
5533 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 16, 2011, 09:15:49 ös
Gönderen: Mustafa Kemal
23 Yanıt
20433 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 12, 2017, 08:39:28 ös
Gönderen: karahan