Masonlar.org - Harici Forumu

Gönderen Konu: Bana göre masonluk  (Okunma sayısı 4557 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ekim 17, 2018, 12:33:32 ös
  • Uzman Uye

Bana göre masonluk, kişinin topluma yararlı bir birey olabilmek için kendini geliştirmesi, erginleşmesidir. Fedakarlıktır. İnsan-ı Kamil olma yolunda çabalaması ve kendi kötü özellikleriyle yüzleşebilmesidir. Nitekim bilinçli olabilmektir. Doğayı sevmek ve ‘iyi insan’ olabilmektir.
Fiat Lux

Ekim 17, 2018, 04:20:57 ös
Yanıtla #1
  • Orta Dereceli Uye
  • **

Bana göre masonluk kendini en iyi şekilde yetiştirip erdemli bilinçli düzeyde yetişmektir.kardeslik kavramına bağlı olarak yaşamaktır.

Mayıs 19, 2020, 05:16:13 öö
Yanıtla #2
  • Orta Dereceli Uye
  • **

Sana göre veya bana göre Masonluk aslında olmaz. Ben, sen, Masonluğu biliyoruz veya bilmiyoruz.  Bu tamamen bilgi azlığı ve biraz da hayalperestlik olabilir. Gerçek aslında tam olarak Bilgidedir.  Sana göre veya bana göre olmaz bu iş.

Saygılarımla

Biz farklılıklara tahammül etmesini bilmeyen insanlarız. Sevdiğimizi severiz, başkalarının ise bizi sevmeme hakkının olmasına katlanamayız.

Mayıs 19, 2020, 07:49:14 öö
Yanıtla #3
  • Uzman Uye

Güzel cevap Sayın Profesör;  Helede içine girmeden bilinmesi , tam anlamıyla da  Öğrenmek imkansız . Evrensel bir boyutu olan bir oluşum .

Güzel bir söz vardı forumda kapasiten kadarını  alırsın . Operatif  zamanında tam bir Meslek örgütüydü zamanla meslek dışından da üyeler alındı .

İyimi oldu  bence daha çok kişiye ulaşmaya başladı . Hiram Abif ustayı öldürenler de aynı meslek  içindendi .  Demek ki  art niyetli İnsanlarda her meslek içinde olduğu gibi bu Meslekte de  var .Erdemli olma yolu deniyor lakin en önemli özellik mütavazi olmaktan geçiyor  .

Saygılar
audi-vide-tace
    dinle-gör
        sus

Ağustos 29, 2025, 12:19:00 öö
Yanıtla #4
  • Orta Dereceli Uye
  • **

John Fluker 'Asleep Beneath the Moon (Part II)'

https://www.youtube.com/watch?v=M-x18-X5LIM

Gectigimiz hafta tanidigim bir kisinin cenazesine katildim. Oradaki liturjide yer alan sozler hala zihnimde yankilaniyor:

Collerin kurak duzlukleri sonsuzca sevincle cosacak;
Kum denizi yeniden sekil alacak,
Cunku orada bir gul gibi cicek acacak,
...

Isik karanlikta parlar, karanlik onu al edemedi... (Yuhanna 1)

...
Bu sozler, insan olmanin anlamini ve masonlugun temel degerlerini dusunduruyordu. Masonluk, insanin kendini ve evreni anlamaya yonelik bir arayista, bu sorgulamalara rehberlik eden kadim bir gelenek olarak kendini gosterir.

Bircok mason, ideal veya utopik bir kardesligi sorgular: 'Masonlar da insandir, o yuzden cok sey beklememek gerekir." Ama ben inaniyorum ki, yuksek ve ulasilmaz idealleri takip etmek, bireyi sadece idealist yapmaz; onu erdemli ve bilge kilar. Masonluk yolunda ulasilamayan idealler bile, insanin geride birakacagi kalici izler yaratir.

Ben cok sayida mason tanidim. Uyelikleri, ritueller, semboller, konusmalar ve tartismalar sayesinde insanin kendini tanima cabasiyla yuzlesmesini saglar. Insanlar genellikle kisisel cikar pesindeyken, mason, bu gelenegin degerlerini anlamak icin caba gosterir. Masonlugun gizemi, semboller ve ritueller araciligiyla kazanilan bilgelik ve olgunluktadir. Bu, kelimelerle ifade edilemez; yasanmasi gereken bir deneyimdir.

Insan, dogadaki diger canlilardan farklidir; bu fark, fantaziler yaratabilme ve uydurdugu kavramlari toplumsal norm haline getirebilme yeteneginde yatar. Hayali varliklar ve soyut kavramlar, insanin benzersiz zihinsel yeteneklerinin birer gostergesidir.

Dunya uzerindeki hemen hemen tum toplumlar, dogaustu fenomenler uydurur. Bu varliklar, insanlarin hayal gucunun urunudur; tipki Harry Potter evreni gibi, bize biraz daha fazla guc ve farklilik gosterir ama temelde insana benzer. Insanlar bu varliklara inanir, onlari kutsar ve sadik kalir.

Masonlukta ise amac, bu kurgusal varliklara tapmak degil, semboller araciligiyla kendilerini ve baskalarini anlamak; bu yolla insanligin, doganin ve evrenin duzenine dair farkindaligi artirmaktir.

Masonluk bir yolculuktur; kendini kesfetme, insanligi anlama ve yuksek idealler pesinde olma yolculugu. Bu yol, bazen ulasilmazdir, bazen kelimelerle ifade edilemez; ama her adimi insanin bilincini, erdemini ve sevgisini derinlestirir. Her sembol, her rituel, her deneyim, onlara icsel isigi ve insan olmanin anlamini gosterir. Masonluk, bir ogreti, normal anlamda bilgi degil; yasanacak bir deneyim, dusunulmesi ve hissedilmesi gereken bir yolculuktur.

Saygi ile,