Masonlar.org - Harici Forumu

Gönderen Konu: Masonluk  (Okunma sayısı 267 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ağustos 07, 2026, 06:25:54 ös
  • Aktif Uye

Benim bir sorum olacak "Semboller evrensel midir? Yoksa kültürlere göre değişir mi?"
Doğru rehberini bulana ne mutlu...

Ağustos 20, 2026, 09:44:42 öö
Yanıtla #1
  • Mason
  • Yeni Katilimci
  • *

Forumda hep şikayetlenir ya üyeler, eskiden ne güzeldi artık eski tartışmalar ve bilgi paylaşımları yok diye. Belki eski arayanlar  da yoktur!
mevcut görselini atıyorum. Son 20 paylaşımın 16 sı sayın @night manager yapmış. Ve bunları en son 2018 de sorulmuş hangi takımı tutuyorsunuz sorusuna "BJK" ya da hangi sosyal medyayı kullanıyorsunuz sorusuna "Facebook" demek için kullanmış.

Forumun amacı gerçekten bunlar mıydı, bu mudur? Hiç kimse bir şey yazmıyor o halde ben de bir gece otururken eski başlıkların hepsine birer cevap yazayım mıdır?

Öyle olursa arada Sayın @ruzber in "Semboller evrensel midir? Yoksa kültürlere göre değişir mi?" sorusu kaynayıp gitmez mi?

çok spesifik, Masonluğu merak edenlerin, Masonlar tarafından sorularını mümkün mertebe cevaplanması üzerine olan bu forumu daha makul daha verimli kullanmak, amaca uygun soru-cevap, bilgi paylaşımı için kullanmak gerekmez mi? Sayın ruzber'in sorusuna hep beraber cevap arasak ya!
Alterius non sit qui suus esse potest

Ağustos 21, 2026, 09:48:14 öö
Yanıtla #2
  • Mason
  • Yeni Katilimci
  • *

Sayın Ruzber,

Güneş şekli her toplumda aynı şeyi ifade edebilir.

Ancak X bazen sonu (Fenike ve ondan türeyen Alfabeleri son harfi Tau), bazen dirilişi ve kurtuluşu (Haç), bazen ölümü  ve mezarı (Yunanlar ölüyü gömdükleri yere koyarmış), mezarla birlikte gömülenleri yani kimi yerlerde hazineyi anlatabilir.

Aynı semboller farklı kültürlerde, inanışlarda ve hatta bunların zaman içindeki halinde değişik yorumlamalara sebep olabilir.

Sembol eğer herkes tarafından aynı şekilde anlaşılıyorsa o Ambleme dönüşmüştür.

Semboller özellikle açıklanmaz ezoterik ekollerde, kişilerin kendi bulundukları bilgi ve tecrübe durumuna göre yorumlaması beklenir.
Çünkü kişiye sembol değildir verilmek istenen, sembolik dili okuma becerisidir. Ancak etkileşim içindeki ekollerde benzer sembollerin, benzer şekilde yorumlanması da beklenen bir durumdur.

Yani kişiye güneşi işaret ediyorsanız parmağınıza bakmamalıdır. Ama Güneşe de bakmamalıdır (gözü zarar görür), gözünü bu ikisi arasında nereye dikeceği kişiye kalmıştır.
Alterius non sit qui suus esse potest

Dün, 03:36:15 öö
Yanıtla #3

Forumda hep şikayetlenir ya üyeler, eskiden ne güzeldi artık eski tartışmalar ve bilgi paylaşımları yok diye. Belki eski arayanlar  da yoktur!
mevcut görselini atıyorum. Son 20 paylaşımın 16 sı sayın @night manager yapmış. Ve bunları en son 2018 de sorulmuş hangi takımı tutuyorsunuz sorusuna "BJK" ya da hangi sosyal medyayı kullanıyorsunuz sorusuna "Facebook" demek için kullanmış.

Forumun amacı gerçekten bunlar mıydı, bu mudur? Hiç kimse bir şey yazmıyor o halde ben de bir gece otururken eski başlıkların hepsine birer cevap yazayım mıdır?

Öyle olursa arada Sayın @ruzber in "Semboller evrensel midir? Yoksa kültürlere göre değişir mi?" sorusu kaynayıp gitmez mi?

çok spesifik, Masonluğu merak edenlerin, Masonlar tarafından sorularını mümkün mertebe cevaplanması üzerine olan bu forumu daha makul daha verimli kullanmak, amaca uygun soru-cevap, bilgi paylaşımı için kullanmak gerekmez mi? Sayın ruzber'in sorusuna hep beraber cevap arasak ya!
[/quote

Sayın ANARCHOSA
Size çok teşekkür ederim.. Ben uzun zamandan sonra siteye geri döndüm.. Gördüm ki her şey aynı. hazırda mevcut olan yazılar,soru cevaplar, röportajlar her şey aynı
Eski yaraları kaşıyorum ki 1 kişi bile sizin gibi yazan olur diye bekliyorum .. Yoksa burada takım mevzusu açanlada bjk ile de pek bir ilgim yok