Kuşkusuz bu konu da forumda çok anlatılmıştır ama bir de ben söyleyeyim.
Masonluğa girebilmek için üstat derecesindeki bir mason tarafından bir locaya “aday” olarak önerilmiş bulunmak gerekir. Bunun için bir mason, ya önermeyi düşündüğü kimseye bunu isteyip istemediğini sorar ya da aday olmak isteyen kişi yakından tanıdığı bir masona bu dileğini iletir. Eğer her ikisi de Masonluğa girmek isteyen kişinin bir locaya “aday” olarak önerilmesi için uyuşurlarsa, “önerici” niteliğini üstlenen mason, bir locaya öneride bulunur.
Bu durumda elbette şunu soracaksınız: «Masonluğa girmek isteyen, fakat hiçbir tanıdığı bulunmayan bir kişi ne yapar?»
Masonluğa girmek isteyen çevresinde mutlaka “mason” olan bir kişi vardır ama belki o, tanıdıkları arasında kimlerin mason olduğunu bilmemektedir. Bu konuda onlara soru da yöneltemeyeceği için, bu durum bir çıkmazdır.
Bununla birlikte, günümüzün olanakları, Masonluğa girmek isteyen bir kişinin mutlaka önceden tanıdığı masonların bulunmasını zorunlu tutmakta değildir. Bunu içtenlikle isteyen kişi, mason derneklerinin adresini bulabilir, yürekliyse gider kapıyı çalar. İnternet aracılığıyla iletişim sağlayıp dileğini iletebilir. İyi niyetli olduğu anlaşılırsa, gerekli tanışmalar sağlanır.
Soru: «Önerilen herkes kabul edilir mi?»
Öneri, ilgili locanın toplantılarının birinde gündeme alınarak görüşülür. Kimi zaman, bundan önce aday hakkında bir “ön soruşturma” (ihzari tahkikat) da yapılır. Öneri uygun bulunursa, adaydan Masonluğa girmek istediğini belirten bir başvuru dilekçesi (talepname) alınır.
Adayın Masonluğa girme başvurusu da yine aynı locanın gündemine alınarak üzerinde görüşülür ve oylama yapılır. Kabul edilmeyebilir. Kabul edilirse, locanın bağlı olduğu büyük locanın tüzükleri uyarınca yürütülmesi gereken birtakım yönetsel işlemler vardır.
Örneğin adayın kimlik bilgileri askıya çıkarılır; öyle ki gelen giden görsün de bir itirazı varsa belirtsin diye… Hiçbir itiraz yapılmazsa, aday hakkında “soruşturma” (tahkikat) yapılır. Bunun için, adayı tanımayan birkaç mason görevlendirilir. Bu kişilerin aday hakkında verecekleri raporlar da locanın gündemine alınarak görüşülür.
Standart işlem böyle sıralanmakla birlikte bunu tersine çeviren ya da farklı uygulamalar yapanlar da vardır. Örneğin kimi büyük localarda soruşturma işlemi adaydan bir dilekçe alınmadan önce yapılır. Kimi uygulamalarda aday lokale davet edilir ve orada birkaç mason tarafından acımasızca sorgulanır.
Tüm bu aşamalar boyunca işlemlerin ertelenmesi ya da adayın başvurusunun geri çevrilmesi (reddedilmesi) söz konusu olabilir.
Ardından şöyle bir soru gelmeli: «Bir locaya kabul edilmemiş olan bir aday, bu kez başka bir locaya başvurabilir mi?»
Her loca, mason adayları ile ilgili işlemlerin sonuçlarını bağlı olduğu büyük locaya bildirir. Büyük locanın ilgili yönetsel organında, daha önce Masonluğa kabul edilmemiş adayların bir listesi vardır. Eğer aday daha önce bir başka locaya başvuruda bulunmuşsa, bu hemen belli olur.
Dolayısıyla, bir locanın kabul etmemiş olduğu bir adayın, aynı büyük locaya bağlı bir başka locaya başvurmasının hiçbir anlamı yoktur. Fakat aday bu kez bir başka büyük locaya bağlı olan bir locaya önerilir ve o locaya başvuruda bulunursa, iki ayrı büyük loca arasında bu konuda iletişim olmadığı sürece, ilgili işlemler orada yeni baştan yürütülebilir.
Tersini de soralım: «Adayın başvurusu uygun bulununca ne yapılır?»
Hakkında gereken soruşturma yapılarak ve diğer işlemler bitirilerek Masonluğa alınmasına karar verilmiş olan adaylar için, ilgili locanın bir günü “Kabul (Tekris-İnisyasyon) Töreni”ne ayrılır. Masonluğa kabul edilecek adayları önermiş olan masonlar, onlara törenin hangi tarih ve saatte yapılacağını bildirir, tüzüklerde belirtilen diğer bilgileri de verirler. Törenin yapılacağı gün, önerdikleri adayları, locanın çalışmalarını yapmakta olduğu mabedin bulunduğu yere getirirler.
Bu konuda bir de şu soru var: «Her aday için ayrı bir tören mi yapılır?»
Eskiden öyleymiş ama günümüzün koşulları buna pek elvermemektedir. Genellikle birkaç adayın kabul (tekris, inisyasyon) töreni bir arada yapılır.
Bunlar benim bu konu üzerinde aklıma gelen sorular ve kendimce yanıtlarımdı. Ayrıntıya girmemeye ode özen gösterdim. Eksiklerim ya da yanlışlarım varsa, mason katılımcılar lütfen bunları gidersin. Elbette daha ayrınıtıya girilmesini isteyenler ya da konuyu genişleterek ek soru iletecek olanlar çıkabilir.