Haklýsýnýz Hamlet bu konuyu farklý bir konuda tartýþalým.. Elbet Ýttihatçýlarýn içinde masonlar vardýr ama hepsini mimlemek gerekmez!
Atatürkede mason diyenler var ama ben inanmýyorum... Atatürk'te bir dönem Ýttihat ve Terakki'de bulunmuþtur!..
Ataturk'un Mason olma ihtimali olabilir. Konuyu cok fazla arastirmadim. Ataturk dusmanlarina sorarsaniz zaten direk Mason oldugunu soyleyeceklerdir (hicbir kaynaga dayandirmadan)

Her akli basinda kisinin mason olma ihtimali vardir. Bu ihtimal onun mason oldugu anlamina gelmez.
Fikrimce, tarih boyunca gizli kalmis, gizli kalmaya calismis cogu dernegin masonlukla bir iliskisi olmustur. Cogu dernegin, kurulusun gizlilik esaslari, yontemleri bir sekilde masonluktan esinlenilmistir. Ayrica bazilarinin dusundugunun aksine Mason olmak gurur verici bir seviyedir. Gecmiste masonlarin gizlenme sebepleri asikar olarak olum korkusu ve isine gelmeyenlerin oyunlarindan kacinmak icin olmustur. Gunumuzde ise Masonlarin kimliklerini sakli tutma gayretleri dezenformasyon sonucu Masonlugun tukaka edilmesinden ve tepki almak ismemekten kaynaklanmaktadir. Her mason mason unvanini gururla tasir.