merhabalar;
an itibariyle cevaplarınızı okudum.özellikle denge konusu eski cevabımda da belirttiğim gibi kilit noktadır. ancak modern fizik ile newton fiziği arasında 'bilinebilme' kapasitesi açısından derin,anlaşılması ve anlamlandırılması bir hayli güç,insan zekasının ancak modelleyebilerek farz edebileceği bir fark olduğunu önemle belirtmek isterim.bu durumda bahsi geçen denge olayı ile açıklanamaz durumlar varlığını bağırmaktadır. entalpi,entropi,denge vs . kimyasal tepkimelerde,fiziksel reaksiyonlarda adından söz edilebilinecek ifadelerdir.
ancak konunun felsefi izahını açıklamak o kadar da kolay değildir. kaos dediğimiz durum,aslında bilinemezlikle ifade edilebilinir.notlarımı maddelendiriyorum ;
Bilimsel Etkinliğin Maddeleri
-gözlenebilirlik,
-ölçülebilirlik,
-kuşkuculuk,
-tutarlılık(mantıksallık),
-yanlışlanabilirlik(sınanabilirlik)
-belirlilik(determinizm) vs. gibi ifadeler eşliğinde kaos teorisinin esası olan olasılıkların hesabı sonucu tuttuğumuz istatistiksel bilginin güvenilirliğini,inanılabillirliğini sınadığımız taktirde içinde bulunduğumuz karmaşayı felsefe dışında herhangi bir şekilde açıklayamıyor,anlamlandıramıyor olmaktan dolayı bir geri dönüş içerisinde olmaktayım, bunun denge terimiyle ile ifadelendirilemeyecek kadar komplex bir yapı olduğu gerçeğini biliyorum.
-biz sistemi belirli bir şekilde gözlemeyi tercih edebiliriz.[kullanıcı hatası
]
-kuantum fiziği mikro evreni araştırır ve biz bu mikro evreni mevcut bilgilerimizle modelleriz!!!! ancak bilinmediğini de biliriz,sadece modelleriz.biz o şekilde gözlemeyi tercih ettik çünkü işimize geldi.
-kuantum fiziği tümüyle rassal bir evren öngürür.ancak biliriz ki cenab-ı hak zar atmaz makro evrende
neyi gözlemlediğimiz kadar nasıl gözlemlediğimiz de önemlidir.
işte biz o 'nasıl fözlemleyebiiliriz' sorusuna cevap verirsek şayet huzura ereceğiz kuşlar gibi...
tüm cevapları ilgiyle takip ediyorum,geç dönüş için üzgünüm,esenlikler ...