Sn MNT
Bence kendinize haksızlık etmeyin; zira bir sinema filminin siyasal eleştirisi yapıldığında bunun yerinin tam burası olduğunu düşünüyorum. Yazınız vesilesi ile ben de biraz daha kendi düşündüklerimi açmak isterim.
Geçtiğimiz aylarda bir haber vardı, 'Amerikan ulusal çıkarlarına en çok hizmet eden filmler diye'. Şahsım adına bunların devlet politikası olduğundan çok, kendi milliyetçiliğini savunan ve ulusal duygularını/ süper güç Amerikan yapımı film üreten ve hem yerel hem küresel boyutta üretken olan yapımcıların yapıtları ile Amerikan çıkarlarının *doğal* bir çıkarımla rastlantısal olarak örtüştüğünü düşünüyorum.
Adı geçen site ve o site yazarlarının yorumlarına karşın; satıraralarında belirttiğiniz noktaları *kendi penceremden* açmak gerekirse;
Ben şahsen Kurtlar Vadisi dizisinin aşırı derece kısırlaştığını buna rağmen ilk zamanki *markalaşmış* hali ile halen -para kazandıran ve ilgi çeken - bir yapım olduğunu düşünüyorum. Para kazanma amacı konusunda sizilne hemfikirim. Sonuçta İsmi lazım olmayan ve ahlaki yönden çok eleştirilen dizilerde de, en son gündemdeki Muhteşem yüzyıl dizisinde de reklamın iyisi kötüsü olmaz sözü tekrar akıllara kazındı... Dediğim gibi bu da bizim 'Türk Malı Rambo'muz. Elimizde bu var, daha fazla adamakıllı yapımcı çıkıp da, batı ve doğu yapımlarının yanına başka bir karakter oturtana kadar...
Ben ciddi şekilde eleştirebilirim bu filmi ve genel olarak benzer propagandaları; Amma velakin; bu filme yapılan eleştirinin topyekün ırksal/dinsel/Milliyetçilik perspektifinden bir başka topluluk tarafından eleştirilmesinde biraz durup düşünmek gerektiğini savunuyorum. Çünki Hastürk sitesini uzun süre önce incelemiştim, ve genel itibarla, hümanist görünürken, sanki *En iyi savunma Hücumdur* düsturu ile hareket etmesi beni haber ve yorumlarına temkinli yaklaşmaya zorladı. (farklı bakış açıları için arasıra bakarım ayrı konu). Bana bu eleitiride en mantıksız gelen şey, bu filmi eleştirirken gene bu filmin reklamını yapmaları, dahası, ümmetçi/Türkçü eleştirisi yaparken genel itibarla haberlere ve yorumlara bakış açılarının da kendi durdukları ümmet/milliyet perspektifinden yaklaşmaları.
Mesela TRT de yayınlanan ve ilk bölümleri ile İsrailden aşırı tepki alan bir diziyi hatırlarsınız; o diziyi izlediğimde eleştirilerin ne kadar haksız ve önyargılı olduğunu gördüm, çünkü bir kurgu etrafında İsrail askerlerinin olumsuz davranışları anlatılırken, Filistin tarafındaki yanlışlar ve yozluklar da mükemmel şekilde resmedilmişti. Keşke İsrail masum olsa idi ve iddia ettikleri gibi kendilerini savunma haklarını kullanırken aklı selim olan herkes destekleyebilse idi... Bilinen gerçek, önce Hamas'ı kurarak el-Fetih'i böldüler, Fetih zaten terörüstti, şimdi hamas güçlendi Hamas da terörüst oldu!!??.. ne ise buna girmek uzun sürer
Bir başka konu da, Diğer başlıkta olan Muhteşem Yüzyıl dizisi, benim de ciddi şekilde eleştirdiğim bir yapım olmasına rağmen; RTÜK başkanının hiç beklemediğim bir metanet ve denge ile 'sonuç itibari ile bir dizidir; sanal senaryodur' diyerek gereksiz eleştirileri ve hizipleşmeyi-atışmayı kesmeye çalışmasını takdir ettim.
Ne ise zannederim ben de çok dağıttım... saygılar