2024’ te Insanlik Mabedi’ nin insasina yonelik yapilan calismalarda, toplumun yarisini dislamak artik cagdisi bir tutumdur. Baslangicta, kadinlarin onemli bir katkida bulunabilecegini ongorulmemis olabilir.
Bir sunumda, kararli ve net bir sekilde “kadinlarin dernege katilmasi gerekiyor” ifade edildiginde, baslangicta bunun ne geregi oldugunu dusundum ve temcit pilavinin dayanilmaz cekiciligini dusundum. Sonucta, bu bir erkek gelenegi degil mi?
Ancak bu tartisma, ten rengi tesadufen siyah olanlar icin, Hristiyan olmayanlar icin, herhangi bir Yaradana inanmayanlar icin, homoseksueller icin de yapilmisti, bunlar artik gecmiste kaldi.
Bu konuyu daha fazla dusundukce ve localarda ve burada ne siklikla uzerinde durulursa, gercek o kadar acik bir hale geliyor. Geriye donus yok. Kadinlar, UGLE veya HKMBL ve benzerleri gibi derneklere uye olabilecek. Bu surec kisa veya uzun olabilir. Ve elbette ki ciddi bir direnc olacak. Ve evet, su anda akla gelmeyen bir suru engel ve sonuclari olacak.
Ancak, gecmisteki deneyimlere dayanarak soyleyebilirim ki, bu konuyu ne kadar dusunurseniz, kadinlarin dernege uye olmasi gerektigi o kadar acik, net ve mantikli hale geliyor. Baslangicta benim de yapmaya calistigim gibi, bu gelismeyi gormezden gelmek ve onemsememek disinda bir secenek yoktur. Aksi takdirde bu ilerleme durdurulamaz.