Bu başlık altındaki ilk paylaşımlar sırasında, 50 yıldan fazla bir süredir gerektiğinde "smokin" giymiş, üstelik o yılların modası öyle olduğu için farklı tarz kesim, drop, yaka, düğme, kol, pantolon yanı, paça, kuşak, yelek, gömlek ve göğüslüklü smokinler taşımış bir kişi olarak, tartışmalara katılacaktım. (Sadece ata yaka denilen türde yaka hiç kullanmadım; siyah ve füme dışında diğer renk smokinlerden de giymedim)
Belki bu özellikli erkek giyiminin az buçuk ayrıntılarından ben de hem özgün ülkesinde nasıl giyildiğini görmüş hem pratiğinin içinde bulunmuş bir kişi olarak söz edebilirdim.
Bunları hiç anlatmayabilirdim de, bu forumdaki işlevimden ötürü.
Ancak baktım ki, başlıktaki konudan sapıldı gidildi...
O sapılıp gidilen konu üzerinde de konuşulabilirdi kuşkusuz. Paylaşımda bulunan üyelerimizden kimisi, kendi yaşam tutumlarını Masonluktaki eğilimlere bağladı. Kimileri bunu bir de Türkiye'deki iki ayrı obediyansa kadar bile uzandırdı.
Bu durumda ben Sayın Arais'in devreye girmesini beklerdim. Hâlâ da bekliyorum. Bu başlık altında "smokin" ile doğrudan bağlantılı olmayan yazılar bu başlıktan ayrılırsa, belki burada işin içine Masonluğu katmadan biraz "smokin"den söz edebiliriz.
Ha, bir dönem masonların loca toplantılarına smokin giyerek katılmaları da zorunlu tutulmuş. Öyle bir şey de var literatürde. Ancak sanırım bu başlıktaki konu o değil.