Ramsay’ın ünlü söylevinden beklenen yarar elde edilemeyip, aslında tepkiyle karşılanma durumu ortaya çıkınca, Charles Radclyffe ister istemez Masonluktaki büyük üstatlık görevini bırakıp perde arkasına çekilmek zorunda kaldı. Yerine bir kukla getirilmesi gerekliydi. Antin Dükü Louis de Pardaillon bulundu. Hem öyle bir bulundu ki “Fransa Krallığı’ndaki Masonların Sürekli ve Genel Büyük Üstadı” unvanıyla…
Bu arada Fransa’da doğrudan İngiltere Büyük Locası’na bağlı locaların da kurulmasına girişildi ama aslında tümüyle politik bir emel peşinde koşan İskoç Masonluğu çok daha güçlüydü.
Antin dükünün 1743 yılında ölünce, onun yerine Clermont Kontu Louis de Bourbon-Condé getirildi. İskoç locaları açısından bunun ne denli iyi olduğu tartışmaya açık. Çünkü o sıralarda Charles Radclyffe, Stuartların son kral adayı Charles Edward Stuart (Bonnie Prince Charlie) ve diğer Stuartistler İngiltere tahtını ele geçirmek üzere bir darbe girişiminin hazırlığı içindeydiler. Clermont kontu ise İngilizlere karşı ılımlı bir tutum izlenmesinden yanaydı. Nitekim Fransa’daki İngiliz localarını da kendi yönetimi altına alarak “Fransa’nın İngiliz Büyük Locası” adı altında birleştirdi. Bunu İngiltere Büyük Locası da onayladı.
Charles Edward Stuart, o darbe girişiminden büyük bir düş kırıklığıyla döndü. 1736 yılında kurulmuş ve büyük üstat niteliğiyle başına geçirildiği İskoçya Büyük Locası hiçbir işine yaramadı. Yüzgeri dönünce, kendi kendisini İtalya’ya sürgün etti. Charles Radclyffe ise yakalanarak Londra’da idam edildi.
Buna karşın Fransa’daki Stuartistler bir süre daha Masonluk çatısı altında direnmeyi sürdürdü ama nafile!... Artık Fransa’da Masonluk iyice Fransızlaşmakta, Britanya’da ise tam anlamıyla İngilizleşmekteydi.
Fransa’da bunlar olup biterken İngiltere’de artık taşraya iyice yayılmış olan mason locaları birbirlerini yiyip duruyordu. İşin ilginç yanı şu ki, İngiltere Büyük locası’nın tutumuna karşı çıkan localar, başını York Locası’nın çekmeyi sürdürdüğü Bütün İngiltere Büyük Locası’nın tarzını da beğenmiyordu çünkü o büyük loca hâlâ öncelikle Operatif Masonluk mesleğinin peşindeydi.
Sonunda olan oldu. İngiltere’de Masonluğu Londra Büyük Locası kadar olmasa bile kısmen çağdaş olarak görüp yenilenmeden yana olanlar İngiltere Büyük Locası’nın çatısı adlında kalırken, Masonluğun çok daha tutucu bir tutum edinmesinden yana olanlar birbirlerinden kesin bir bölünme ile ayrıldı. Böylece oluşturulan öteki obediyans “Eski Kuruluşlara Göre İngiltere Büyük Locası” adını aldı. Masonik yazında öncekiler “Modernler”, sonrakiler ise “Eskiler” olarak anıldı. (Eskiler’in tam adı aslında Antitents. Dilimizde buna belki “Antikalar” demek daha doğru ama gene dilimizde şu antika sıfatı öyle ilginç mecazi anlamlar taşıyor ki, herhalde bundan ileri gelse gerek, Türk masonik yazınında böyle bir terim hiç kullanılmamış.)
İngiltere’de Masonluğun kesin bir bölünmeye uğradığı tarih 1751 olarak veriliyor. Bundan sonra da önce Eskiler’in benimsediği anayasa olan Ahiman Rezon’un kabul edilerek yürürlüğe girişini, daha sonra da yıllar içinde her iki büyük locanın da kendi anayasası üzerinde birtakım değişiklikle yaptığını görürüz. [Buraya o masonik yazarları suçlarcasına bir soru: Hani Masonlukta eskiden kalma her şey olduğu gibi korunuyor ve hiçbir şey değişmiyor, değiştirilmiyordu?]
Bu iki büyük locanın bir ortak yanı vardı. Her ikisi de Masonluğu başka ülkelerde de özellikle Amerika’da ve sömürgelerde örgütlemek eğilimindeydi. her ikisi de asıl ve gerçek Masonluğun tek geçerli otoritesinin kendisi olduğunu ileri sürmekteydi.
Fransa’da Clermont kontu bu durumdan çok sıkıldı ve 1756 yılında Fransa Büyük Locası’nı bağımsız bir masonik örgüt olarak ilan etti. Ancak hemen ardından büyük locanın iç işleriyle ilgilenmez oldu. Kendisini göreve atadığı vekillerle temsil ettirmeye girişti. Bunlar ise 18. yüzyılın ikinci yarısında birbirlerine düşecek ve sonunda Fransa’daki Masonluk da bölünmeye uğrayacaktı.