Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Masonluğa giriş başvurusu nasıl yapılır?  (Okunma sayısı 102041 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ocak 14, 2010, 03:26:01 ös
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay




Kuşkusuz bu konu da forumda çok anlatılmıştır ama bir de ben söyleyeyim.

Masonluğa girebilmek için üstat derecesindeki bir mason tarafından bir locaya “aday” olarak önerilmiş bulunmak gerekir. Bunun için bir mason, ya önermeyi düşündüğü kimseye bunu isteyip istemediğini sorar ya da aday olmak isteyen kişi yakından tanıdığı bir masona bu dileğini iletir. Eğer her ikisi de Masonluğa girmek isteyen kişinin bir locaya “aday” olarak önerilmesi için uyuşurlarsa, “önerici” niteliğini üstlenen mason, bir locaya öneride bulunur.

Bu durumda elbette şunu soracaksınız: «Masonluğa girmek isteyen, fakat hiçbir tanıdığı bulunmayan bir kişi ne yapar?»

Masonluğa girmek isteyen çevresinde mutlaka “mason” olan bir kişi vardır ama belki o, tanıdıkları arasında kimlerin mason olduğunu bilmemektedir. Bu konuda onlara soru da yöneltemeyeceği için, bu durum bir çıkmazdır.

Bununla birlikte, günümüzün olanakları, Masonluğa girmek isteyen bir kişinin mutlaka önceden tanıdığı masonların bulunmasını zorunlu tutmakta değildir. Bunu içtenlikle isteyen kişi, mason derneklerinin adresini bulabilir, yürekliyse gider kapıyı çalar. İnternet aracılığıyla iletişim sağlayıp dileğini iletebilir. İyi niyetli olduğu anlaşılırsa, gerekli tanışmalar sağlanır.

Soru: «Önerilen herkes kabul edilir mi?»

Öneri, ilgili locanın toplantılarının birinde gündeme alınarak görüşülür. Kimi zaman, bundan önce aday hakkında bir “ön soruşturma” (ihzari tahkikat) da yapılır. Öneri uygun bulunursa, adaydan Masonluğa girmek istediğini belirten bir başvuru dilekçesi (talepname) alınır.

Adayın Masonluğa girme başvurusu da yine aynı locanın gündemine alınarak üzerinde görüşülür ve oylama yapılır. Kabul edilmeyebilir. Kabul edilirse, locanın bağlı olduğu büyük locanın tüzükleri uyarınca yürütülmesi gereken birtakım yönetsel işlemler vardır.

Örneğin adayın kimlik bilgileri askıya çıkarılır; öyle ki gelen giden görsün de bir itirazı varsa belirtsin diye… Hiçbir itiraz yapılmazsa, aday hakkında “soruşturma” (tahkikat) yapılır. Bunun için, adayı tanımayan birkaç mason görevlendirilir. Bu kişilerin aday hakkında verecekleri raporlar da locanın gündemine alınarak görüşülür.

Standart işlem böyle sıralanmakla birlikte bunu tersine çeviren ya da farklı uygulamalar yapanlar da vardır. Örneğin kimi büyük localarda soruşturma işlemi adaydan bir dilekçe alınmadan önce yapılır. Kimi uygulamalarda aday lokale davet edilir ve orada birkaç mason tarafından acımasızca sorgulanır.

Tüm bu aşamalar boyunca işlemlerin ertelenmesi ya da adayın başvurusunun geri çevrilmesi (reddedilmesi) söz konusu olabilir.

Ardından şöyle bir soru gelmeli: «Bir locaya kabul edilmemiş olan bir aday, bu kez başka bir locaya başvurabilir mi?»

Her loca, mason adayları ile ilgili işlemlerin sonuçlarını bağlı olduğu büyük locaya bildirir. Büyük locanın ilgili yönetsel organında, daha önce Masonluğa kabul edilmemiş adayların bir listesi vardır. Eğer aday daha önce bir başka locaya başvuruda bulunmuşsa, bu hemen belli olur.

Dolayısıyla, bir locanın kabul etmemiş olduğu bir adayın, aynı büyük locaya bağlı bir başka locaya başvurmasının hiçbir anlamı yoktur. Fakat aday bu kez bir başka büyük locaya bağlı olan bir locaya önerilir ve o locaya başvuruda bulunursa, iki ayrı büyük loca arasında bu konuda iletişim olmadığı sürece, ilgili işlemler orada yeni baştan yürütülebilir.

Tersini de soralım: «Adayın başvurusu uygun bulununca ne yapılır?»

Hakkında gereken soruşturma yapılarak ve diğer işlemler bitirilerek Masonluğa alınmasına karar verilmiş olan adaylar için, ilgili locanın bir günü “Kabul (Tekris-İnisyasyon) Töreni”ne ayrılır. Masonluğa kabul edilecek adayları önermiş olan masonlar, onlara törenin hangi tarih ve saatte yapılacağını bildirir, tüzüklerde belirtilen diğer bilgileri de verirler. Törenin yapılacağı gün, önerdikleri adayları, locanın çalışmalarını yapmakta olduğu mabedin bulunduğu yere getirirler.

Bu konuda bir de şu soru var: «Her aday için ayrı bir tören mi yapılır?»

Eskiden öyleymiş ama günümüzün koşulları buna pek elvermemektedir. Genellikle birkaç adayın kabul (tekris, inisyasyon) töreni bir arada yapılır.


Bunlar benim bu konu üzerinde aklıma gelen sorular ve kendimce yanıtlarımdı. Ayrıntıya girmemeye ode özen gösterdim. Eksiklerim ya da yanlışlarım varsa, mason katılımcılar lütfen bunları gidersin. Elbette daha ayrınıtıya girilmesini isteyenler ya da konuyu genişleterek ek soru iletecek olanlar çıkabilir.





ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Ocak 14, 2010, 09:52:52 ös
Yanıtla #1
  • Ziyaretçi

merhaba sayın ADAM

eger yanlış hatırlamıyorsam bu yazdıklarınız Özgür Masonlar Büyük Locası'nın sitesinden bire bir alıntıdır  ayrıca eğer tanıdığınız bir mason yoksa çok cesaretliyseniz gidin locaya kendinizi tanıtıp başvurun gibi durumlar sadece Özgür Masonlar İçin geçerli Hür ve Kabul Edilmiş Mason Locasında böyle bir uygulama yok diye biliyorum ben. Sayın Mason bu konuda bizi aydınlatırsa eger çok memnun olurum.

Sayın ADAM yoksa siz 111' lerden misiniz??:))

Saygılar... Teşekkürler...


Ocak 15, 2010, 08:34:05 öö
Yanıtla #2
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Bu anlatım sadece Türkiye için yapılmış değildir. Geneldir. Türkiye'de Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası böyle bir uygulamaya olanak tanımıyorsa, o pek özel bir durumdur ama bence pek olası da değildir. Aslında eksik bile bırakmışım; bazı ülkelerde Masonluğa girmenin bir yolu da gazete ilanlarına yanıt vererek başvurmaktır.

Sayın Merimac da bana bireysel bir yüklenmede bulunuyor; suçlar gibi... Ne demek istediğini bu forumdaki tartışmaları izleyenlerden kimisi anlayamamış olabilir. Bereket ben anladım ama onun açıklamasını belki Türkiye'deki Masonluk Tarihi bölümünde yapmak gerekir.

Elbette gidip kapıyı çalmak yüreklilik ister. Ancçak kapıyı çalan, geri çevrilmez. Çünkü Masonluk ezoterik bir kurumdur. Ezoterizm'in temel anlatımlarından birinde de "Kapıyı vur! Sana açarlar." diye bir deyiş geçer. Bu kısacık deyişin ardında aslında uzun bir felsefi düşünüş vardır; anlayana...

Sevgiler.
 
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Ocak 15, 2010, 12:36:15 ös
Yanıtla #3
  • Ziyaretçi

merhaba ,merimac sayın adama sordugunuz ( yoksa sizde 111 lerden  misiniz?  ) demekle  sorusunu biraz açıklarmısınız . teşekkürler


Ocak 15, 2010, 09:25:31 ös
Yanıtla #4
  • Ziyaretçi

Sayın ADAM

kesinlikle sizi suçlamak yada eleştirmek için öyle yazmamıştım, öyle düşündüyseniz kusura bakmayın. aslında onun yazmamın nedeni HK Masonların sitesinde yazan bir Özgür Masonmusunuz garip olduğunu düşünmemdi yoksa ne HK mason ne de özgür mason olduğu için kimseyi suçlamak gibi bir tavrım yoktu. saygılar..

Sayın erdal

bu 111 olayı sanırım bu sitenin Türkiye'de masonluk başlığında da vardır Türkiye'de belli bir olaydan sonra Masonlar arasında Masonlugun temel konularında ayrılık yaşanıyor ve bir grup kopuyor, o grup daha sonra Büyük Mason Mahfili kuruyorlar, kurdukları binanın numarası 111 olduğundan onlara da 111 diyorlar.



Ocak 15, 2010, 11:24:33 ös
Yanıtla #5
  • Ziyaretçi

İsteyin size verilecektir, arayın bulacaksınız, kapıyı çalın size açılacaktır.....


Ocak 16, 2010, 07:21:45 öö
Yanıtla #6
  • Ziyaretçi

degerli merimac anladım , teşekkürler .


Ocak 16, 2010, 01:49:47 ös
Yanıtla #7
  • Skoç Riti Masonu
  • Uzman Uye
  • *
  • İleti: 3734
  • Cinsiyet: Bay

İsteyin size verilecektir, arayın bulacaksınız, kapıyı çalın size açılacaktır.....

Neyi aradığını bilmek gerek. Aranan Masonluksa ya da bir derneğe üye olmaktan ibaretse o halde o aradığını zannedenden fersah fersah uzaklaşacaktır. Her yakınlaşma çabası ondan uzaklaşmayla sonuçlanacaktır. Evet bulanlar sadece arayanlar olacaktır ama aramakla bulunamazdır da. Ne aradığını bilmeyen bulduğunu anlamaz. Nerede arayacağını bilmeyen hiçbir zaman bulamaz.

Dolayısıyla neyi istediğini de bilmek gerek. İstenen bir derneğe üye olmaksa, beyhude bir istektir bu. Bir binanın içine girilmiş ya da girilmemiş ne fark eder.

Binaya girmek... kapıyı çalmak. Hangi kapıyı çalacağını bilemek ve daha ötesi nasıl çalacağını bilmek. Cümle kapısı değil ki her çalan girebilsin ya da her kapı oraya açılmıyor ki çalınan herhangi bir kapıyla aranan bulunabilsin.

Böyle başlanır sorulara, sonra daha derine inmek için can atarsa yürek, akıl Bilgi'ye Hikmet'e açsa, adım adım inilir derinlikere aranan taştır bulunan bizlik, bizde bütünleşebilmiş benlik...



Ocak 16, 2010, 02:05:41 ös
Yanıtla #8
  • Ziyaretçi

skullG neyi aradığımı bilmediği mi nerden çıkardın?


Ocak 16, 2010, 02:07:10 ös
Yanıtla #9
  • Skoç Riti Masonu
  • Uzman Uye
  • *
  • İleti: 3734
  • Cinsiyet: Bay

Sn. merimac,

Ben size bir şey mi dedim? Çok bilindik bir ifade hakkındaki düşüncelerimi yazdım.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
0 Yanıt
5879 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 27, 2008, 12:12:18 ös
Gönderen: Supeluta
37 Yanıt
28578 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 06, 2012, 03:43:48 ös
Gönderen: Waldow
8 Yanıt
9840 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 16, 2009, 08:31:36 öö
Gönderen: ADAM
6 Yanıt
7644 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 26, 2015, 08:29:31 öö
Gönderen: ADAM
9 Yanıt
10567 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 02, 2014, 01:17:49 öö
Gönderen: propulsion
12 Yanıt
24919 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 19, 2014, 06:26:11 ös
Gönderen: rahen
13 Yanıt
9178 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 11, 2013, 03:31:55 ös
Gönderen: ADAM
3 Yanıt
11863 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 04, 2013, 06:39:55 ös
Gönderen: peacewings
0 Yanıt
3024 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 25, 2015, 12:10:24 öö
Gönderen: Risus
1 Yanıt
3469 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 25, 2015, 02:31:23 öö
Gönderen: hyperbolic metamaterial