Robert Boyle 17. yüzyılın dünya çapında ünlü matematikçi bilim adamlarından biridir. Masonluğun resmi tarihinde adına değinilmez bile. Oysa çok önemli bir rolü var.
Robert Boyle, bir matematikçi olmaktan önce ünlü bir alşimist yani simyacıydı. Mistik hatta metafizik eğilimli bir düşünürdü. 17. yüzyıl başlarında Batı Avrupa’da ortaya çıkmış ama asıl kökeninin çok daha eski tarihlere uzandığı ileri sürülen Rozkrua Tarikatı’nın üyesiydi. (Siz buna isterseniz Gül-Haç deyin.)
Dahası, Robert Boyle “Prieuré de Sion” olarak anılan Siyon Örgütü’nün de üyesiydi.
Rozkrua Tarikatı’nı çok kişi gayet iyi bilir kuşkusuz ama şu Siyon Örgütü’nün üzerinde biraz durmalıyız. Ta 1188 yılında Tapınak Şövalyeleri Tarikatı’ndan kopmuş ve ondan sonra etkinliklerini gizli kapaklı bir biçimde sürdürmüş bir örgüttü bu. O tarihlerde varlığı bilinmiyordu ve bu bilinmezlik 20. yüzyıl ortalarına kadar sürdü.
Zaten Masonluğun tarihçesi kaleme alınırken yapılmış yanlışlıklar da bir bakıma bu bilinmezlikten ileri geliyor.
Burada bana bir de Tapınak Şövalyeleri’ni anlattırmayacaksınız umarım. Bir de onu anlatırsak özet yapamayız. Forumda o konu üzerinde yeterince anlatı var.
Robert Boyle, 1654 yılında Siyon Örgütü’nün büyük üstadı olmuş. (Bu örgütün başkanına öyle deniyor.) Ondan önceki büyük üstat ise, Rozkrua Tarikatı’nın yeniden etkinliğe geçişini sağladığı benimsenen ünlü teolog ve düşünür-yazar Johann Valentin Andreä.
Bundan çıkan sonuç (yorum) şu: 17. yüzyılda Siyon Örgütü ile Rozkruacılar arasında sıkı bir ilişki, bir bağlantı varmış. Ruzkrua Tarikatı bir bakıma Siyon Örgütü7nün paravanıymış.
Robert Boyle neden sonra İngiltere’ye dönünce orada Rozkrua Tarikatı ile bağlantılı birtakım girişimleri başlatmış. “Görünmeyen Kolej” (Invisible Colledge) adlı bir kurum oluşturmuş ama bunun ne olduğu belli değil.
Stuartları destekleyenlerin yanında yer almış. Sürgündeki 2. Charles’ın tahta çıkabilmesi için ona destek vermiş. Bunun karşılığında da birtakım ödünler koparmış.
Stuartlar tahtı yeniden ele geçirmeyi başardığında, Kral 2. Charles, Robert Boyle’un sözünü ettiği o görünmeyen kolejin “görünür” biçimde örgütlenmesine izin vermiş. Üstelik kendi koruması altında almış. Dolayısıyla ortaya çıkar yeni kurumun adı “Royal Society” (Krallık Kurumu).
Ancak işte şimdi biraz geriye gidip Fransa’da bu işin öncesine bakmalıyız ki taşların hepsi yerli yerine otursun.