Londra Büyük Locası kurulurken aslında bir “obediyans” oluşturulması, benzerlerinin başka yerlerde de kurulması düşünülmüş değildi. Ancak bir iki yıl gibi çok kısa bir süre içinde o fikir de oluştu. Bu bağlamda ilk adımı ikinci büyük üstat George Payne attı.
George Payne, İngiltere’de geleneksel yapıcılık mesleği ve zanaatı bakımından ele geçirilebilecek tüm eski el yazması belgeleri toplatmaya girişti. Bu işin amacı, Londra Büyük Locası’na gerektiği gibi esaslı bir karakter kazandırılması olarak ortaya konmuştu.
Ancak, 1718 yılında Londra Büyük Locası’nın merkez binasında büyük bir yangın çıktı. Toplanmış olan tüm belgeler kül olup gitti. Bu arada belirtmeden geçilemeyecek bir diğer nokta var: Bir masonun günlük defterinde, daha sonraki bir tarihte Büyük Üstat George Payne ile büyük locanın ileri gelenlerinden bir iki diğer masonu, sonradan bulunmuş birtakım diğer el yazması belgeleri de şömineye atarak yaktıkları yazılıdır.
Bundan sonra Masonluğun yasalarının oluşturulmasına girişildi. Ancak bu konuda büyük loca genel kurulunda uyuşmazlıklar baş gösterince, ertelenip yeniden gözden geçirilmesi gerekti. Bu gecikme nedeniyle de 1720 yılında ikinci kez büyük üstatlığa seçilmiş olan George Payne bir Genel Tüzükler” hazırlayarak bunu yürürlüğe koydu.
1722 yılında Masonluğun ilk anayasası da sonunda kabul edildi. Ancak yürürlüğe konulması ertesi yıl, Wharton Dükü Philip büyük üstat olduğunda gerçekleşebildi.
Wharton Dükü Philip, Londra Büyük Locası’nı kendi keyfince yönetmeye, özellikle Stuartlar’ın amaçlarına yönlendirmeye girişti. Gerçi o amaç büyük locanın kuruluşu sırasında gizlenmiş olarak vardı ama şimdi büyük üstat bunu resmen açığa vuruyordu. Ne var ki, yapmak istediklerini bir yıl içinde gerçekleştiremedi. 1724 yılında yeniden büyük üstatlığa aday oldu; bu kez seçimi kazanamadı bunun üzerine de büyük locanın kuruluşundan beri arşivlenmiş tüm belgelerini koltuğunun altına alarak çekip gitti.
Böylece Londra Büyük Locası’nın kuruluşu ve onu izleyen ilk 6 yıla ilişkin hiçbir resmi kayıt yok. Sadece bunları yaşamış ve sonradan anlatmış olanların aktarması üzerine derlenmiş bilgiler var.
Bu arada Siyon Örgütü’nün Masonluğun örgütlenmesiyle bağlantılı olmak üzere tasarımları suya düşmüştü. Çünkü Londra’da Masonluk İngilizleştirilmeye başlanmıştı. Onların ise emellerini sürdürmek bakımından Fransa’daki örgütlenmeyi ele almaları gerekti.
Şimdi bu noktadan sonra Masonluğun iki ayrı cephede ilerleme gösterdiğini görüyoruz. Bir yandan İngiltere diğer yandan Fransa… Dolayısıyla tarihçe özetinin bu aşamasında duralım.
Aslında belki de bu yazı dizisinin başlığı yanlıştı. Buna “Masonluğun Kuruluşunun Özeti” demiş olsam sanırım daha doğru olurdu. Çünkü bu başlık altında anlatacaklarım burada sona erdi. Özet çerçevesinde eklenmesi uygun düşenler başımın üstüne.
Her ne kadar bu son bölümün alt başlığı “Yasalar” ise de, gördünüz ki ona kısaca değinerek geçtim. Çünkü bunun ayrıntılarını forumun bir başka başlığı altındaki yazı dizisinde uzun uzun anlatmıştım. Yinelenmesine gerek görmüyorum.
Tüm bunların üzerine sorulacak şeyler çıkarsa, yanıtlarını bildiklerimi seve seve anlatırım. Ancak birkaç gün için (belki bir hafta) forumda bulunamayacağım. O nedenle soruların ve katkıların ileri bir tarihe bırakılmasını rica ediyorum. Şimdilik hoşça kalın.
[/size]