Sayın sundance, birtakım internet sitelerinin adresini vermiş. İyi, güzel ama bunlar hep İngilizce. Üstelik öyle Anadolu Lisesi İngilizcesinin da çok ötesinde. O sitelerde anlatılanları okumak ve anlamak, herkes için öyle pek kolay olmayabilir. İyi İngilizce bilgisi ister. Üstelik hayli zaman ayırmayı gerektirir. Üstelik bunlardan her biri konuya kendi açısından bakmaktadır. Bu da pek doğaldır ama konuyu geniş kapsamlı olarak bilmeyenlerin zihinlerini karıştırır ve sıkı bir irdeleme yapmayı gerektirir. Bu da hayli zor bir iştir. Tümüyle incelenmez, yarım yamalak bırakılırsa yanlış kanılara varmak, işten bile değildir.
Buna karşılık bir Türkçe kaynak var ulaşabildiğimiz; üstelik Türkçe: 600 sayfalık dolu dolu bir araştırma kitabı: "Tapınakçılar Siyonistler ve Masonlar". Üstelik yurdumuzun en ünlü masonik araştırmacılarından biri yazmış. Benim gibi sitemiz üyelerinden birçoğu bu kitabı aldı, okudu, yararlandı. Almamış, okumamış olanlara önerilir. (kitapçılarda bulunmayabilir. yayıncısından istemekte yarar var. On-line sipariş edilebiliyor.)
Tapınak Şövalyeleri'nin günümüzdeki Masonlukta elbette önemli bir tarihsel/alegorik yeri vardır fakat bunu doğru anlamak ve olayları/konuları birbirine karıştırmamak gerek. Bu işin tarihsel yönü bir yana, Masonluk ile nasıl bulaştığını çok iyi anlamak gerek.
Bu arada birtakım yanlışlardan da kaçınmayı bilmek gerek. Örneğin Tapınak Şövalyeleri'nin Ortaçağın ileri dönemlerinde Avrupa’da kurulmuş olan gildler ile ne ilgileri vardır ne de ilişkilerinin olması olanaklıdır. Üstelik bu örgütün temel niteliği bakımından olamaz da... Anadolu'ya gelip gitmeleri diye bir konu da yoktur; Anadolu, Tapınak Şövalyeleri’nin her girişlerinde bir felakete uğramış oldukları bölgedir. Buna Urfa da dahildir. (İkinci Haçlı Seferi’ni iyi okuyun. Bunun için Steven Runciman’ın Haçlı Seferleri Tarihi adlı kitabın Türkçesi var; Türk Tarih kurumu yayını)
Tapınak Şövalyelerinin düşünsel öğeler taşıdıklarına ilişkin anlatımlar da hiçbir temeli olmayan romantik fasaryalardan ibarettir. Tapınak Şövalyeleri örgütü hiçbir zaman bir ezoterik nitelik taşımamıştır ki düşünsel öğeleri olsun. Bu, 19. yüzyıl başlarında fışkırmış Çağdaş Tapınakçılara özgü bir niteliktir. Tarihsel konulardan söz edilirken, bunların duygu ya da varsayımlara değil, belgelere, kanıtlara dayanması gerekir.
Tapınak Şövalyeleri Örgütü'nün Orta Çağda birtakım bilgilerin geliştirilmesinde ve taşınmasında önemli bir yer tuttuğu elbette yadsınamaz. Fakat bunu niçin yaptıkları, nasıl yaptıkları, hangi kapsamda yaptıkları çok önemlidir. Örneğin, Tapınak Şövalyeleri Örgütü'nün, birçoklarının ileri sürdüğünün aksine, bina inşaatı ile uğraşan mason localarıyla öyle sıkı fıkı ilişkileri falan olmamıştır. Buna ilişkin hiçbir belge gösteremezsiniz. Fakat yol ve köprü inşaatı yapan Pontifex kuruluşlarıyla çok yakın ilişkileri olmuştur; bunların tarihsel belgeleri de vardır. Birtakım bilimsel nitelikli bilgilerin gelişmesi, teknik aletlerin icadı ve kullanımı bakımından etkili olmuşlardır ama bunlar özellikle hangi bilim alanındaki bilgiler, ne gibi aletlerdir, buna dikkatle bakmak gerekir. Örneğin usturlap denilen aleti Tapınak Şövalyelerin icat etmediği ama icat ettirdikleri bilinmektedir. Bunlara dikkatle bakıldığında, hepsinin Tapınak Şövalyeleri'nin fiilen yapmakta oldukları iş ile bağlantısı kurulur. Niçin, hangi amaçla?
Bütün bunların ötesinde üç ayrı tür Tapınak Şövalyesi Örgütü bulunduğunu da unutmayalım:
1- Orta Çağdaki (Akdenizli) Tapınakçılar (Bunların Hastaneciler ve Töton Şövalyeleri ile de ilişkileri vardır)
2- İskoçyalı Tapınakçılar (Bunların o ülkedeki soylular, dolayısıyla mason localarıyla doğrudan hatta iç içe denilebilecek ölçüde bağlantıları vardır ancak tarih bakımından öncekilerden sonradır.)
3- Çağdaş (Amerikalı) Tapınakçılar (Bunlar 19. yüzyılda ortaya çıkmıştır. Kimisi ezoterik, dolayısıyla paramasonik, kimisi egzoterik derneklerdir. Avrupa ve Avustralya’da uzantıları vardır.)
Bunların hepsi birbirinden ayrı… Bir tek özgün Tapınak Şövalyeleri ile İskoçyalı Tapınakçılar arasında bağlantı kurulabilir. Onun için de aynı yazarın “Tapınakçıların Hazinesi” adlı kitabını okumakta yarar var.