Sayın Ozak1977,
Sürekli yazıyorsunuz, fakat farklı bir şey söylemiyorsunuz. Farklı bir şey söylemeniz için size geçen gün bu başlıkta bir soru sormuştum, cevap alamadım.
Empati yapalım deniyor, pekala yapalım. Almanya'da, Fransa'da, Hollanda'da yaşayan Türkleri kovmak isteyen neonazici, Le Pen'ci gençler gibi, "Almanca konuşamayan Türkleri" Avrupa'dan atalım? Bizimkilere de birileri "medeniyetsiz" diyor, bizimkilere de birileri "dağlı" diyor, "doğulu" diyor. Bakın işte empati yaptım. Birileri, kendi kişisel nefretini özellikle bir halka yükledikçe, ve bu kıstaslar içinde "terörist" olmakla birlikte "Türkçe bilmemek" "Çok çocuk yapmak" "Medeniyetsiz olmak" vb. gibi kıstaslar sayılınca, ben buradaki eleştirinin, bir eleştiri değil, kişisel bir hamaset olduğunu düşünüyorum.
Şunu bilmek gerekir ki, Kürt sorunu konusunda devletin bu zamana kadar yaptığı da zaten sizin düşüncenizden başka bir şey değildi. Sizin çözümlerinizi ve bakış açınızı zaten devlet varolduğundan beri uyguluyor. Devlet 80 yıldır zaten Kürtlere o şekilde baktı! Sonuç? Son 30 yılın terör eylemleri.
Nedenleri ve sonuçları iyi analiz edin. Bu ülkenin sivil statükocuları da, darbecileri de doğuluyu adamdan saymadı. Sırf başka bir milletten diye, ona vatandaşlık haklarını kapadı. Kimlikleri dolayısıyla fişlendiler ve hiçbir bürokratik kurumun üst seviyelerine yerleşemediler. Yerleşenler de sizin söylediğiniz şeyleri söylemeleri şartıyla, asıllarını ve kültürlerini geride bırakmak ve resmi söyleme tapmak şartıyla bir yere geldiler.
Kürt teröristler içinde bağımsızlık isteyen yok mudur? Tabii ki vardır. Bunlar zaten onaylanmaz. Devlet de bunları onaylamaz. Ama kürt terörizmine eleman sağlamak için köylere giden, üniversitelere dadanan kürt milliyetçileri, sizin gibilerin varlığını göstererek, o genci tavlıyor.
Siz meseleye art niyetli yaklaşmayı bırakın, ki sorumluluk da size ait olmasın. Siz, meseleye barışçı yaklaşın ki, buna rağmen kürtler terörizmi destekliyorsa, seçtikleri bu seçimin sonuçlarına katlansınlar.
**
"Sn.Popperist ayrıca size karşıda kırgınım hangi kirli savaş hak alma kendi geleceğini tayin etme hakkı için reva görülebilinir ne kürtler bu hakları için kan dökmeye Tanrı tarafından yetkilendirilmiştirler ne de türkler devleti korumak için insan öldürmeyle görevlendirilmişlerdir."
Cevabı aslında siz veriyorsunuz;
"ne kürtler bu hakları için kan dökmeye Tanrı tarafından yetkilendirilmiştirler ne de türkler devleti korumak için insan öldürmeyle görevlendirilmişlerdir."
Türkiye konjonkturunden olaya baktığınızda, Türkiye'den kopacak bir toprak parçası için kan döküleceğini de görürsünüz. Yani burası Sırbistan ve kosova değil. Türkiye geçmişi yüzyıllara dayanan bir devlet ve tüm varlığını da ulus temelli kurmuş. Eğer Kürtler, bağımsız bir devlet istiyorsa, buna Türkiye karşı çıkacaktır. Çünkü Türkiye ulus devlettir. "Hak" kavramını biraz açmamız gerekiyor. Ben her ulusun kendi kaderini tayin etme hakkı vardır derken, ona bu hakkın bir devlet veya Başkan Wilson tarafından verildiğini kastetmedim; eylem özgürlüğünü kastettim; eğer sonuçlarına katlanacaksan buyur bağımsızlık ilan et. Şu anda böyle bir şey olursa, devlet buna karşı çıkacaktır. Böyle evrensel bir hak yok çünkü. Sadece eylem özgürlüğü var. Şöyle söyleyeyim; sizin köşedeki kuyumcuya girip o kuyumcuyu öldürme hakkınız da var mesela. Ama sonuçlarına katlanmak ve sorumluluğu almak kaydıyla.
Tarihteki tüm büyük bağımsızlık mücadeleleri zaten böyle bir inisiyatifin sonucudur.
Sayın SkullG,
Ordunun işi, dış güvenliği sağlamaktır. Aslında bu "devlet" oluşturmak için sosyal antlaşma imzalamış halkın, kendi sistemlerini korumak için oluşturduğu bir güçtür ve meşrudur.
Ama aynı sosyal antlaşmadan çekilmek isteyen gruplar da pek tabii olabilir. İsteyen herkes, yanına kendi hakkını (yaşam alanını) alarak o antlaşmadan çekilmek isteyebilir. Ordu bu noktada bir tümdengelim yapıp "ne olursa olsun devlet" dememelidir (teoride). Ama günümüz ulus devlet konjonkturunde şimdilik bunlar ütopya olarak görülüyor. Şu başlıkta yazılanlara bakarsanız, devleti sadece sizin veya benim temsil etmediğimizi, devletçilik için can atan kişilerin de olduğunu çok kolay görürsünüz. Ordunun o irrasyonalitesini de bu kesim destekler. Ve bu sadece Türkiye'ye has bir şey değildir.