Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Burhan`a Gore Masonluk Nedir?  (Okunma sayısı 34967 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Şubat 13, 2011, 09:19:45 öö
  • Ziyaretçi

Selam..  Şu çıkarsama bana yanlış gibi geldi.. "Masonluk anlatılmaz, yaşanır".  Bildiğim kadarı ile diğer din ve inançlarda aynı şekilde hareket eder. Örneğin; Namaz kılan biride aynı şeyleri söyler. "Namaz anlatılmaz yaşanır" yada bir tarikatin üyesi olup vücuduna şiş saplayan bir kişinin söylediğide aynıdır. ".... anlatılmaz, yaşanır".. örnekler inanç ve tarikat ve düşüncelere göre çoğaltılabilinir..Örneğin bir mevlana tarikati üyesi içinde aynı şey geçerlidir.  Üye etrafında dönerek kendince bir zikir ayini yapar. Ve bunu anlatamaz yaşanarak öğrenebilineceğini söyler. Sanırım ruh aynı fakat eylemler farklı. Masonluğun bundan farkı nedir........ İyi, erdemli, Ahlaklı bir insan yaratma olayıda bana göre bir yanılgıdır. Çünkü eğer siz iyi insan yaratmak istiyorsanız, bu insanın özünde "iyi"lik kavramı olduğu içindir. Bu bağlamda bana göre; insanın özünü ortaya çıkarmaya çalışmak gereksizdir. Önemli olan insanı esaret atında tutan şeylerden kurtarmak gerekir. Örneğin "para".. "Para" günümüzde tanrı gibidir. Paran var ise yaşıyorsun, paran yok ise ölüyorsun.  "Para"yı ortadan kaldırın bütün insanların "iyi" olduğunu göreceksiniz. Masonluğun; insanı esaret altından kurtaracak düşünceleri ve bu bağlamda bir eylemi varmıdır.???

------
Not:
- Öncelikle beni "Hür ve kabul edilmiş internet üyesi" yaptığınız için teşekkürler. Umarım hoş ve anlamlı sohbet yaparız.  Ve umarım karşımda konusuna hakim akıllı zeki ne yaptığını ve ne istediğini bilen açık sözlü birisi yada birileri vardır.
- Burada size ilk yazdığım yazı biraz eleştirel, basit ve tanışma amaçlı bir yazıdır.  Kendime ait bir sayfa yada konu açarak tüm sohbeti orada yapmak ve sadece bir kişi ile muhatap olmak isterim. Umarım bu mümkündür. Saygılarımla...
« Son Düzenleme: Şubat 16, 2011, 12:41:43 ös Gönderen: MASON »


Şubat 13, 2011, 10:24:25 öö
Yanıtla #1
  • Skoç Riti Masonu
  • Uzman Uye
  • *
  • İleti: 3734
  • Cinsiyet: Bay

Sn. Burhan,

öncelikle foruma hoşgeldiniz. "hür ve kabul edilmiş internet üyesi" betimlemeniz çok güzel ve manidar ancak yanlış anlaşılmalara da açık.Evet buraya kabul ediliniz ve elbetteki özür bir birey olarak buraya siz kendiniz başvurdunuz. Bu ifadeyi başkaları başka biçimde anlama gibi bir çaba içine girmemelerini öneriyorum.

Elbetteki kendi üyelik isminizle üyeler bölümünde bir konu açabilirsiniz. Ki pek çok üyemizin de kendi ismiyle açılmış üyeler bölümünde konuları mevcuttur. Ancak bence bahsettiğiniz biçimde bir sohbet yerine konuları içerisinde görüş paylaşımı hem forumun amacına hem de üyelerin bilgi paylaşımı yapabilmelerine daha müsait ve doğru olanıdır.

Masonluk, iyi insan yapmaz. İYİ İNSANI DAHA İYİ BİR İNSAN YAPMA'dır amacı. Erdem sahibi olan bireylerin erdemlerini daha da geliştirmeleri bunları en bşta kendisi, yakınları ve tüm insanlık için, onların iyiliği ve ilerlemesi için kullanabilmesini amaçlar, bunu öğütler.

Masonluk, hür kişileri kendisine üye olarak kabul eder. Ancak elbetteki "hür" dediğimiz insanlarında "esaret"leri olabilir. Bu kısıtlamalar yaşanılan çevreden, toplumdan, var olan yaşamdan kaynaklı olabilir. Yaşantısında makamı, mevki, gücü ne olursa olsun Masonlar, bir arada ve eşit seviyede, harici hayattaki tüm ayrılıklarını ve ayrıcalıklarını önemsemeden bir araya gelip bir ülkü için çalışırlar. Masonluğun ülküsü de bir sır değildir. Bu ülkü hiç bitmeyecek bir çaba ,belki de hiç ulaşılamayacak bir amaçtır. Hakikat'i aramak! ve tüm insanlar ve insanlık için çalışmak!

Dolayısıyla Masonluğun "eylemi" Mason üzerinedir, bireye yöneliktir. Üyelerinin kendilerini geliştirmesi ve daha iyi birer insan olmasıyla Masonluktan aldıkları ışığı topluma yanıstabileceklerini düşündüğünden Masonluk, üyeleriyle, Masonlarla ilgilenir. Bizler ne bir hayır kurumu üyesiyiz ne bir toplumsal strateji kuruluşu üyesiyiz. Bizler Masonlukta kendimizin gelişimi için olanaklar buluruz. Onları kullanabiliriz veya kullanamayız. Sonuçta Masonluk bize temelde aslında bir seçme imkanı tanır. Orada sececek ve çalışacak olan üretecek ve bilgilenecek olanlar da Masonlardır. Bu süreçte mimar tek tek biziz ve diğer Kardeşlerimizin gelişim isteklerine de kendi çapımızda yardım ederiz. 

bu bağlamda elbetteki parayı kaldıracak eylemleri yok Masonluğun. Ama insanı esaretten kurtaracak düşüncelere sahip ve bunları eyleme üyeleri geçirir. Örnek ister misiniz? www.masonlar.org , içinde bulunduğunuz bu platform bence en güzel örneklerden birisidir.

Tekraren hoşgeldiniz. Sevgi ve Saygılarımla.


Şubat 13, 2011, 11:09:16 öö
Yanıtla #2
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Sayın SkullG, yeni üyemiz Sayın Burhan'ın deyişleri üzerine çok güzel bir açıklama yapmış ama birkaç tümce de ben ekleyivereyim.

Her şeyden önce Masonluğu, mason kurumlarını, dinlerle ya da dinsel nitelikli tarikatlarla karıştırıp benzeştirmek insanı büyük bir yanılgıya uğratır. Masonluğun nitelikleri, amaç ve ilkeleri gözden geçirildiğinde, bunun yanlış bir tutum olduğu hemen ortaya çıkar.

Maszonluk, kitaplardan, bu forum gibi sanal ortamlardan, araştırma ve inceleme yapılarak öğrenilebilir. Nitekim birçok mason aslında böyle bir araştırma ve inceleme yapmadığı içindik ki Masonluğun ne olduğunu yeterlmi düzeyde bilmez. Buna karşın, böyle bir araştırma ve incelemeyi yapmış olup da Masonluğa girmemiş olması durumunda bile bu kurumu masonlardan çok daha iyi bilenler bulunabilir. Ancak tüm bu "bilgili" kişiler, Masonluğu anlamakta eksik kalır. Çünkü Masonluğu anlayabilmek için, masonuk ortamda, bir diğer deyişle locada, kardeş sayılan masonlarla bir arada bulunmak, birlikte çalışmalar yapmak gereklidir. Masonluğu dulyumsamak ancak böylece olanaklıdır ki "Masonluğu yyaşamak" dinelince anlatılmak istenen de budur.

Sayın Burhan bu konular üzerinde bu forumda daha önvce yazılmış olanları gözden geçirecek, sorularına yanıt bulasileceği başlıkları dikkatle inceleyecek olursa, bu bağlamdaki bilgis oylağanüstü gelişecektir.

Sevgiler.
 
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Şubat 13, 2011, 11:54:10 öö
Yanıtla #3
  • Ziyaretçi

Sn. Skullg

Ben o ifadeyi anladığınız üzere espiri olarak yazdım.  Akıllı insanlarda bu ifadenin espiri olduğunu anlayıp ona göre hareket edeceklerini umuyorum. Başkaları yanlış anlayıp yanlış hareket edecek diye kendimi kısıtlayamam. Ben esareti sevmem.  Ben mason olmasam bile "HÜR" bir insanım.

"Elbetteki kendi üyelik isminizle üyeler bölümünde bir konu açabilirsiniz. Ki pek çok üyemizin de kendi ismiyle açılmış üyeler bölümünde konuları mevcuttur. Ancak bence bahsettiğiniz biçimde bir sohbet yerine konuları içerisinde görüş paylaşımı hem forumun amacına hem de üyelerin bilgi paylaşımı yapabilmelerine daha müsait ve doğru olanıdır. "

Bu konuda haklısınız. Bende gerçekte öyle tercih etmek isterim. Fakat ben bir porfesyonelim amatör değil. Profesyonelliğim elimde bir felsefe olmasındandır. Yani bir felsefeye sahip olan bir kişi olduğum için profesyonelim. Amatörden kastım ise, elinde bir felsefe olmadan kör döğüşü yapmaya çalışanları kastediyorum ve bunların arasında kaybolmak istemem.  Bir örnek vermek gerekirse. Bir kişi size "Masonluk nedir" diye sorar. Fakat ben asla böyle aptalca bir soru sormam.  Tanımı, konunun sonunda kendim yaparım. Başkasına bırakmam. Benim için önemli olan KENDİMİ İKNA etmektir, karşımdakini TATMİN ETMEK değil.  Umarım böyle bir özHÜRlüğümde vardır.. (Gerçi bu sayfayı tanışma amaçlı kullanmıştık) neyse.

------------------------

"Masonluk, iyi insan yapmaz. İYİ İNSANI DAHA İYİ BİR İNSAN YAPMA'dır amacı. Erdem sahibi olan bireylerin erdemlerini daha da geliştirmeleri bunları en bşta kendisi, yakınları ve tüm insanlık için, onların iyiliği ve ilerlemesi için kullanabilmesini amaçlar, bunu öğütler. "


Masonluğun felsefi bir görüş ve duruşunun olmadığı söyleniyordu bazı sayfalarda. fakat sizin yukardaki ifadeniz felsefe gerektiren bir ifadedir. Çünkü önemli olan insanın hani amaca hizme ettiğini bilmesidir. Bunuda ancak felsefe ile belirleyebilirsiniz. " İYİ İNSANI DAHA İYİ BİR İNSAN YAPMA " bir noktada 2 ayağa sahip olan bir insanı 4 ayaklı hale getirmek gibi birşeydir. 2 ayakta iyidir, yürüyebilir ve koşabilirim. Fakat 4 ayakla uçabilirim sanırım. Eğer elinizde bir felsefe yoksa bunu başaramazsınız.

" Masonluk, hür kişileri kendisine üye olarak kabul eder. Ancak elbetteki "hür" dediğimiz insanlarında "esaret"leri olabilir. Bu kısıtlamalar yaşanılan çevreden, toplumdan, var olan yaşamdan kaynaklı olabilir. Yaşantısında makamı, mevki, gücü ne olursa olsun Masonlar, bir arada ve eşit seviyede, harici hayattaki tüm ayrılıklarını ve ayrıcalıklarını önemsemeden bir araya gelip bir ülkü için çalışırlar. Masonluğun ülküsü de bir sır değildir. Bu ülkü hiç bitmeyecek bir çaba ,belki de hiç ulaşılamayacak bir amaçtır. Hakikat'i aramak! ve tüm insanlar ve insanlık için çalışmak!

Dolayısıyla Masonluğun "eylemi" Mason üzerinedir, bireye yöneliktir. Üyelerinin kendilerini geliştirmesi ve daha iyi birer insan olmasıyla Masonluktan aldıkları ışığı topluma yanıstabileceklerini düşündüğünden Masonluk, üyeleriyle, Masonlarla ilgilenir. Bizler ne bir hayır kurumu üyesiyiz ne bir toplumsal strateji kuruluşu üyesiyiz. Bizler Masonlukta kendimizin gelişimi için olanaklar buluruz. Onları kullanabiliriz veya kullanamayız. Sonuçta Masonluk bize temelde aslında bir seçme imkanı tanır. Orada sececek ve çalışacak olan üretecek ve bilgilenecek olanlar da Masonlardır. Bu süreçte mimar tek tek biziz ve diğer Kardeşlerimizin gelişim isteklerine de kendi çapımızda yardım ederiz.  "

Yukarıda alıntıladığım cümleniz için birşey yazmak istemiyorum.

-----

ilk sorum şu olacak.... Korkuyormusunuz.?? yani eleştirilmekten, hakarete uğramaktan, horlanmaktan, yanlış anlaşılmaktan vs.   (Bu soruyu şu 2 paragraflık yazınıza istinaden sordum )


Şubat 13, 2011, 12:15:36 ös
Yanıtla #4
  • Ziyaretçi

Sn. ADAM

Ben bir soru sordum (Korkuyormusunuz???).. diye.. söylermisin nerede böyle bir başlık.???

Benim Mason olmak gibi bir derdim yok ve sıraya girmiş de değilim.  Ben bir felseyefe sahibim. Ben 6-7 yıllık çalışma ile "BTS" felsefesini keşfetim. Resmen iğneyle kuyu kazdım. Bu felsefeyi bu dünyada benden başka kise bilmez. Benim yapmak istediğim elimdeki bu felsefenin gücünü görmek.
Zaten güçlü olduğunu biliyorum. Gerçi böyle bir cümle yazmak istemezdim fakat sen yazdırdın.. neyse..

Saygılar...




Şubat 13, 2011, 12:47:11 ös
Yanıtla #5
  • Ziyaretçi

Sn.ADAM..(devam)

Üstelik ben Masonluğu dinlerle özdeş tutmadım. Zaten tutamam çünkü dinler bir tanrı olgusuna sahiptir. Ben sadece sizin yaptığınız açıklamalar üzerine aradaki farkı sordum. Çünkü yaptığınız açılımda "anlatılmaz, yaşanır" ifadesini kullanıyorsunuz.. Bu ifade tarzı dinlerde de mevcut. Tanrı olgusunun dışında dinlerden farkınız nedir diye sordum. Giydiğiniz ayakkabımı, kostüm mü yada başka birşey midir farkınız. 


Şubat 13, 2011, 01:17:31 ös
Yanıtla #6
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Masonluğun dinlerden farkı nedir?

Böyle bir soru hayli garip olur çünkü bir şeyin diğerinden farkı olması için, benzerliklerinin, ortak noktalarının bulunması gerekir.

Oysa din başka Masonluk başka. Din, pek kısa olarak doğaüstü tasarımlara ilişkin inançların belirli kural ve tapınma şekillerine bağlanmasıyla oluşan bir toplumsal sistemdir. Masonluk ise tüm insanların ve tüm toplumların barış ve mutluluğunun sağlanması yolunda bireylerin kndaü özgür buyrultularıyla kendilerini yetiştirmeye çalıştıkları bir ortamıdr.

Masonluk ritüelik öğretilerini oluştururken, gelmiş geçmiş dinlerden de kendi felsefesine uygun öğeler almıştır. Dinler ile ilişkisi sardece bu kadardır. Pardon, Masonlukta asal hedef  insan ve toplum olduğu, din de toplumlarda çok önemli bir sosyolojik yer tuttuğu için Masonlukte dinler ile de ilgilenilir. Fakat bu ilgi, denleri bilimsel ve objektif açıdan incelemek ile sınırlıdır. Kimileri Masonlukta dinlere benzer tarzda tapınma ya da alin olduğunu ileri sürerse de, bu antimasonik (Masonluğa karşıt) eğilim ve girişimlerin bir ürünüdür. Masonluğun hiçbir din ile benzeştirilmesine olarak yoktur.

Masonluğun ancak niçin yaşanılarak anlaşılabileceğini bir kez daha yineleyeyim: Bunun için locada masonlar ile bir arada bulunmak, Masonluğun ülküsünü paylaşmak, bu paylaşımın kardeşlik düzeyindeki sıcaklığını duyumsamak gerekir. Dinin anlaşılabilmesi için de özdeş dindarlarla bir arada bulunmak mı gerekyor? Ben dindar olmadığım için bunu bilmiyorum. Belki öyledir. Ancak öyle olsa bile din ile Masonluğun benzerliği için yeterli bir kriter olamaz bu.

Herhangi bir dinin amaçları, ilkeleri, örgütlenme tarzı, calışma yöntemi Masonluğa benzer ise eğer, o zaman o dine "paramasonik" demek gerekir ki, o da olamaz çünkü bir kurumu paramasonik olarak niteleyebilmek için onun mutlaka ezoterik yönteme uyarak çaüllışması gerekir. Dinler ise eoterik değil egzoteriktir.

Bir kez de bu nedenle Masonluk-Din karşılaştırması yapılamaz.



ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Şubat 13, 2011, 02:19:14 ös
Yanıtla #7
  • Ziyaretçi

Bunu şuna benzetebilirmiyiz..??? Bir belediye otobüsü düşünün.. ve bu otobüsün güzergahı belli, kulvarı belli ve bu belediye otobüsü ağzına kadar tıklım tıklım dolu. Öyle ki adım atacak ve oturacak yer yok. Ve bu otobüsün içinde dinler var mezhepler var tarikatler var ideolojiler var Masonlar var A-teistler var syonistler var . Fakat bunlar aynı güzergahtaki otobüste gitmelerine karşın farklı duraklardan inip biniyorlar. Fakat bu otobüsün müşterileri bazen kavga ediyorlar bazen sohbet ediyorlar yer kapma savaşı yapıyorlar. Rahat bir yerde ve rahat bir şekilde hareket etmek istiyorlar. Mesela bazı müşteriler indiği zaman diğer müşteriler için yer açılıyor ve daha rahat hareket ediyorlar. ( örneğin dinler olmasaydı belki Masonlar çok daha rahat hareket edebilecek yer bulabilirlerdi, çünkü koltuk kapma savaşı yapılmayacaktı. Yani kendinizi daha rahat ve özgür ifade edebilecektiniz.)

Umarım bu benzetme doğru bir benzetme olmuştur..



Şubat 13, 2011, 02:51:34 ös
Yanıtla #8
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Doğru bir benzetme olmadı.

Şöyle denilse belki olurdu:  Burası bir ulaşım merkezi. Otobüsler, trenler, uçaklar, gemiler var. Hepsi ayrı bir yöne gidiyor. Uğrak yerleri de var güzergahları üzerinde. İsteyen istediği taşıta binip istediği yöne gidebiliyor.  Ancak gerek uğrak yerinde bir süre kalabiliyor ve daha sonraü yoluna devam etmek üzere bindiği taşıtı değiştirebiliyor gerekse geri dönüp bir başkasına binerek bir başka yöne gidebiliyor. Sonra bir diğerine ve bir başka yöne...

Oldu mu?... Yine pek olmadı ama teşbihte hata olmaz derler.
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Şubat 13, 2011, 03:22:16 ös
Yanıtla #9
  • Ziyaretçi

Bakın ben benzetmeyi gerçekten ciddi olarak yazdım. Bu önemli bir benzetmedir, laubalilik değildir. İnanç sistemlerine, düşünce sistemlerine, uygulama yada ritüel sistemlerine baktığım zaman böyle bir durum algılıyorum. Örneğin sizde şunu söylediniz. "

"Masonluk ritüelik öğretilerini oluştururken, gelmiş geçmiş dinlerden de kendi felsefesine uygun öğeler almıştır. Dinler ile ilişkisi sardece bu kadardır. Pardon, Masonlukta asal hedef  insan ve toplum olduğu, din de toplumlarda çok önemli bir sosyolojik yer tuttuğu için Masonlukte dinler ile de ilgilenilir. Fakat bu ilgi, denleri bilimsel ve objektif açıdan incelemek ile sınırlıdır. Kimileri Masonlukta dinlere benzer tarzda tapınma ya da alin olduğunu ileri sürerse de, bu antimasonik (Masonluğa karşıt) eğilim ve girişimlerin bir ürünüdür. Masonluğun hiçbir din ile benzeştirilmesine olarak yoktur."

A-teizm, deizm ve diğer düşüncelere baktığımız zaman ister ideolojik ister sosyolojik bazda olsun,bunların bir şekilde ister Tenkid bazda ister isyan bazında kavga içinde ve birbirleriyle etkleşim halinde olduklarını görürüz.  Bu durum aynı güzergahda giden bir otobüsün içindeki yolcular gibi. Örneğin, google de ben "mason" diye arama yaptığım zaman milyonlarca adresle karşılaşıyorum. Bu adreslerin belk %99 u size karşı tenkid ve küfür içerikli. Bunu siz de biliyrsunuz umarım. Ben bunu koltuk kapma yada koltuğunu kaptırmama savaşına benzetiyorum. Burada önemli olan sizin kendinizi doğru anlatmanız değildir. Önemli olan bulunduğunuz pozisyondur. Ayakta mı yolculuk yapıyorsunuz, yada eğer bir koltukta oturuyorsanız oturduğunuz koltuk nasıl vs. Yani siz bir mason olarak doğru koltukta oturduğunuza inanıyormusunuz. İşte farkınız burda ortaya çıkar.. Yoksa "biz dinlerden farklıyız" demekle işi çözemezsiniz ve kendinizi tanımlayamazsınız.

Mesela şu soru benim için önemlidir.  Eğer dinler olmasaydı Masonlar kendilerini daha rahat ifade edebilirlermiydi, yoksa edemezlermiydi ???

Şu önemli bir durumdur dünyada. Eğer bir grup oluşturmuşsanız ve belli bir üyeye sahipseniz otomatik olark siyasi ve ekonomik güç haline gelirsiniz. Bu durum bu işin doğası gereğidir. İnsanlar sizi sosyal bir kuruluş olmakdan öteye siyasi ve ticari bir güç olarak görür ki, bu duruma sizde şahit oluyorsunuzdur size yöneltilen eleştirilerden.

Aslında söylenecek çokşey var bu benzetme örneği ile ilgili. Fakat burda kesiyorum.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
157 Yanıt
366641 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 04, 2021, 07:03:53 öö
Gönderen: Özgürefe
7 Yanıt
32912 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 18, 2012, 03:36:38 ös
Gönderen: yazbenide
21 Yanıt
12133 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 17, 2009, 05:09:02 ös
Gönderen: baris
3 Yanıt
10517 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 29, 2010, 12:28:12 ös
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
4813 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 17, 2008, 01:03:58 öö
Gönderen: blossom
17 Yanıt
16671 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 01, 2010, 01:06:28 öö
Gönderen: Cornelius
Burhan

Başlatan Burhan « 1 2 » Uyeler

19 Yanıt
11060 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 16, 2011, 10:20:41 öö
Gönderen: Maledictum
2 Yanıt
10381 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 24, 2011, 03:20:19 ös
Gönderen: burak2235
1 Yanıt
3819 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 17, 2013, 10:00:32 ös
Gönderen: Alşah
12 Yanıt
10073 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 25, 2013, 09:20:07 ös
Gönderen: karahan