Bu konuya forumda belki birçok kez değinilmiştir hatta belki ben bile bir şeyler yazmış olabilirim.
Bu başlığı açışım, eski tarihli şu başlıktan ileri geldi. İsterseniz önce oraya bir göz atın.
http://www.masonlar.org/masonlar_forum/index.php?topic=578.0
Ben oradaki açıklamaları yetersiz buldum.Önce şöyle başlayalım… Bir masonun locasında iki temel yükümlülüğü vardır: 1- Toplantılara düzenli olarak katılmak; 2-Belirlenmiş yıllık ödentiyi vermek.
Bunlardan herhangi birini aşırı ölçüde aksatan bir mason düzensiz duruma düşer. Ancak bu duruma düşmekle, locasıyla olan ilişkisi hemen kesilmez. İsterse kendi dileğiyle ayrılabilir (istifa edebilir) ama bunun için de önce borcunu kapatmış olmalıdır. İstifa her ne kadar tek yönlü bir işlem ise de, borcunu ödememiş olan bir masonun istifası kabul edilemez.
Bunu geçelim.
Bu yükümlülüklerini yerine getirmeyen bir mason hemen, paldır küldür Masonluktan çıkarılmaz. Önce uyarılır. Yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiği anımsatılır.
Ne kadar zaman sonra?... Bunun için en az bir yıl geçmesi gerekir.
Unutmadan şunu da ekleyeyim. Gerçi toplantılara düzenli olarak katılmak bir yükümlülüktür ama bazı büyük localarda bir mason bundan ötürü Masonluktan çıkarılamaz. Sadece bir loca üyesi olarak birtakım haklarından yoksun kalacak, örneğin bir toplantıya çıkagelse bile kararlarda oy kullanamayacaktır.
Yurdumuzda bir büyük locanın aynı zamanda bir dernek olduğunu da unutmayalım. TC Dernekler Yasasına göre, etkinliklere katılmak üyenin tercihine kalmıştır; bir üye bundan ötürü dernekten çıkarılamaz.
Ödenti yükümlülüğünü yerine getirmemek ayrı bir durumdur. Öyle bir mason kardeş ile elbette özel olarak ilgilenilir. Ödeyemeyecek durumdaysa (olabilir) bunun Masonluktan uzaklaşması için bir gerekçe haline gelmemesi için çalışılır.
Ancak bir mason, ödeyemediği ödentisinin loca tarafından ortaklaşa karşılanmasını istemeyebilir; bu bağlamda gururlu davranabilir. Bu durumda kendi dileğiyle ayrılmak zorunda kalacaktır; borcunu loca kapatır.
Aslında ödeyebilecek durumda olmasına ve uyarılara karşın ödememekte diretiyorsa, işte o zaman ortaya ciddi bir durum çıkar. Loca konuyu kendi içinde görüşür ve o masonun düzensiz sayılmasına karar vererek bu kararını büyük locaya bildirir. Büyük loca da, özel bir durum nedeniyle locanın kararını değiştirmesini istemeyecek olursa, o masonu düzensiz ilan eder yani bunu diğer localara da duyurur. Çünkü düzensiz bir mason bundan böyle hiçbir loca toplantısına katılamaz.
Sanmayın ki bitti… Hele Türkiye’de hiç bitemedi. Büyük Locanın karşısında bir de TC Dernekler Yasası var. İlgili masonun yasa uyarınca dernek genel kurulunda üyelikten çıkarılmasına karar verilmesi zorunludur. Üstelik bu öyle bir zorunluluk ki, bu konuda dernek yönetiminin (büyük locanın) bir başka sorumluluğu daha var: Ödentisini zamanında vermeyen bir üyenin dernekteki üyeliğine son verilmesi de zorunludur.
Dolayısıyla, bir loca, ödenti yükümlülüğünü yerine getirmeyen bir üyesini kendi içinde öyle kolay kolay idare edemez; bu işin üzerine sünger çekemez. Hiç çaresi yok mudur? Vardır ama bu bağlamda çok özenli davranmak zorunludur. Yoksa başlarına iş açılır.
Bir yanda Masonluk… Buna bağlı olarak kardeşlik… Öte yanda bir diğer ilke olarak eşitlik… Bunların arasında bir denge kurulurken yasaların gözetilmesi…
Bir locada Üstad-ı Muhterem başta olmak üzere yönetim görevi üstlenmiş olan masonların, bir büyük locada da Büyük Üstat başta olmak üzere büyük yönetimi paylaşmakta olanların en önemli sorunlarından biridir bu…