ABD'de, her eyaletin kendiyasası var. Eyaletler, kendi belirledikleri yasalarla yönetiliyorlar. Örneğin Lowa eyaletinde idam cezası yok.
ABD’de sadece 7 suç için ölüm cezası çalıştırılmaktadır. Bu ülkede 1976’dan bu yana 5 bin kişiye idam cezası verilmiştir. Bunların 2 bini müebbede dönüştürülmüş, kalanı infaz edilmiştir. Ancak idam edilenlerin önemli bir kesimi zencilerdir. İnfaz hükümlülerinin yüzde 41’i siyahtır. Bu oran, siyahların genel nüfus oranlarına göre çok yüksektir.
...
A.B.D., ölüm cezasının halen uygulandığı belki de tek Batı ülkesidir. Aslında ölüm cezası 1972’de Yüksek Mahkeme tarafından kaldırılmış, ne var ki 1976’da yeniden yürürlüğe konmuştur. Bunun ardından, çok sayıdaki eyalette idamlar sürdürülmüştür. Her yıl ölüme mahkum edilen insanların sayısı artmaktadır, ancak şimdiye kadar temyiz ve öteki etkenler sonucunda gerçekte idam edilen kişilerin oranı sınırlı kalmıştır.
Kimi öteki ülkelerde, en azından belirli türden suçlar için (terörizm yada polis öldürme gibi)ölüm cezasının geri getirilmesi yönünde bir kamuoyu baskısı bulunmaktadır. İngiltere’deki kamuoyu yoklamaları tutarlı biçimde, nüfusun çoğunluğunun ölüm cezasının geri getirilmesini istediğini göstermektedir. Halktan pek çok kişi, idam tehdidinin potansiyel katiller üzerinde caydırıcı bir etkide bulunduğuna inanır görünmektedir, ancak bu düşünceyi destekleyen kanıtlar çok azdır ya da hiç yoktur. Ölüm cezasını bırakan ülkelerdeki adam öldürme oranları, önceki duruma kıyasla, göze çarpacak kadar yüksek değildir. A.B.D. ölüm cezasını korusa da, Amerika’daki adam öldürme oranlarının, sanayileşmiş dünyadaki en yüksek oranlar oldukları ortadadır.
Kuşkusuz, bu konudaki kamuoyunun gücü, ölüm cezasının caydırıcı bir etkisi olduğundan çok, cezalandırmaya yönelik tutumları yansıtıyor olabilir. İnsanlar bir başkasının canına kasteden kişinin aynı biçimde cezalandırılması gerektiğini düşünebilirler. Buna karşı bir görüş, toplumun vatandaşlarını öldürmesinin, suçları ne olursa olsun, ahlaki bakımdan yanlış olduğudur. Bu ikinci görüş, idamın caydırıcı olmaması ile birlikte, Batı yasa koyucularının büyük bölümünün dile getirdiği görüştür.
İDAM YÖNTEMLERİ
Yöntem: Elektrikli sandalye
Kullanıldığı yerler: A.B.D.’de on iki eyalet
Neler olur: Mahkum sandalyeye bağlanır. Başına ve bacaklarına elektrotlar yerleştirilir ve 1500-2000 volt elektrik veren düğme çevrilir.
Yöntem: Gaz odası
Kullanıldığı yerler: A.B.D.’de beş eyalet
Neler olur: Bir siyanür kapsülü, sülfirik asit dolu kaba daldırılır ve kurbanın sandalyesi altına konur. Ardından ölümcül gaz kapalı odaya dolar, kurbanda kasılmalara yol açar.
Yöntem: İğneyle öldürme
Kullanıldığı yerler: A.B.D.’de otuz iki eyalet
Neler olur: Ölümcül nitelikteki kimyasal maddeler bedene zerkedilir; pek çok eyalet, mahkumu anestezi ile uyutmaktadır; daha sonra akciğerlerin işleyişini durduran bir kas gevşetici ve sonrada kalbi durduran son madde zerkedilir.
Yöntem: Asmak
Kullanıldığı yerler: Jamaika, Japonya, İran, Irak, Afganistan, Malezya, A.B.D.’de dört eyalet.
Neler olur: Boyuna bir ilmik geçirilir. Ayağın altındaki kapak açılır ve bedenin ağırlığı boynun üst omurunu ayırır. Omurilik beyinden ayrılır ve kalp durur. Eğer düşme mesafesi çok kısa olursa, mahkum yavaş yavaş ölür; çok uzun olursa, baş gövdeden ayrılabilir.
Yöntem: Taşlama
Kullanıldığı yerler: İran
Neler olur: Halk taşları atmak için davet edilir; ancak seçilen taşlar çok küçük (işe yaramayabilir) ya da çok büyük (ilk atışta öldürebilir) nitelikte olmamalıdır.
Yöntem: İdam mangası
Kullanıldığı yerler: Endonezya, İran, Irak, Nijerya, Tayvan, A.B.D.’de iki eyalet.
Neler olur: Mahkum bir sandalyeye bağlanır, başına bir kukuleta geçirilir, göğsüne bir hedef kağıdı yerleştirilir. İçlerinden birisinin kurusıkı attığı beş kişiden oluşan manga ateş eder.
Yöntem: Kılıç
Kullanıldığı yerler: Suudi Arabistan
Neler olur: Baş kılıçla gövdeden ayrılır. Kılıç, omurilikteki şoktan kaynaklanan bilinçsizlik durumu yaratacak biçimde omuriliği kesmelidir, ancak birden fazla kılıç darbesi gerekebilir.
Kaynak: Uluslararası Af Örgütü.
("..." sonrası Prof Dr. Anthony GİDDENS’in Sosyoloji, Ayraç Yayınevi, Ankara, 2000, s.197 vd. sayfalardan alınmıştır)
Yine, 1973–1977 yılları arasında Florida eyaletinde infaz bekleyen idam hükümlülerinin yüzde 92’si bir beyazı öldüren siyahtır. Oysa, aynı beş yıl içinde öldürülen siyahların sayısı beyazınkine eşittir. Hepsi de bir siyahı öldürmekten suçlu 111 beyazdan hiçbiri ölüm cezasına çarptırılmamıştır.