Dünyanın hemen her yerinde benimsenmiş bir temel kural uyarınca, bir büyük loca kurulabilmesi için en az üç locanın bir araya gelmesi gerekir.
Tamam, en az üç bağımsız loca bir araya geldi ve bir büyük loca çatısı altında birleşmeye karar verdiler. Daha önce sözünü etmiş olduğum diğer gerekenleri de çözümlediler; hani tüzükler, ritüeller gibi… Şimdi bu örgüt bir “büyük loca” oldu mu?
Masonlukta «Ben yaptım, oldu.» denilmesi yetmiyor. Yeni büyük locanın, kuruluşunu sağladıktan sonra, kendinden önce kurulmuş en az bir başka büyük locaya başvurup “düzenli” olarak tanınması dileğinde bulunması ve bunun en az bir büyük loca tarafından onanması da gerekiyor.
Böyle bir başvuruyu alan o daha eski büyük loca bu konuyla hiç ilgilenmeyebilir de. Ancak ilgilenmese ya da gelişimleri beklemeyi yeğlese bile, olağan koşullar altında ve uygarca bir davranış olarak böyle bir başvuruya mutlaka yanıt vermesini gerekir.
Yeni bir büyük locanın kuruluşuna ilgi gösteren bir büyük loca ise, başvuruda bulunan yeni büyük locadan, benimsediği ilkelere ilişkin bir açıklama, kuruluşunu nasıl sağladığına ilişkin belgeleri ve uygulayacağı çalışma yöntemlerini hatta belki ritüellerini ister. Şayet bu bağlamda daha önce aralarında ilişki kurulmamışsa, yeni büyük locanın kendi ilkeleriyle ne denli uyuştuğunu, hangi noktalarda farklı olduğunu, farklılıkları tolerans ile karşılayıp karşılayamayacağını bilmek ister. Hatta o yeni kurulmuş büyük locayı “düzenli” olarak tanımadan önce yerinde incelemeyi, localarının toplantılarını izlemeyi de gerekli görebilir. Bunun için kimi üyelerini yetkilendirerek orayla gönderir; bu incelemenin sonucunda olumlu bir izlenim edinirse, onu “düzenli bir büyük loca” olarak tanımaya karar verir.
Olumlu bir izlenim edinmezse?... O zaman «Hayır!» der; «Kusura bakmayın!» der, «Sizi düzenli bir büyük loca olarak görmemiz ve tanıyabilmemiz için, şunları düzeltmeniz/değiştirmeniz ve şöyle yapmanız gerekir. Siz bunları yaptıktan sonra yine görüşelim.» der. Bunları demeyebilir, sadece kendi öngördüğü kural ve yöntemleri belirtmekle yetinebilir de… Bu tutum biraz da daha en başından bu yeni büyük locayı düzenli olarak tanımaya niyetli mi, değil mi ona bağlıdır.
Bir büyük loca bir yeni büyük locayı düzenli olarak tanımayı uygun bulursa, aralarındaki ilişki ya tek taraflı bir tanıma ya da karşılıklı tanışma biçiminde sonuçlanır.
Tek taraflı tanımanın anlamı şudur: Bir büyük loca diğerine bir “patent” (berat ya da bröve) verir. Kimileri bunu vermez de sadece bir yazı vermekle yetinir. Bu belgede o büyük locayı düzenli bir büyük loca olarak tanıdığını belirtir.
Karşılıklı tanışmanın anlamı ise şudur: İki büyük locanın yetkilileri görüşür ve bir tanışma töreni yapılmasını kararlaştırır. Bu törende bir ortak tanışma metni her iki tarafın yetkililerince imzalanıp mühürlenerek değiş tokuş edilir.
Şimdi sık sorulan bir soruya geliyorum: «İki büyük loca arasında tek yanlı bir tanıma ya da karşılıklı tanışma olgusu gerçekleşmemişse, yeni kurulmuş olan büyük loca “düzenli” olamaz mı?»
Belki olabilir fakat bunun için elbette onun dışında kalan bir örgüt ya da kurum, onun “düzenli” olduğunu onaylamalıdır. Masonlukta bu amaçla “masonik” nitelik taşımayan bir otoriteye, bir yargı organına ya da bir devlet kurumuna başvurulmaz. Dolayısıyla bir büyük locanın “düzenli” olduğunu, ancak bir başka mason örgütü belirleyebilir.
Bir soru daha: «Bir büyük locanın “düzenli” olduğunu yalnızca bir diğer büyük loca ya da obediyans mı onaylayabilir?»
Genellikle evet… Fakat kimi zaman bir mason ritinin egemen otoritesinin de bir büyük locanın düzenli olduğunu onayladığı görülmüştür. Bu konu kendi kendine gelin ve güvey olmaya benzer. Ritlerin egemen otoriteleri kendi işlerine bakmalıdır. Kimi ritlerde simgesel dereceler yüksek derecelerden ayrılmamış ve tümü bir federasyon altında yönetilmektedir. Ancak bir büyük locanın bir federasyon ya da bir ritin egemen otoritesince düzenli olarak tanınmış olması, öteki büyük locaları bağlamayacağı gibi böyle bir uygulama tepki bile görebilir. Bir büyük loca, başka bir büyük loca ya da bambaşka bir mason kuruluşu tarafından düzenli olarak tanınmış bir büyük locayı kendisi de aynı şekilde düzenli olarak tanımak zorunda değildir. Bu zorunlu olmayış, bir büyük locanın bağımsız bir örgüt olduğunu gösterir.
Dolayısıyla Masonlukta bir büyük loca kurmanın zorluğuna karşın en kolay iş, asıl düzenli olarak tanınmanın birtakım zorluklar içerdiğini görüyoruz. Bu son anlattıklarım üzerine bence okuyaün forum üyelerinin birtakım sorular sorması gerek. Ancak ben onları soracaklarını varsayıp eklemedim. Sorulursa yanıtlamaya çalışırım. Elbette yanıtını bilmediğim sorular da olabilir. Onları da bir bilene sorar hep birlikte öğreniriz.