İngiltere Birleşik Büyük Locası’nın bu yazı dizisinin önceki bölümünde belirtmiş olduğum yorum nitelikli gerekçesi doğru olmasaydı, bu büyük loca bir uluslar arası masonluk örgütünün neresine itiraz ederdi acaba?
Bunu gerçekten de çok merak ediyorum.
Bu nitelikteki örgütler Masonluğun eski geleneklerine ve landmarklarına aykırıymış! Yahu o eski gelenekleri ve landmark denilen şeyleri ben de biliyorum da aykırılık göremiyorum. Yoksa benim bilmediğim, göremediğim şeyler mi var? Eski gelenekleri ve landmarkları bu başlık ile bağlantılı olmak üzere irdeleyecek ya da eleştirecek değilim. Onu ayrıca genel olarak yaparım. Bilen varsa söylesin hangi evrensel kurala aykırı masonların uluslar arası düzeyde örgütlenmesi?
Bunun da olmadığını varsayarak, AMI’nin 1921 yılında benimsemiş olduğu ilkeleri sıralayarak, bunları İngiltere Birleşik Büyük Locası’nın masonik görüş ve tutumu açısından değerlendirmek istiyorum.
1.
AMI: Birlik üyesi olan tüm obediyanslar, kendi üstün bağımsızlıklarını korur.
İBBL: Yorum yok.
2.
AMI: Obediyanslar, birbirleriyle doğrudan ilişkide bulunabilir. Bu ilişkiler diplomatik nitelik taşımaz.
İBBL: Elbette.
3.
AMI: Üye obediyansların, sadece erkekleri üyeliğe kabul etmeleri zorunludur.
İBBL: Elbette.
AMI: Birlik üyesi obediyanslar, diğerlerinin kendi bölgelerindeki bütünlük ve egemenliklerine saygı gösterecektir.
İBBL: Yorum yok.
4.
AMI: Birlik üyesi obediyanslar, kullandıkları ritüellerin oluşturulmasında serbesttir.
İBBL: Önce ritüelleri görelim; sonra düşünürüz.
5.
AMI: Masonluğun başlıca amaçları, tüm insanlar arasında kardeşlik bağları oluşturmak, gerçekleri araştırmak, ahlakın geliştirilmesine ve masonlar arasındaki dayanışmanın yükseltilerek yaygınlaştırılmasına çalışmaktır.
İBBL: Olabilir.
6.
AMI: Masonların görevi, insanlığın gerek maddi gerek manevi gelişimini, hem düşünsel hem sosyal birliğini sağlamaya çaba göstermektir.
İBBL: Yorum yok.
7.
AMI: Masonluğun en önemli ilkesi toleranstır.
İBBL: İlkelerinden biri olabilir ana en önemlisi değil.
8.
AMI: Tüm masonlar, gerek öz varlıklarına gerekse tüm diğer insanların vicdan özgürlüklerine saygılı olmalıdır.
İBBL: Evet ama belli kurallara uyulması koşuluyla.
9.
AMI: Tüm onurlu ve idealist insanların, Masonluğu çevreleyen Kardeşlik Zinciri’ne katılmalarına çalışılmalıdır.
İBBL: Peki.
10.
AMI: Her türlü çalışma, bedensel ya da düşünsel olduğu gözetilmeksizin, aynı ölçüde saygıdeğerdir.
İBBL: Doğru.
Bunlar, başlangıçta belirlenmiş ilkelerdi. Görüldüğü üzere ya da benim belirtmiş olduğuma bakılırsa, bu ilkelerde İngiltere Birleşik Büyük Locası’nın şiddetle itiraz edeceği pek bir madde yoktu. Tümü arasında en kritik olanları 5. ve 9. maddelerdi. (Farklı bir bilgi ya da görüşü olan varsa lütfen belirtsin.)
Örgütün kuruluşundan sonra, AMI üyeleri, üç yılda bir değişik bir ülkede “konvan” denilen bir genel toplantıda buluşuyordu. 1927 yılında Paris’te toplanan konvanda, üye obediyansların sayısı 42 olmuştu.
İşte bu konvanda birlik üyesi obediyanslar için yaptırımcı bazı kararlar alındı. Bunların arasında ikisi çok önemliydi.
İlk önemli karar “Territoralité” (Bölgesellik) denilen ” bir kuralın olarak anılan kuralın uygulamaya konmasıydı. Buna göre; bir ulusal obediyansın bulunduğu bir bölgede önceden var olan yabancı localar en çok 10 yıl içinde ya ulusal nitelikli obediyansa katılacak ya da çalışmalarına son verecek, yeni bir yabancı loca kurulmayacaktı. Türkiye gibi ulusal niteliğini önemseyen birçok obediyans için çok önemliydi bu… Nitekim Türkiye’de uygulandığı görüldü. (Ancak elbette bu kural birlik üyesi olmayan obediyanslar için bağlayıcı değildi. İngiltere Birleşik Büyük Locası’nın da bu bağlamda bir yönergesi yoktu. Zaten olamazdı çünkü kendi işine gelmezdi. Öyle ki, AMI’nin bu kuralı 1921 yılında konmuş olsaydı, belki de bu İBBL’nin AMI’nin kuruluşuna karşı çıkması bakımından geçerli bir neden bile olurdu.
İBBL açısından ikinci önemli karar, kimileri açısından öncekinden daha korkunçtu: Bundan böyle, birlik üyesi olan obediyanslar, tüzük ve ritüellerinde “Evrenin Ulu Mimarı” ya da benzer bir kavrama yer verip vermemek bakımından serbest olacaktı. İBBL hatta Anglosakson Masonluğu topluluğundaki mason obediyansları bir yana dursun, kimi AMI üyesi obediyanslar da bu öneriyi benimseyemedi. Kimileri çekimser kaldı. Ancak konvana katılanların çoğunluğu bu öneriye olumlu oy verdi. (Bu bakımdan da Fransa Büyük Doğusu’nun önceki yıllarda başarılı bir kulis etkinliği göstermiş olduğu söylenebilir.)
Bu karar, tüm üye obediyansların tüzük ve ritüellerinden bu ya da benzeri kavramı çıkarmaları anlamına gelmiyordu. Öyle bir şey yoktu. İsteyen çıkaracaktı. Zaten önceden çıkarmış olanlar da vardı ve bu ana kadar onlara pek bir şey denmiş değildi. Belki de farkına varılamamıştı. Ancak şimdi bu bir kural, bir yaptırımcı karar haline getiriyordu ve kimilerine göre buna katlanılamazdı. Nitekim bu kararın çoğunlukla alınması üzerine, bazı obediyanslar AMI üyeliğinden çekildi.
Bir diğer karar uyarınca bundan sonra AMI konvanları iki yılda bir yapılır oldu ama Avrupa’daki Faşist ve Nazisist akımlar, gerek locaların çalışmalarını gerekse obediyanslar arasındaki ikili ilişkileri aksamaya uğrattı.
İngiltere Birleşik Büyük Locası da bunu fırsat bildi ve 1929 yılında ünlü “Tanıma Koşulları”nı ilan etti.
Sonra…
Sonrası Masonluğun tarihçesindeki başka sayfalardır. Zaten Masonluğun şu sözünü etmiş olduğumuz yaklaşık otuz yıllık dönemi içindeki olaylarının tümü bundan ibaret değildir. Hele bu dönem yurdumuzda ulusal nitelikli Masonluğun oluşum dönemidir ki bir de o bakımdan bizi özellikle ilgilendirir. Ancak tüm bunlar başka başlıkların konusu.
BİTTİ.