Bir başka başlık altında Atatürk’ün 1935 yılında Türkiye’deki mason localarını kapatmış olduğuna ilişkin bir iddianın işlendiği de gözüme çarpmıştı.
Ne çelişki ama değil mi?... Bir yandan Atatürk’ün gerçekten de mason olup olmadığını araştıranlar, diğer yanda aslında Atatürk’ün bu ülkeden gerçekleştirdiği her şeye karşı olmakla birlikte sırf Masonluğu yıpratabilmek amacıyla bu iddiayı ortaya atanlar.
Bu bağlamda benim de söyleyebileceğim şeyler vardır ama bunları zaten okuduğum kitaplardan öğrenmiş olduğum için bu forum üyesi olanların bilmediği şeyler değildir.
Ancak elimde bir tiyatro oyunu senaryosu var. İşte bunu herhangi bir yerde görmüş olabileceğinizi sanmıyorum.
Bu bir basılı metin. Sizin için tarayıcıdan geçirdim ve sözcük işlemciye dönüştürdüm.
Birinci sahnesi şöyle:
IŞIKLAR KISIK
MÜZİK: 10. YIL MARŞI BAŞLAR, ARDINDAN ATATÜRK’ÜN SESİ, ES, VURGU.
SORAN- Mustafa Kemal Atatürk'ü, Masonlar öldürdü.
MÜZİK: VURGU
BİLEN- Şarktan Garbe, Cenuptan Şimale, yeryüzündeki bütün Masonlara ilan ederim ki, Mustafa Kemal Birader,bu günden itibaren Mason sıfatını haizdir. Herkes kendisini bu sıfatla tanısın...
SORAN- Mustafa Kemal Atatürk, Masondu... Ya da değildi...
MÜZİK:VURGU.
GÖREN- 9 Ekim 1935.Anadolu ajansı bildirir: Mes'ul ve maruf imzalar altında ajansımıza verilmiştir... Türk Mason Cemiyeti, memleketimizin sosyal tekâmülünü ve günden güne artan muazzam terakkilerini nazarı itibare alarak ve Türkiye Cumhuriyeti’nde hakim olan demokratik ve cidden laik prensiplerin tatbikatından doğan iyilikleri müşahede ederek faaliyetine -bu hususta hiç bir kanun olmaksızın- nihayet vermeyi ve bütün mallarını memleketin sosyal ve kültürel kalkınmasına çalışan Halk Evleri'ne teberruu muvafık görmüştür...
SORAN- Mustafa Kemal Atatürk, Mason Cemiyetini kapattı... Ya da kapatmadı...
MÜZİK: VURGU. DİNER. IŞIKLAR NORMALE DÖNER.
SORAN- Atatürk... Adını dilimizden düşürmediğimiz, ancak ilkelerinden de pek haberli olmadığımız, büstlerini yaptığımız, kırdığımız, izinde olmak adına genellikle izinde olduğumuz büyük kurtarıcı... Bilinebildiği kadarı ile onun Masonlukla ilişkisi, Mason olup olmadığı ve Mason derneğini kapatıp kapatmadığı konuları ile sınırlıdır...
MÜZİK: ÇOK KISA YÜKSELİR-DİNER.
BİLEN- (Hafif saldırgan) Söylediklerinizden anlaşıldığı kadarı ile, ilk iş gene Atatürk’ün Masonluğu gelecek gündeme. Ne dersiniz? Doğru mu anladığım?
SORAN- (Şaşkın-Hoşgörülü) Sizin bu konuda bildikleriniz var galiba?
BİLEN- Elbette. Atatürk'ün ölümünden sonra ortaya çıkan ve pek de yabana atılamayacak söylentilerdir bunlar.
GÖREN- Neymiş efendim bu söylentiler?
BİLEN- Bildiğiniz gibi Masonların en büyük üstatlarından olan Operatör Mim Kemal Öke, kendisinin özel doktoruydu. Ve son günlerinde devamlı morfin iğneleri yapıyordu. Güya acısı dinsin diye. (Bilmiş) Ee, bu morfinin dozunu kaçırıvermek de pek zor bir iş olmasa gerek. Gerçi ispatlanmış bir şey yok ortada ama…
SORAN- (Keser) İlginç… Peki Mim Kemal Öke'nin bir açıklaması yok mu bu konuda?
GÖREN- Onu da ben arz edeyim. Mim Kemal Öke, ölümünden çok önce Gazi Hazretlerine tıbbi bir mecburiyet olarak ve acısının çekilebilir bir hale getirilebilmesi maksadı ile bu iğnelerin yapılmaya başlandığını ve ne yazık ki son günlerinde bunların dahi kendisine bir fayda sağlamadığını açıklamıştır.
SORAN- Zaten bu tevatür hakkında söylenebilecek başka bir şey de yok sanırım. Evet, Mustafa Kemal'in Masonluğuna geçebiliriz herhalde...
BİLEN- Tabii ki geçebiliriz. (Alaycı) Okudunuz mu bilmiyorum. Lord Kinross, “Atatürk-Bir Milletin Doğuşu” adlı yapıtında, «Bu çeşit maskaralıklar Mustafa Kemal'in yaradılışına aykırı idi.» der.
SORAN- (Meraklı) Hangi çeşit maskaralıklar oluyor bunlar?
BİLEN- İttihat ve Terakki'nin maskaralıkları.
SORAN- Pardon, Masonlukla ilişkisini kuramadım ben bunun.
GÖREN- Benim bildiğim kadarı ile şöyle bir ilişki var: Mustafa Kemal'in Kurmay Yüzbaşı olarak akademiyi bitirip Selanik’te bulunduğu sıralarda, burada İtalyan uyruğuna geçmiş, kapitülasyonların himayesinde yaşayan bir Yahudi azınlığı vardı. Çoğu mason derneği üyesi olan bu kişilerin evlerini polis arayamıyordu. O sıralar ihtilâl öncüsü bir örgüt durumuna geçen İttihat ve Terakki Cemiyeti yöneticileri de, büyük ihtimalle bu ayrıcalıktan faydalanma amacı ile olsa gerek, Masonluğu benimsemişlerdi. Komite toplantıları dernek üyesi Yahudilerin evinde baskın korkusu olmaksızın yapılabiliyordu.
SORAN- Peki o zaman bu toplantılara katılabilmek için Mustafa Kemal'in mason olması gereği daha akla yakın değil mi? Bildiğim kadarı ile İttihat ve Terakki'ye katılmıştı o dönem.
GÖREN- Doğrudur. Ve Jurgen V. Düner, Alman "Beyaz Zambaklar" dergisinin Mart-1938 tarihli sayısındaki bir makalesinde, Ramsor, "Jön Türkler ve 1908 İhtilali" adı ile dilimize çevrilmiş yapıtında, H.C. Armstrong, 1933 yılında yazdığı "Gray Volf Mustafa Kemal" adlı yapıtında; Benua-Möşen, "Kurt ve Pars Mustafa Kemal" adlı yapıtında, bu yazar ve araştırmacıların hepsi de Mustafa Kemal'in İttihat ve Terakki'ye kabulünden sonra, Selanik’teki "Rizorta et Veritas" Locası’nda inisiye edildiğini belirtirler.
BİLEN- Ben bunlara Floransa’da yayımlanan "Rivesta Masonica" adlı derginin 1 Ocak 1973 tarih ve 46. yaprağında Atatürk'ün bir resmi olduğu ve resmin altında «Modern Türkiye'nin Babası. Makedonia-Rizorta et Veritas Locası üyesi» yazdığını ekleyeyim. Ancak, George Blanco Viyalta adlı yazarın ise, Mustafa Kemal'in İttihat ve Terakki Komitesine kabul edildiği ama mason locasına girmemeye karar verdiğini yazdığını da ekleyeyim... Bir de General Herrington ile ilgili bir şifre olacak bu konuda.
GÖREN- Harrington'un her istihbaratı doğru olsaydı, savaşın kaderi değişirdi belki de.
SORAN- Neydi bu konunun aslı?
BİLEN- 20 Ocak 1921 tarihinde İstanbul genel karargahındaki General Harrington'dan İngiliz Savunma Bakanlığı’na çok gizli bir şifre gidiyor. Numarası,1/9821. Konusu, Mustafa Kemal Paşa’nın kişiliği hakkında derlenen bilgiler. Mesajın konuyu ilgilendiren bölümü şöyle: «Selanik ve Manastır’daki okullarda çalışkandı. Harbiyede hararetli milliyetçi oldu. Arkadaşları arasında asi yaradılışıyla sivrildi. Parlak kurmaylık sınavı verdi. Suriye’den Selanik’e atanınca,1907'de İttihat ve Terakki'ye ve İtalyan mason locasına girdi. Yetenekli bir kurmay ve yurtseverdi.»
SORAN- Teşekkürler...
GÖREN- Bir de sanırım vurgulamamız gereken, Mustafa Kemal'in mason olduğunu öne süren yazarların büyük çoğunluğunun üzerinde birleştiği bir konu daha var ki, o da diğerlerinden farklı türde bir loca olan Vedata Locası’nın uluslararası nihilist bir örgütle bağlantılı bulunduğu, ancak Türklerin özgürlüğü için yapılacak bir savaşı da enteresan bulmadığı ve bu nedenle kısa sürede Mustafa Kemal'in ilgi alanı dışına çıktığıdır.
BİLEN- Bu arada Mustafa Kemal'in İttihatçıları hayalci bulması ve görüşlerini açıkça söylemesi nedeni ile onlarca kuşkuyla karşılanması ve giderek dışlanmasının da bunda rolü olduğu belirtilmektedir... Tüm bu açıklamalardan sonra, Mustafa Kemal'in bir mason locasına girip girmediği konusunda olumlu ya da olumsuz kesin bir belge bulunmadığının altını çizmek gerek.
GÖREN- Bu noktada benim değinmek istediğim bir konu var. Daha doğrusu, Türkiye’deki masonlardan birinin bir sohbette sarf ettiği bir cümleyi getirmek istiyorum buraya.
SORAN- Buyurun, söz sizin.
GÖREN- Şöyle diyor: Atatürk ile Türk Masonluğu arasındaki bağlar iki yönden incelenebilir. Birincisi, O'nun tutum, çaba ve inançlarının temel yapısını insanların hür ve engellenmemiş düşünce ve duygularını geliştirip, bunların gerçeklerin ışığı altında işlemesini sağlamaya uğraşmış olması ve insanlığın ancak bu suretle mutluluğa varabileceğine inanması; ikincisi, Atatürk'ün Türk Masonluğunu kapatma kararını veren insan olarak Masonluk tarihine geçmiş olmasıdır.
SORAN- Evet... Bir başka ilginç konu… 1907'den 1935'e atlayıverdik.
BİLEN- 1925 yılını fazlaca mı hızlı geçtik acaba ?
SORAN- Ne vardı 1925 yılında?
BİLEN- Mason derneğinin umumi heyet celseleri var efendim, daha ne olsun! 6-13 Mart 1925 tarihlerinde. Bu tarihlerdeki Mason Yüksek Şûrası’nda Cumhurreisi Mustafa Kemal Paşa'ya 33. derecenin tevcihinin münasip olacağı hakkında bir teklif atılır ortaya. Ayrıca, fahri reislik ve Rit Hakimliği'nin de tevcihi teklif olunur. Ve kabul olunur. Mustafa Kemal Paşa’ya bu teklif Dr. Fikret Takiyiddin tarafından iletilir. Bu sırada Cemil Uybadın da yanlarındadır. Paşa'nın cevabı, «Şimdilik kalsın. Kendinizi gösteriniz. Sonra görüşürüz.» olur.
GÖREN- Doğrudur. 1926 yılında geçen bir olayı da ben nakletmek istiyorum. İzmir-Çeşme'de pek az kişinin katıldığı bir toplantı sırasında, o zamanki mason üstatlarından Dr. Sadrettin Bey bir başka konu üzerinde Atatürk'e bilgi verirken, sözü yobazlığa ve dolayısı ile karşıtı Masonluğa getirerek, kendisinin aralarına katılmak gibi bir lütufta bulunması halinde müessesenin büyük kuvvet kazanacağını söyler. Atatürk'ün karşılığı şu olur: «Ben sizin cemiyetin çok faydalı bir teşekkül olduğunu, insanlık idealine büyük hizmet ettiğini biliyorum. Bunun için size mümkün olduğu kadar yardımcı olmak isterim. Mussolini'nin yaptığı gibi takibata uğramanıza asla izin vermeyeceğim. Yalnız büyük görevim dolayısı ile sizin kendi usullerinize tabi olamayacağım için, aranıza katılamam.»
IŞIK AZALIR. MÜZİK… ATATÜRK’ÜN SESİ….
Birinci sahne bu kadar...
Devam edelim mi? Yoksa bunlar zaten bildiğiniz şeylerin bir tiyatro haline geterilmişinden başka bir şey olmadğı için gerek yok mu?
Sevgiler,
ADAM