Sayın karahan, sanırım ne demek istediğimi anlamamışsınız, ya da ben yeterli şekilde ifade edememişim. Konu başlığına bakarsanız "iyilik ve kötülük" olduğunu görürsünüz. buradaki konu "iyilik ve kötülük" olduğuna göre bu kavram elbette göreceli bir kavramdır. Ama siz olayı SUÇ VE CEZA ile kıyaslarsanız, elbette kavram kargaşası yaşayabilirsiniz.
Benim burada ifade etmeye çalıştığım konu aslında çok farklı ama sanırım bu nüansı yakalayamamışsınız. Bunu da kısaca açayım. Bakıyorum sitemizde bazı katılımcılar hangi konu açılırsa açılsın hemen "Allah" Tanrı"Din" kavramları ile konulara giriş yapıyorlar. Doğrusunu isterseniz "Allah'ın" ve "Dinin" bu denli sık gündeme gelmesinden rahatsızlık duyuyurum. Sebebi çok basit. Bu konuda herkesin hem aynı bilgi birikiminde ve hem de aynı paralelde düşünmesi beşeri olguysa uygun düşmemektedir. "İyilik ve kötülüğü" tartışırken konunun ortasına Tanrı'yı koyup kıyaslamalar yapılacak olursa çoğu zaman bu Tanrı'ya hakaret boyutuna kadar varabilir. Onun için her konunun içine din ve Tanrı kavramının yerleştirilmesini Dine ve Tanrıya saygım gereği yerinde bulmuyorum.
Evet , iyilik ve kötülük göreceli kavramlardır dedim. Doğrudur. Bu sözümün arkasındayım. Kısaca bir misalle sonlandırmak istiyorum. Siz yaşadığınız toplumun özelliği itibariyle darda olan birine yardın elinizi uzattığınızda bu sizin açınızdan iyilik olarak yorumlanabilir, ama bir başka toplumda yaptığınız hareket yadırganabilir.
Son yazınız da da yine dini motife girerek para çalmadan, adam öldürmeden bahsediyorsunuz. Bu tip hareketler "iyilik " veya "kötülük " olarak vasıflandırılamaz. Yukarıda da belirttiğim gibi bunlar SUÇ ve CEZA konularının kavramlarıdır. Bu ise apayrı bir tartışma ortamı gerektirir.
Her zaman olduğu gibi yine kısa ve öz anlatmaya çalıştım. Ne demek istediğimi anladığınızı umarım.
Saygılar-sevgiler.