Sir Christopher Wren, 1680 yılında Royal Society başkanlığını üstlenmişti. Ancak bu görevi iki yıl sonra bıraktı çünkü bir yandan da St. Paul Katedrali’nin yeni baştan yapımı işini yürütüyor, Londra’nın yeni baştan imarı için çalışıyordu.
1688 yılında Kral 2. James Fransa’ya sürüldü 1691 yılında da Robert Boyle öldü. Siyon Örgütü’nün büyük üstatlığını Sir Isaac Newton devraldı. Sir Christopher Wren’i Siyon Örgütü’nün amaçları doğrultusunda bir paravana olarak Royal Society’nin kullanılması bakımından ikna etti. Ancak o kurumun başkanlığını yapmış olduğu için pek iyi tanıyan Sir Christopher Wren’e göre, bu hiç de olacak iş değildi. Onun önerisi inşaatçı mason localarından yararlanmaktı. Ancak bunun için de hiç olmazsa birkaç locanın yönetimi ele geçirilmeliydi.
Bunu deneyebilmek amacıyla Sir Christopher Wren St. Paul Locası’nda “kabul edilmiş mason” oldu. (Düşünebiliyor musunuz, Londra’daki tüm locaları devlet adına denetlemekle görevli ve en üst düzeydeki yetkili, “büyük üstat”, mimarı olduğu katedralin yapımını yürüten locada “çırak” niteliğini alarak Masonluğa giriyor.
1694 yılında Kraliçe Mary öldü; kocası 3. William tahtta tek başına tahtı sahiplendi. Ülkeyi kendi benimsediği tarzda, despotça yönetmeye başladı. Bu durum altında inşaatçı mason localarının kullanılması olanaksız gibi görünüyordu. Acaba yine Royal Society seçeneği denenebilir miydi?... Ancak daha ilk yoklamalar bunun da umutsuz olduğunu gösterdi. Çok daha elverişli bir ortamın doğmasını beklemekten başka çare yoktu.
Kral 3. William 1702 yılında ölünce tahta 2. James’in diğer kızı, Mary’nin kardeşi Anne çıktı. Masonik kaynaklarda yazılı olanlara göre; Kraliçe Anne, aslında bir Stuart oluşuna karşın Stuartistler üzerinde dehşetli bir baskı kurdu. Büyük Üstat Sir Christopher Wren, buna dayanamayıp 1702 yılında istifa etti.
İstifa etmiş olduğu doğru ama acaba istifasının gerçek nedeni o muydu, yoksa bundan sonra olacaklar önceden ayarlanıp, istifa etmesi mi gerekmişti?
Masonik kaynaklarda yazılmış olanlara bakılırsa; hiç kimse Sir Christopher Wren’in yerine geçmeyi kabul etmemiş, Londra’daki operatif mason locaları başsız kalmış.
Hayret bir şey!... Sanki daha önce başlarında biri varmış gibi!... Operatif Masonluğun geleneksel örgütlenme tarzı uyarınca her loca bağımsız çalışırdı. Sir Christopher Wren de locaların başında değildi; onları devlet adına denetlemekle görevliydi.
Gene masonik kaynaklarda dendiğine göre; Londra’daki localar çalışmaz olmuştu. İşi kesin olarak durdurmasalar bile, iyice ağırdan almaya başlamışlardı; çünkü İngiltere’de o sırada bir de ekonomik kriz başgöstermişti.
Öyle deniyor ama yanlış… Ekonomik kriz o tarihte değil, daha sonra. Yüzyılın başında locaların çalışmaz duruma girmesi, olasılıkla dışarıdan yapılan baskı ve yönlendirmelerin sonucuydu. Dolayısıyla, inşaatçılık mesleği Londra’da özellikle bir bunalıma sürüklenmişti. Localarının çökmesi ya da çöküntüye uğramış gibi gösterilmesi gerekliydi.
Sonrasını izleyecek bölüme bırakıyorum.