Konu başlığı garip gelebilir,gelmesin.Mason sözlüğüne dikkatlice göz atan herkes birşeyler çıkarabilir.Ben kendi çıkarımlarım ile sorularımı oluşturacağım.
Bunu yaparken sırasız ve düzensiz olarak seçmece alıntı ve o alıntılara sorular soracağım.Umarım anlaşılır olur.
1--Ekmek ve Tuzun Paylaşılması
Simgesel olarak, "kardeş sofrası"ndaki ortamın ve burada yapılan işin niteliği.
Masonlukta, bir kardeş sofrasında masonlara şöyle bir öğütlemeyi anımsatmak üzere kullanılır: «Alçak gönüllü olun. Paylaşmayı bilin. İsteklerinizi doyuma ulaştırmadan önce başkalarının haklarını da gözetin. Önünüze konmuş olan ile yetinip başka bir şey istemeyin. Burada asıl önemli olanın, yemek ve içmek değil, geleneksel bir sofra çevresinde birlik kurmak, eşitlik içinde bağlılık duygularını pekiştirmek, kardeşçe dayanışmayı olgunlaştırmaktır.»
Alıntı mason sözlüğü.
Kardeşlerim, dostlar bu yılda geleneklerimizin kurdurduğu sofranın etrafında EKMEK ve TUZUN başında çevrelendiler. Türk Mason Dergisi -Temmuz:1958-Sayfa:17-18)
Ve ekmek takdimelerinden her birini tuzlayacaksın ve ekmek
takdimelerinin üzerinden Allahın ahdinin tuzunu eksik etmeyeceksin, bütün takdimelerin üzerinde tuz takdim edeceksin. (Muharref Tevrat, Levililer, Bab:2-13)
soru:Masonluk için kutsal olan EKMEK ve TUZ Yahudiliğinde önemli adetleri arasındadır.
Bu benzer kabul anlayışı normalmidir?
Sözlükte en çok dikkat çeken tanımlamalar,yahudilik ve ibranice'ye atıf yapılmaktadır,birkaç örnek:
Emanuel / Emmanuel (Immanuel)
İbranicede "Tanrı bizimledir!"
Emerek (Amar-Yah)
İbranicede "Tanrı sözü" ya da "her koşul altında doğru kişi".
Hikâl (Heykal)
İbranicede "saray".
Masonluğun bazı derecelerinde, oturumun yapıldığı mabedin doğu bölmesinin berisinde kalan bölümü.
Ansof--En Sof
İbranicede "sonsuzluk".
En Yüce
Özellikle dinsel nitelik taşıyan ritüellerin bazılarında Tanrı kavramının karşılığı.
Masonlukta dinsel nitelik taşıyan ritüeller hangi inanca göre yapılıyor?
Eden (Aden)
İbranicede "eğlence" ya da "debdebe".
"Cennet" anlamında kullanılır.
Masonik sözlükteki konu başlığı için ilk incelememde E harfini kullandım.Ağırlık olarak ibrani dilinin kaynak alınmasının özel bir nedeni varmıdır?
Umarım sorduğum sorular 17.madde içermiyordur?
karahan