Sayin arkadaslar, Turkiyede (emin degilim ama) kimliklerde hala o kisinin dini yaziyor degil mi?
evet yazılıyor. Ama bu tamamen kişinin isteğine bağlı yani isterse hiçbir şey de yazdırmayabilir.
5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu (R.G. 29/4/2006 - 26153) 35/2. maddesi ile "Aile kütüklerindeki din bilgisine ilişkin talepler, kişinin yazılı beyanına uygun olarak tescil edilir, değiştirilir, boş bırakılır veya silinir" hükmü getirilmiş bulunmaktadır.
Ülkemizde anne-babalar, doğan çocuklarının din hanesine "islam" yazdırmaktadırlar. ancak, yasa bu bölümün boş bırakılabileceğini belirtmektedir.
Anne-babası tarafından nüfusa dini islam olarak yazdırılan bir kişi daha sonra sadece yazılı bir beyan ile bunu değiştirebilir, boş bıraktırabilir ve sildirtebilir.
Bir kisi daha birkac gunluk bebekken, dininin, ailesi (yada devleti) tarafindan secilmesi ve o kisinin (en azindan belli bir yasa kadar) bu sekilde damgalanmasi ne kadar mantiklidir? Dogrumudur? Degisme olasiligi varmidir
BM çocuk hakları sözleşmesinin 14. maddesi;
"1. Taraf Devletler, çocuğun düşünce, vicdan ve din özgürlükleri hakkına saygı gösterirler.
2. Taraf Devletler, anne-babanın ve gerekiyorsa yasal vasilerin; çocuğun yeteneklerinin gelişmesiyle bağdaşır biçimde haklarının kullanılmasında çocuğa yol gösterme konusundaki hak ve ödevlerine, saygı gösterirler.
3. Bir kimsenin dinini ve inançlarını açıklama özgürlüğü kanunla öngörülmek ve gerekli olmak kaydıyla yalnızca kamu güvenliği, düzeni, sağlık ya da ahlakı ya da başkalarının temel hakları ve özgürlüklerini korumak gibi amaçlarla sınırlandırılabilir. "
hükmünü içermektedir. Ebeveynler isterlerse çocuklarına herhangi bir dinsel eğitimde bulunmayabilirler veya buluna da bilirler. Sorularınız aslında aile kurumunun tartışılmasını gerektiriyor.
mesela yukarıdaki sorunuza şu soruyla genişletme yapılabilir. Bir kişiye doğumuyla anne babası tarafından verilen bir veya birkaç isim vardır. bu da aslında bir "damgalamadır". birey kendi ismi üzerinde hiçbir yetkiye sahip olmaksızın başkalarının verdiği bir isimle hayatını sürdürür gider.
bu gayet normal görülür.
ailenin öyle ya da böyle çocuğunu eğitme hakkına sahiptir. dolayısıyla bir müslüman ailenin çocuğuna islamı, bir musevi ailenin çocuğuna museviliği.. ilh. anlatmaları ve onu öğretmelerinde bir sakınca yoktur. çocuk büyüdüğü ve ergen olduğunda kendi inancını seçebilir.
aynı şekilde ülkemizdeki din hanesi uygulamasında da aileler çocuklarının din hanelerine genellikle "islam" yazdırmaktadırlar. bunu o çocuk isterse ergen olduktan sonra basit bir dilekçe ile sildirebiliyor.
2- Dernekler kanununda, kisilere dinlerinden dolayi ayricalikli davranilmasi nasil aciklanmistir?
Or: Bir dernek "Ben sadece muslumanlari uye olarak aliyorum" diyebilir mi? Diyebilirse kisilerin muslumanligini nasil test ederek onaylayabilir? Musluman olan bir kisi gelipte yalanla oraya uye olamaz mi?
Bir dernegin bir kisiye dininden dolayi ayricalikli davranmasi adil midir?
5253 sayılı Dernekler Yasası 4/c hükmünde "c) Derneğe üye olma ve üyelikten çıkmanın şart ve şekilleri."nin Dernek Tüzüğünde belirleneceği ifade edilmektedir. Ancak hiçbir dernek tüzüğünde veya yönetmeliğinde x dinine inanma veya inanmama zorunluluğu gibi bir zorunluluk getirilemez. çünkü bu Anayasanın 10. maddesinde vucut bulan Eşitlik ilkesine aykırı olacaktır.
Ancak önemle belirteyim ki, bu derneğin üye seçme hakkına halel getirmez. yani bir dernek başvuruda bulunan bir kişiyi üye olarak kabul etmeyede bilir. hatta başvuru için referans isteyebilir veya iki - üç üyenin teklifini gerekli kılabilir.
Yani sonucta anlatmaya calistigim, eger orasi din ve vucdan ozgurlugunu savunan bir ulke ise bizim dinimizin ne olduguna kim/nasil/hangi merci karar verir? Bunu yapan ailemidir? devletmi?
sizin dininizin ne olduğuna karar verecek olan yine sizsinizdir. aileniz çocukluk döneminizde size bir dini telkin edebilir bu dini din haneninze yazdırabilir ama siz bu dini kabul etmeyebilir ve sonra sildirebilirsiniz veya başka bir dini tercih edebilirsiniz. burda devletin hiçbir duhlu olamaz. ailenizle olan ilişkilerinizin bozulma ihtimali de ailenizle sizi ilgilendirir.
Anayasa hükmüne göre kimse dini düşüncelerini açıklamaya zorlanamaz denmektedir. dolayısıyla kimse size dinin ne diye açıklamaya zorlayamaz. siz isterseniz dininizi nüfus kutuğunuze yazdırtmayabilirsiniz
Sevgi ve Saygılarımla .