Sn. Adam keşke özet yapmasa, olabildiğince geniş yazmaya başlasa diyorum ben kendi adıma. Ama endişesine katılıyorum. Bu kadar detayı kaç kişi okur kaç kişi ilgilenir acaba? Hatta birileri çıkıp densizce "ben bundan sıkıldım ne gerek var yazmaya" derse, onca emeğe yazık olmaz mı? (Böyle bir davranışın densiz olması tamamen kişisel görüşümdür, fikrime katılmayan beni densiz addetmekte serbesttir.)
Tercihim konunun olabildiğince geniş ele alınmasından yana olmakla beraber, özetlenmesinin işime geldiğini de itiraf etmek isterim. Bu sayede bilgimin kıt kaldığı yerlerde "canım özet yaptım işte" diyerek durumu kurtarabilirim belki

Böylece ilk bölüme ilişkin itirazımı hemen yapayım, Sn. Adam'ın muhtemel "o bilgiler de sonradan eklenmiştir" eleştirisini göze alarak:
1717'nin operatif dönemden tamamen kopuk olduğunu söylemek bence çok doğru değil. İlk dört Locadan birisi olan Goose and Gridiron'da toplanan locanın kuruluş tarihi olarak 1691 gösterilir. Hatta Üstadı (yani günümüz karşılığı ile Üstadı Muhteremi) Sir Christopher Wren olan St. Paul Locası da bu barda toplanıyormuş. (St. Paul Locası, Katedral inşasını yapan Masonların locası olarak bilinmektedir).
Ben 1717 Londra BL'nın sıfırdan başlayan yepyeni bir yapı olduğuna inananlardan değilim. Ama az ama çok operatif dönemlerden etkilenmenin olduğu fikrindeyim.
Saygılarımla.