Kısa yazmaya çalışınca anlatmak istenen tam olarak ortaya koyulamıyor
Sn. Adam'ın tekdiri üzerine, yazdıklarımı neden yazdığımı anlatayım.
Kimi zamanlarda, Mason Localarının kuruluşları ile "muntazam" sayılmaları arasında bir süre geçmektedir. Antiquity Locasından bahsetme sebebim bu durumu anlatabilmekti (gördüm ki olmamış). Bu Loca (bildiğim kadarıyla) 1691 yılında kurulmuştur. 1717'de ilk Büyük Loca kurulana kadar, muntazam bir Loca değildi. Tabi olamaz, zaten o tarihe kadar "muntazam" diye bir kavram da yoktu.
Gelelim bizim konumuza:
1965 yılından 1970 yılına kadar (tabi ki öncesinde de... Soru bu döneme ait olduğu için bu aralık verilmiştir) ülkemizde hiçbir Büyük Loca UGLE tarafından tanınmamıştır. Bunun "muntazam"lığa engel olup olmadığı ayrıca tartışılabilir. Ancak 1965 yılındaki durum şudur: o devirde tek olan Büyük Loca, İskoçya Büyük Locası dahil olmak üzere, Avrupa ve Amerika'daki yaklaşık 65 Büyük Loca tarafından tanınmıştır.
Burada İskoçya örneği özellik taşır. İngiltere, İskoçya ve İrlanda Büyük Locaları "Ana" Localar (Mother Lodges) olarak bilinmektedir. Bunlardan birisinin tanıması muntazamlık açısından önem arzetmektedir.
1965 yılındaki bölünmede, ilkeler ve ritüeller öncelik taşımaz. Bu sebeple, ritüellerde bir değişiklik yapılmasına da aslında gerek yoktur. TBMM ritüllerinin hangi tarihlerde nasıl değişikliklere maruz kaldığını bilmiyorum. Ancak ayrı bir BL oluşturur oluşturmaz ilk işlerinin ritüllerde tadilat yapmak olmadığını düşünüyorum.
Velhasılı kelam, 1966 yılında her iki BL'nın da aynı ritüelleri kullanmakta olduklarını söylemek mümkün.
Kim kimin ritüellerini kullanıyordu sorusu polemik yaratmaktan öteye bir anlam taşımaz. Ben aynı ritüelleri kullanıyorlardı demeyi tercih ediyorum. İlla ki birisine öncelik verilecekse de,
aynı isim altında mukim kalan, yanı yoluna devam eden, demek icap eder.
HKEMBL ritülleri, 1970 yılındaki UGLE tanınması sebebiyle değişti evet. Bu değişiklik, tanınma için gerekli hükümlerin dahil edilmesi için yapıldı. Yapılan değişiklik işin "ruhunu" değiştirdi mi? Asıl soru bu... Bence hayır. Zaten bunu anlayabilmek için 69 ve 70 ritüellerini yanyana koyup kelime kelime karşılaştırma yapmak lazım. Bu yapılsa dahi burada paylaşılamayacağına göre, değişiklik sebebini belirmekle yetinmek durumundayım.
Peki, TBMM ritüelleri? TBMM de aynı dönemlerde "tanınmak" için aynı BL'lar ile yazışmalar yapmaktaydı. (Yani UGLE ve aynı koldaki BL'lar) Olmadı, tanınma işlemini HKEMBL daha önce gerçekleştirdi, ve TBMM "gayrı muntazam" kaldı.
Muntazam olmak ne demek bir kere daha yazmakta fayda var sanırım. Dünyada "mainstream Masonry" (Ana Kol/Ana Görüş Masonluk) olarak anılan görüş tarafından tanınan BL'lar muntazam kabul edilir. Bu ana kolun dışında kalanlar (örneğin günümüzde ÖMBL) kendi içlerinde muntazam olabilirler. Ancak 3 Ana Büyük Loca ve aynı anlayıştaki BL'lar tarafından "gayrı muntazam" kabul edilirler. Kısaca, ne taraftan baktığınızla alakalı bir durum.
Sonra TBMM ne yaptı. O da bir Masonik "gruba" dahil olmak için, Fransız Büyük Doğusu tarafından tanındı. (Tanınma süreci ve ritüllerde yapılan değişiklikler konusunda Sn. Adam benden çok daha kapsamlı bilgilere sahiptir eminim ki. Hatam varsa mutlaka gerekli düzeltmeleri yapacaktır) Bu birliktelik sonucu ritüellerde yeni anlayışa göre değişiklikler yapılmıştır herhalde.
Bence son derece doğal bir sürecin (yanlış anlaşılmasın, doğal bulduğum bölünme değildir. Ancak, istenmese de, bölünme yaşandıktan sonra olanların doğallığıdır) normal gelişiminin özeti, "bence" budur.
Saygılarımla.