Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Amerikan ve Iran Askeri Gucleri Arasindaki Fark  (Okunma sayısı 9701 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Temmuz 11, 2008, 04:56:02 ös
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 1662

John Isaacs ve Travis Sharp /dunyabulteni



İran hâlihazırda ABD için var oluşsal bir tehdit mi? İki Ülkenin Askeri kapasitelerinin bir karşılaştırması

"Onlar süper bir güç olmayabilirler fakat İran hükümetinin neden olduğu tehdit küçük değildir."


- Senator John McCain (R-AZ), 19 Mayıs, 2008


"İran'dan gelen tehdit vahimdir; gerçektir ve benim amacım bu tehdidi ortadan kaldırmak olacaktır."


- Senator Barack Obama (D-IL), 4 Haziran, 2008


İran hâlihazırda ABD için bir dizi ciddi sorun teşkil etmektedir. Irak'taki ABD güçlerine saldırabilir veya İsrail'e saldırmaları için bölgedeki müttefikleri olan Hamas ve Hizbullah'ı kullanabilir. Bunlar, İran tehdidinin unsurlarıdır fakat bu gerçek tehditler pek sık İran'ın kesin olmaktan çok uzak olan gelecekte nükleer bir silah edinme potansiyeli hakkında konuşmak için kullanılan sürekli retorikle birbirine karıştırılıyorlar. 


İran'ın hâlihazırda neden olduğu tehdit, kesin olmayan gelecekte oluşturacağı potansiyel tehditle birleştirilerek abartılıyor. 


İran'ın elinde bulunacak bir nükleer silah, tehlikeli olacaktır ve ABD böylesi bir gelişmeyi durdurmak için önlemler almalıdır. Fakat ölçülebilir bütün alanlarda İran şu anda konvansiyonel teçhizatından hareketle ABD için ciddi bir tehdidi teşkil etmemektedir. 


İki ülkenin askeri kapasitelerinin bir mukayesesi, ABD'nin ezici üstünlüğünü göstermektedir. 


ABD—İran ilişkilerine gerçekçiliği katmanın vakti gelmiştir. İran ile ilgili olarak tehdit reklâmı, sorunun temel noktasını kaybettiriyor. Bu temel nokta şudur: İran hâlihazırda ABD veya ABD'nin dostları için bir tehdit oluşturmuyor ve İran'ın nükleer programına barışçıl bir çözüm bulmak için hala vakit var. 



Notlar: Teçhizat yekûnu ihtiyat/Ulusal Muhafızları içermemektedir. Bu önemlidir çünkü ABD ihtiyat/muhafız kapasitesi pek çok alanda İran'ın aktif ve ihtiyat kapasitelerinin bileşiminden çok fazladır. Besic olarak bilinen 40,000 kişilik İran paramiliter gücü, hukukun uygulanmasına yardımcı rolünü ve barış zamanında da sınır güvenliği fonksiyonlarını icra etmektedir. Besic kuvvetleri İslam Devrimi Muhafız Birlikleri'ne bağlıdır. İran liderliği toplam Besic üyelerinin 12,6 milyon olduğunu tahmin etseler de savaş zamanında 450,000 ile 1 milyon arasında savaşa uygun paramiliter kuvvetlerin olduğu tahmin edilmektedir. 


Bu tablo ile ilgili akılda tutulması gereken birkaç şey var. İlki; yukarıdaki veriler, her iki ülkenin müttefiklerinin kapasitelerini hesaba katmadıkları için her iki ülkenin sahip olabileceği gücün net verileri değildir. Örneğin Amerika'nın müttefikleri potansiyel bir çatışmada Amerika'ya destek verebilirler ve İran; Suriye, Hamas veya Hizbullah'tan destek sağlayabilir. İkincisi; İran'ın teçhizatının büyük bir bölümünün eski ve düşük teknolojiye sahip olduğudur dolayısıyla yukarıda listelenen teçhizat kalite paritesini göstermemektedir. Örneğin, İran Hava Kuvvetleri; Rus yapımı yaşlı MiG,29'ları, Çin yapımı F–7 M jetlerini hatta daha yaşlı; F–4, F–5, Su–25 ve Mirage F-1'leri kullanmaktadır. Bu savaş uçakları F–22 Rapto gibi üstün Amerikan savaş uçaklarına denk değillerdir. ABD ordusu tarafından kullanılan gelişmiş deniz ve kara üslü uçaklardan söz etmeye hiç gerek yok. 


Kaynaklar: Nüfus ve Gayrisafi Yurtiçi Hâsıla verisi; CIA'den, Dünya Dosyası (Mart 2008'de güncellendi). Savunma harcamaları verisi; Silah Kontrol ve Yaygınlaştırmama Merkezi'nden, FY2009 Pentagon'un Harcama İsteği: Küresel Askeri Harcamalar (Şubat 2009). Asker sayısı ve konvansiyonel kuvvetler verisi; Uluslararası Stratejik Çalışmalar Enstitüsü'nden, Askeri Denge 2008 (Şubat 2008). Nükleer kuvvetler verisi; Robert Norris ve Hans Kristensen'den, "ABD Nükleer Kuvvetleri" Nükleer Bilim Adamları Bülteni (Mart/Nisan 2008). 


John Isaacs 202–546–0795 dâhili 131 [email protected]


John Isaacs, çalışmalarının Kongre, Irak, füze savunma sistemi ve nükleer silahlar konusunda yoğunlaştığı Silah Kontrol ve Yaygınlaştırmama Merkezi'nin yönetici direktörüdür. Isaacs'ın; New York Times, Los Angeles Times, Atlanta Journal, St. Louis Post Dispatch, Christian Science Monitor, Nuclear Times, Arms Control Today, American Journal of Public Health, ve Technology Review gibi süreli yayınlarda yayınlanmış makaleleri var. 


Travis Sharp 202–546–0795 dâhili 123 [email protected]


Travis Sharp, çalışmalarının ulusal güvenlik harcamaları, askeri politika ve Irak konusunda yoğunlaştığı Silah Kontrol ve Yaygınlaştırmama Merkezi'nde askeri politika analistidir. Sharp'ın; New York Times, Los Angeles Times, Washington Post, Foreign Policy in Focus, United Press International, ve Peace Review gibi süreli yayınlarda yayınlanmış yazı ve makaleleri var.

 
 çeviren: Ali Karakuş

http://www.dunyabulteni.net/author_article_detail.php?id=6196




-----------
Düzenleme sebebi: Sn. Kirlangic'in talebi üzerine istemiş olduğu tablo eklenmiştir
« Son Düzenleme: Temmuz 12, 2008, 04:03:43 ös Gönderen: skullG »


Temmuz 11, 2008, 05:17:33 ös
Yanıtla #1
  • Ziyaretçi

Elbetteki olası amerika-iran muharebesinde iran'ın gücü yalnızca savunan taraf olma bakımından önemli olacaktır yoksa gidip los angeles'a füze atabilecek değiller , savunmada ise en fazla öne çıkan bugün Irak'ta olduğu gibi gerilla savaşı ve intihar saldırıları olur , Amerika kaldıramayacağını hesapladığı br mücadele içine asla girmez , bekleyip görelim...


Temmuz 12, 2008, 03:29:01 ös
Yanıtla #2
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 319
  • Cinsiyet: Bay

Bunun dışında İran, İsrail'e de füze atabilir. İran, Türkiye değildir. Türkiye ile Amerika savaşması mümkün değil ama öyle birşey olsa arabulucu çok olur. Ama İran ile ABD arasında olmaz. Kaldıki İran eski medeniyetlerde yeri olan bir milletin ülkesidir. Benim düşüncem Amerika, İran'a hiçbirşey yapamaz. Bunun dışında Rusya ve Çin'inde buna göz yumabileceğini hiç düşünmüyorum. İran 2. bir Irak olamaz.
Elbetteki olası amerika-iran muharebesinde iran'ın gücü yalnızca savunan taraf olma bakımından önemli olacaktır yoksa gidip los angeles'a füze atabilecek değiller , savunmada ise en fazla öne çıkan bugün Irak'ta olduğu gibi gerilla savaşı ve intihar saldırıları olur , Amerika kaldıramayacağını hesapladığı br mücadele içine asla girmez , bekleyip görelim...


Temmuz 12, 2008, 04:13:33 ös
Yanıtla #3
  • Ziyaretçi

Savaş denilebilmesi için karşılıklı saldırı olması lazım yani etik bakımdan daha doğru olur Amerika-Irak savaşı diyoruz aslında ortada savaş yok biri saldırıyor öbürü ufak eylemlerle kendisini savunuyor , üç beş intihar bombacısıyla son teknoloji füzeleri aynı kefeye koyuyoruz bu bir insanlık ayıbıdır aslında ,  istatistiki ölümler bizim için hiçbirşey ifade etmiyor 250 kişi öldü diyoruz geçiyoruz oturduğumuz yerden kuru siyaset , amerika irana girer mi ? girsin mi.. Girsin diyenler var! yani girsin 1 milyon insan daha ölsün , gece yatarken dişimiz ağrıyor kıvranıyoruz otuz tane hap içiyoruz bunalıma giriyoruz o kadar değer veriyoruz kendimize , haberleri açıyorsun 65 ölü diyor geçiyor , sözün tükendiği yer


Temmuz 12, 2008, 04:32:23 ös
Yanıtla #4
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 1662

Iran simdiden dusman askerleri mezarlarini kazmaya basladi bile. Bu Irak katliami gibi olmaz elbet. Aradaki fark; Irak'a Amerika zorla girdi ama simdi ise Iran, ABD'yi savasa davet ediyor. Cok sivil olecegini dusunmuiyorum. Iran bunun caresini simdiden dusunmustur. Tam bir savas gibi olur. Ote yandan, Iran istese bugun dunyadaki petrol fiyatlarini alt ust eder. Ne var ki bu Amerika'nin da isine gelmez, Iran'in da.


Temmuz 12, 2008, 08:02:36 ös
Yanıtla #5
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 269
  • Cinsiyet: Bay

Biz Türklerde ekonomik kafa gerçekten yok.. :P    artık iyice inanmaya başladım...

Zamanındabir Kurtuluş savaşı verdiğimiz için(konunun önemindenbahsetmiyorum)   ortadoğuda halk ve devletlerden de hep aynı şeyi bekledik..

Irak ayağa kalksın Amerikayı geldiğine pişman etsin istedik , saddamın gizli güçleri ortaya çıksın diye dörtgöz baktık fakat ne gelen vardı ne de giden..USA geldi ve alacağına aldı veya enazından altyapısını hala kuruyor..

Toplumumuzda İran için de şu an benzer kaygıların taşındığına inanıyorum.İranın yenileceğine kimse ihtimal vermiyor..Çok azimli ve vatanına bağlı,öl desen ölecek insanlardan mürekkep bir memleket olduğu söyleniyor. 

Fakat acaba İranın varlığı ve İran daki yönetim bizim için iyi mi  , kötü mü...

Ülkemizde rejime ve mili bütünlüğümüze dönük hareketleri desteklemiş olan bu ülke ilk önce bizim için tehdittir.

Biz yine şark insanının o kendine has gariban iyimserliğini üzerimizden atamamış, İranın kaderinin de Iraka benzememesini istiyoruz fakat yukarıdaki rakamlara bakılırsa ben İrana pek şans veremiyorum..Yurtda sulh cihanda sulh diyorsak sulhu bozan da bertaraf edilmeli diye düşünüyorum..kim tarafından olursa olsun... 

Savaş tabii ki iyi bir şey değil fakat ülkemizin menfaatleri , çocuklarımızın geleceği sözkonusu ise bence İran'daki yönetim öyle ya da böyle değişmeli ya da değiştirilmelidir.Bundan en karlı çıkacak olan da biziz..

Buraya yazmam doğru mu??  hiç bir fikrim yok   :P
Bilgili bir aptal, bilgisiz bir aptaldan daha aptaldır.
  Moliere


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
21 Yanıt
11722 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 31, 2007, 03:54:17 öö
Gönderen: Asi
3 Yanıt
7862 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 25, 2007, 11:57:41 öö
Gönderen: Ittihatci
0 Yanıt
4101 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 15, 2008, 10:24:20 ös
Gönderen: LuckyEye2
2 Yanıt
6280 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 29, 2010, 04:49:33 ös
Gönderen: poyraz06
0 Yanıt
4634 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 25, 2008, 04:00:14 ös
Gönderen: newyork
17 Yanıt
16533 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 01, 2010, 01:06:28 öö
Gönderen: Cornelius
15 Yanıt
13821 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 20, 2017, 01:39:29 öö
Gönderen: srkn
4 Yanıt
10648 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 02, 2010, 01:57:58 öö
Gönderen: sundance
20 Yanıt
11414 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 22, 2011, 08:50:30 ös
Gönderen: 418
6 Yanıt
6402 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 15, 2012, 07:53:28 ös
Gönderen: BULGARIA