Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Loca Başkanı’na Ne Denmeli?  (Okunma sayısı 11826 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Kasım 02, 2014, 05:40:56 ös
Yanıtla #20
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 147
  • Cinsiyet: Bay



Bu sıfatların ( ünvanların ) sanayi bölgesine özgü olduğunu belirtmedim.

Özgün olmadığını farklı mesleklerdede kullanılabildiğini buna dayanarak adli hissiyatı veren bir sıfatında ( ünvanında ) kullanılabileceğidir.

Aslında derlemek gerekirse benim görüşüm taşıyana ne hissettirdiğidir.

Mademki masonluğun amacı Kamil bir insan olmak,Kalem kelimesi sembolize görevi görür düşüncesiyle öneride bulunmak istedim.
« Son Düzenleme: Kasım 02, 2014, 05:57:22 ös Gönderen: ADAM »
Saygılarımla.


Kasım 02, 2014, 06:05:33 ös
Yanıtla #21
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 199
  • Cinsiyet: Bay
    • Burada Olabilir ?

Üstat Kardeşlerimize; Yüce Lider, Denebilir.
Benim Ülkem Dünyadır,
Tüm İnsanlar Benim Kardeşimdir,
İyiyi ve Doğruyu Yapmak Benim Dinimdir.

Kadim Her Daim Buradadır.!

www.Masonlar.org


Kasım 02, 2014, 06:22:18 ös
Yanıtla #22
  • Seyirci
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 4031
  • Cinsiyet: Bay

Loca başkanına ne demeli?

Sn.Adam bildiği bir soruyu bize soruyor,sorduğuna görede vereceği mesaj önemlidir konunun sonunda.Bu soru bende farklı çağrışımlar yaptı hitap ile alakalı olarak.Gençliğimde kısa sürelide olsa siyasi çalışmalar yapmış idim,ilk hitap sanatınıda orada gördüm,zaten kısa sürmesininde nedeni hitabete olan  düşkünlüktü.

Kısaca;
Başkanım,sayın başkanım,sayın il genel meclisi üyem,sayın başkanvekilim sasyın,sayın sayın.
Kısaca insanlar bundan hoşlanıyorlardı haketselerde etmeselerde.
Bu bende kişisel tepkiye neden oldu tipik halk arasında yaygın ezik ve ezgin toplumsal yalak kültürü o terimleri kullanamayacağımı anladığım an bıraktım.
Bu konu bana bu anımı hatırlattı ne kadar alakalıdır bilemem ama,İnsanlar bunları önemsiyor.
Bir insan kendisine saygıdeğer büyük üstad dedirtiyorsa biraz oturup düşünmek lazım,Bu saygın ifade kişiyemi?makamamı?
Makama ise makama saygınlık kazandıran ve değer oluşturan birikimleri temsil ettiğine inanacağız kişinin,Kişiye ise bu ifade onun saygınlığını nasıl belirleyeceğiz seçimlemi?

Yoksa sadece o makama saygın insanlar layık olduğu içinmi yaparız bu seçimleri.
Bence temelinden yanlış,kişiye başkalaştırmak ve yüceltmek belkide kişide olmayan vasıflarıda ona vermek demektir bir anlamda.
İnsan toplumda kendi saygınlığını ancak yerinde ve doğru yaptığı işler ve söylediği sözler ve tavırları ile hakederek alır ve bunu yaparkende ne makama önem verir nede makamın gücünü önemser nede makamın gücünü diğerlerine karşı kullanır.

İnsanlara taşıyamayacakları ünvanları verip ezmenin bir anlamı olduğunu düşünmüyorum.
Ben mason olsa idim bu sıfatları kullanırken 40 kere ölürdüm herhalde,bana çok normal gelmiyor,benden tek farkı locanın başkanıdır ve yolumuz birdir.
Daha naif daha rahatlatıcı bir sıfat kullanmakhem loca başkanını hemde locadaki arkadaşlarını rahatlatır diye düşünüyorum.

Karahan
ÖZGÜRLÜK BİLE SAHİP OLMAK İÇİN SINIRLANDIRILMALIDIR.

EDMUND BURKE

Hayat Bizi Resmen Dört İşlemle Sınar. Gerçeklerle Çarpar, Ayrılıklarla Böler, İnsanlıktan Çıkarır ve Sonunda Topla Kendini Der.  leo


Kasım 02, 2014, 06:30:46 ös
Yanıtla #23
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Loca başkanı, unvanı her ne olursa olsun, seçimle belirlenir, yetkili kişi tarafından göreve getirilir ve görev süresince o unvan ile anılır.  Görev süresi sonunda yerine bir başkası seçilir ve görev unvanını yeni seçilen ve gödreve getirilen kişi alır, öncekinin öyle bir unvanı kalmaz.

Dolayısıyla unvan kişiye değil görevliyedir.

Üstad-ı Muhterem ya da Saygıdeğer Üstat, sadece görevde bulunduğu sürece ve sadece kendi locasında ya da bir resmi protokol ziyareti sırasında öyle anılır. Bunun dışında herhangi bir diğer mason kardeşinden farkı, ayrıcalığı, üstünlüğü yoktur.
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Kasım 02, 2014, 06:33:56 ös
Yanıtla #24

          Bilindik yoldan şaşmamak en iyisi bence. ''Üstad-ı muhterem'' çok yerinde bir kullanım. Başka hiçbir şeye gerek yok. Ben şahsen bu ünvanı söylerken karşımdakini üstün vs. hissetmem. ''Saygıdeğer'' sözcüğünde de keza yine öyle. Sanki Türkçemizde her şeyi Türkçeleştirdik de bir bu kaldı. Düşünmek, fikirlerimizi paylaşmak güzel ama konu çok uzadı. Arapça ve Farsçadan geçmiş binlerce kelime var ve demin de yazmıştım, sözcük Türkçe olup sonuna gelen ek Arapça olabiliyor ya da her ikisi de yabancı kökenli olabiliyor.

           '' Kaynakça'' dediğimizde de sözcüğün sonundaki -ça eki Türkçe değil mesela.
Hiçbir şey bilmeyen, hiçbir şeyi sevemez.
Hiçbir şey yapamayan, hiçbir şeyden anlamaz.
Hiçbir şeyden anlamayan insan değersizdir.


Kasım 02, 2014, 06:39:48 ös
Yanıtla #25

           Eğer karşımızdaki kişiyi üstün olarak göreceksek de olur. Sonuçta bu mesleğe yıllarını vermiş kişiler üstad-ı muhterem oluyor. Herkese de kısmet olacak bir şey değil bu. Üstünlükse evet, üstün olsun. O kadar da olsun. Makamına saygı gereği o kişiyi üstün olarak görmekte sakınca yok. Üniversitelerde de profesörlere saygı duyuyoruz, diğer akademisyenlerden en üst derecede oluyorlar. Aldığı ünvana yakışır davranıp davranmamak kişiyle alakalı bir şey, bizi ilgilendirmez.
Hiçbir şey bilmeyen, hiçbir şeyi sevemez.
Hiçbir şey yapamayan, hiçbir şeyden anlamaz.
Hiçbir şeyden anlamayan insan değersizdir.


Kasım 02, 2014, 07:07:50 ös
Yanıtla #26
  • Skoç Riti Masonu
  • Uzman Uye
  • *
  • İleti: 3734
  • Cinsiyet: Bay

Almanca'daki bana hep daha yakın gelmiştir. Bir oturumun yöneticisidir. Saygidegerdir muhteremdir elbette ama Almanca'daki onun nicin orada oldugunu da anlatır Meister vom Stuhl.
Diğerleriyle uyumlu olarak Üstad-i Muhterem; Saygıdeğer Üstat denmiş bizde. Oysaki o hem Suleyman makamını temsil eden hem de bir oturumu Yöneten kişidir. Bu onun gorev alanını da çizer. Makamin/Tahtın Ustadidir.

Bir Buyuk Locanın (localardan oluşmuş bir mason Örgütü) Baskanina Buyuk Üstat deniliyor. Ama buyuk Grand'ın veya Groß'un anlamını tam karşılamıyor. Asil, soylu, yüce gibi anlamları da var Grand'in. Ki Groß da Yuce Ulu anlamlarına gelebilir. Büyükte o derinlik tam yok gibi. Ama biz ilk anlamını almış Buyuk Üstat demişiz.


Kasım 02, 2014, 08:33:38 ös
Yanıtla #27
  • Skoç Riti Masonu
  • Uzman Uye
  • *
  • İleti: 3734
  • Cinsiyet: Bay

Onceden Üstat bir tane olunca ona şaşaalı unvanlar vermek gerekmemiş. Sn ADAMin da dedigi gibi ne zaman Localarda Üstat sayisi artmış locayı Yöneten Üstadı farklilastirmak gerekmiş. E bir de buyuk loca olunca onun yöneticisini daha da ululamak gerekliliği ortaya çıkmış. Dahası derece sayisi çoğaldıkça unvanlar da daha şaşaalı hale bürünmüş. Unvanlar bir tarafa hitaplar da boyle olmuş.
Ama bence Kürsüdeki Üstat degil öğretiyle de uyumlu olarak Tahtın veya Tahttaki Üstat daha uyumlu. Cunku 1. Ve 2. Aufseher'in de kursusu var. MvSt ise kürsüden ziyada tahttadir ya da Yuce makamdadir.


Kasım 02, 2014, 09:20:19 ös
Yanıtla #28

Saygıdeğer ile Muhterem aynı anlama gelmiyor. Muhterem hatırlanası anılası kişi demek. Muhterem, ihtiram, hatıra, anmak, hatırlamak.

Yabancı dillerdeki ifadelerin karşılıklarını düşünürsek, orada bir kutsallık ifadesi var. Bu nedenle ben de o doğrultuda bir öneride bulunayım: Kutsal Usta veya Kutsal Üstat. Hatta biraz daha ileri gitsem, locadaki diğer görevlilerin sıfatlarından yola çıkarak Kutsal Mevki Üstadı desem olur mu acaba?

Meister vom Stuhl ifadesi beni çok düşündürmüştür. Stuhl kelimesini burada kürsü diye çevirmek doğru olabilir. Hani bizim de tekris törenimiz var ya, o tekris bir yoruma göre kürsü kelimesinden geliyor. Kürsü dendiğinde yükselme yükseliş gibi şeyler söylenir ama bende olan çağrışımı Avrupa dillerindeki "kurs", "diskur", "course" (bu arada yazarken course ile fransızca cour bağlantısı dikkatimi çekti) yani kur kelimesini de düşünürsek ders anlamı var, akıp giden bir şey anlamı var (currency). Bu bağlantılar hiç de zorlama değil, kavramsal düşünmek yeterli. Zaten de biz mesela tarikat diye bir kelime kullanıyoruz, yollar anlamına geliyor. Tarik kelimesi bugün hala kullanılır. Taksim'den Gümüşsuyu tarikiyle Beşiktaş'a gitmek gibi.

Bu durumda Stuhl (kürsü) gidilmekte olan yolun (dersin, kursun, faaliyetin) önemli bir gözleme noktası olmalı. Bu nedenle de biraz kendimizi serbest bırakıp Yol Ustası desek yolumuz uzak doğuya kadar varabilir (Üstadı Muhterem de zaten doğuda oturuyor ama ben bu kadar serbest çağrışımla dikkat dağıtmamalıyım).

Ben burada durayım. Sadece Kutsal Üstad ifadesini yazmak isetmiştim yazarken zihnim açıldı. Konuyu karıştırmadan çekilsem iyi olacak.


Kasım 02, 2014, 09:39:58 ös
Yanıtla #29

Muhterem kelimesinin Türkçe karşılığı sözlüklerde saygıdeğer olarak geçiyor. Demek ki orijinali Arapça olan muhterem kelimesinin Türkçe'deki sözlük karşılığı saygıdeğer. Ancak ben bu tür konularda, örneğin bu başlık altında tartışmakta olduğumuz Loca Başkanı'na ne denmeli gibi konularda birebir sözlük karşılıklarının doğru kabul edilip kullanılmasına karşıyım. Çünkü tam sözlük karşılığını da gördüğümüz muhterem kelimesini örnek alırsak; Arapların hatırlamak fiili ile düşündüğü bir kavramı biz saymak fiili ile düşünüyormuşuz olur. Bu durum o anlama geliyor. Acaba bu işi bu kadar düz düşünmek doğru mu?

Bu arada verilen diğer dillerdeki örneklerde kullanılan kelime de genelde sözlük karşılığı olarak (o dillerin kendi içindeki sözlükler yani örnek: İtalyanca'dan İtalyanca'ya) saygınlık anlamına geliyor. Buna göre bir ortalama alıp çoğu böyle demiş o zaman doğrudur diyeceksek hem Üstadı Muhterem hem de Saygıdeğer Üstad ifadeleri doğrudur.
« Son Düzenleme: Kasım 03, 2014, 07:49:34 öö Gönderen: ADAM »


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
5 Yanıt
4120 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 24, 2008, 10:17:18 öö
Gönderen: Prenses Isabella
14 Yanıt
20362 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 03, 2014, 01:09:33 ös
Gönderen: ADAM
10 Yanıt
7323 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 22, 2009, 12:48:22 öö
Gönderen: asoraman
16 Yanıt
15327 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 03, 2009, 08:26:25 ös
Gönderen: Lux_e_Tenebris
0 Yanıt
3525 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 07, 2010, 12:47:05 ös
Gönderen: ADAM
13 Yanıt
37021 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 10, 2011, 09:37:02 öö
Gönderen: papoose
2 Yanıt
4134 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 10, 2010, 11:39:16 ös
Gönderen: Gercek nerede
17 Yanıt
18275 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 18, 2011, 04:55:30 ös
Gönderen: sundance
5 Yanıt
6391 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 16, 2011, 02:29:51 öö
Gönderen: Prometheus
4 Yanıt
3839 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 10, 2014, 01:39:27 öö
Gönderen: Attis