Masonluğun bu üç ana ögesi üzerine bir tartışma başlığı açmak istedim. Anti-masonik gibi gelebilir ama tahminim masonlar da bu kavramlarda farklı fikirlere sahiptir.
Eşitlik;
Dünyada hiç bir zaman eşitlik olmamıştır, bundan sonra da olacağını sanmıyorum, bu mümkün ve gerekli de değildir. Çünkü bana göre her insanın fıtratı farklı, varoluşsal bilinç düzeyi, zekâsı, yeteneği, çalışkanlığı vb. farklıdır.
Kardeşlik;
Dünyada hiç bir zaman kavimlerin kendi içlerinde, hatta bence masonlar içinde ve hatta çekirdek ailelerin içinde dâhi tam bir kardeşlik düzeyine ulaşılamamıştır, bundan sonra da ulaşılacağını düşünmüyorum.
Özgürlük;
Özgürlük kavramı kulağa çok hoş geliyor ama bu kavramın sınırı nerede başlar, nerede biter tartışmaya çok açık. Misal "Özgür" kararlar alırken başka bir bireyin, canlının ve ya cansızın hakkına girip girmediğimizden nasıl tam emin olabiliriz?
Bana göre, özgürlükler de kısıtlamalar yapılmasının, caydırıcı cezaların oluşturulmasının ve bu cezaların uygulanmasının toplum yararına faydası vardır.
Bu üç öge de bana romantik geliyor, gerçekçi de değil. Şu savaşlar ve krizler ortamında (distopyanın içinde) ütopik kavramlar.
Bu üç ögenin bazı durumlarda çok gerekli olduğunu da düşünmüyorum.
Sevgiler.