Hiyerarşi nedir?
TDK sözlüğüne bakarsak , Makam sırası, basamak, derece düzeni, aşama sırası açıklamasına ulaşabiliriz.
Peki hiyerarşinin olmadığı bir topluluk topluluk mudur? Bana göre değildir.Dağınıklıktır.
Sosyal grupların arasındaki organik bağın kristalize olduğu an , görüntünün netleştiği an hiyerarşi oluşmuş demektir.
Hiyerarşi zararlı mıdır? Bana göre tiranlığa dönüşmediği sürece zararlı değildir fakat tiranlığa dönmesi nasıl engellenecektir.
Bunu da toplum hayatı en gelişmiş varlık olan insan engelleyecektir.
Toplumlarda zaman zaman belli sınıf ve katmanlara rastlıyoruz.Bırakın toplumları çok basit hayvan gruplarında bile hiyerarşi ve görev bölümüne rastlıyoruz.Arılar,kurt sürüleri vs..
Bu sınıflar ve katmanlara her zaman karşımızda ve bizlerde onun bir yerlerindeyiz.Bence bu katmanların varlığını ,zararını ve faydasını sorgulamaktan ziyade bu organizasyonların nasıl oluştuğu ve köklerini nereden aldığı daha önemli.
Toplumsal gruplar pek çok kategoride sınıflandırılabilir.Her türlü Sivil toplum kuruluşları bence buna güzel bir örnektir.
Bu topluluklarda üstler var , astlar var üyeler var.Aralarında yukarıda da söylediğim gibi hiyerarşik bir bağ var.Organizasyonun tepesindeki kişilerin sahip oldukları bilgiler veya alacakları eğitimler doğal olarak astların ve üyelerin öğrenebileceklerinden farklı olacaktır.Bir onbaşı er ile kurmay albayın alacağı eğitimler,bir üniversite öğrencisi ile doçentlik sınavına hazırlanan kişilerin alacağı eğitimler derece ve içerik olarak elbette farklı olacaktır.Bu kişiler insani yönden birbirlerinden kesinlikle ne ırk ,ne millet ne fiziksel özellikler olarak üstün değildirler fakat sahip oldukları bilgiler ve ulaşmış oldukları yerlerin , durumların belli bir üstünlüğü vardır.
Sosyal Evrim bu kişileri bir şekilde oraya taşımıştır.Yeterli donanıma sahip olamayan veya üyesi olduğu gruba eklemlenemeyen kişi bir süre sonra kendisi de farkedecektir ki arasındaki bağ sentetik yapıdadır ve zaman içerisinde elenip gidecektir.
Masonluğu ve diğer cemiyetleri ben böyle görüyorum..Kendi içerisinde tabii ki bir gizemi olması anormal gelmiyor.Önemli olan bence gidilen bu yolun doğruluğuna inanmak ve o yöne doğru evrilmek..
Tarikatlar ve cemaatlerde de bir sıralama veya gizem olmadığını söylersek hata etmiş olmaz mıyız..
O yüzyıllarca damıtılmış bilgiler yeni gelenlerin ayaklarına ilk günden serilemez elbette..