Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Masonluk Nedir?  (Okunma sayısı 361677 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Eylül 26, 2011, 06:08:10 ös
Yanıtla #70
  • Ziyaretçi

Değerli Üyeler

Açıkçası bu soruyu sormak bana biraz garip ve mantıksız geldi ama affınıza sığınarak soruyorum.Bu aralar zihnimin aşırı yorgunluğuna verin.

Mason kelimesini yazarken "m" harfi büyük olarak mı yoksa küçük olarak mı yazılmalı?

Değerli insanlar tartışmasına bir dönüş yaparsak birkaç gün önce Mason karşıtı bir arkadaşım bana böyle bir yazı getirmişti.Yazının başlığı "Değerli İnsanlar:Masonlar" idi.Bana Masonların kendilerini diğer insandan yüksek gördüklerini ,kibirli insanlar olduklarını söyledi. Kısacası bu "değerli" kelimesi pek çok tartışmaya sebep oluyor bence.Ben o arkadaşıma  elbetteki değerli insanları Masonlarla sınırlandıramayacağımızı söyledim fakat arkadaşımın ağzından yine aynı tarzda kelimeler döküldü "Kibir Şeytanın özelliğidir bu yüzden Masonlar satanisttir." :'(



Eylül 26, 2011, 06:31:08 ös
Yanıtla #71
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


İki yanıt:

Birincisi Sayın Cin Ruh'ye...

Bir önceki kısa iletide sanki uyuşmaya gidiyoruz gibiydik. Şimdi yire kulüp benzetmesine döndük.

Peki. Bu durumda bir soru sormük gerek.

Dünya yüzündeki hangi ülkelerde hangi kulüplerdoe Masonluktaki loca benzeri örgütlenme sistemi var?

Ben burada olmadığını söylemiyorum. Bunun örnekleri verilebilirse ikinci soruma geçeceğim.

İkincisi Sayın Süvariler'e...

Ona da sdnrasına geçmeden önce bir soru:

O arkadaş var ya... Karakteri nasıl? Alçak gönüllü bir kişi mi, kibirli mi?

Bunun yanıtını alalım, sonra devam ederiz.

ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Eylül 26, 2011, 07:03:08 ös
Yanıtla #72
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 498
  • Cinsiyet: Bay

 
 Masonluk nedir?... Hımm... Forumda açılmış yüzlerce başlığa ve bu başlıkların kendi aralarında oluşturdukları bütüne bakıyorum, bakıyorum. Ben ki sözüm ona forumda bu kadar kişiyle roportaj yaptıktan sonra , ucundan kıyısından soru sorma işini kıvırdığımıı düşünürüm. Böyle can alıcı bir soruyu sormak aklıma gelmemişti. Ne kibir? Ne boş ve erken  bir kibir ama? Neyse ,bunu da öğrendik anladık.

 Nerden başlasam, nasıl anlatsam? En iyisi en baştan başlamak: Masonluk iyi bir insanı daha iyi bir insan yapmayı amaç edinmiş bir kardeşlik kurumudur desem. Her halde makul bir başlangıç yapmış olurum.

 
« Son Düzenleme: Eylül 26, 2011, 07:06:29 ös Gönderen: enelsır »
enelsır


Eylül 26, 2011, 10:04:51 ös
Yanıtla #73
  • Ziyaretçi

Sayın ADAM,

Aslında bahsettiğim kişi çok tartışılmaya gerek bir insan değil.Ne yapılırsa yapılsın Masonluğa karşı görüşleri değişmeyecektir.

Bir önceki yorumda Sayın enelsır "kurum" ifadesini kullanmış.TDK'ye bakalım.TDK'ye göre:
Kurum:Evlilik,aile,ortaklık,mülkiyet gibi insanlar tarafından oluşturulan müessese

Hem bu tanıma hem de daha önceden varolan bilgilerimize bakarak Sayın enelsır'ın kullandığı "kurum" ifadesi sizce ne denli doğrudur?

Bence bu tanıma göre Masonluğu yorumlayacak biri tanımdaki "ortaklık,mülkiyet" ifadeleri sebebiyle Masonluğu maddi bir amaç güden bir oluşum olarak görebilir.

Sizce?


Eylül 26, 2011, 10:39:06 ös
Yanıtla #74
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 886
  • Cinsiyet: Bay

Sayın ADAM kusura bakmasın onun adına cevap veriyor gibi oluyorum ama aslında değil.
Tanıdığım kadarı ile ikili diyaloglara pek girmek taraftarı değildir.
Ben de bu aşamada kendisine sorulan bir soruya yazı yazıyor gibi oluyorum.
Oldu artık....

Kurum konusunda katılmıyorum.Kelimeyi, örneğin 'eğitim kurumu' dediğimiz zamanki anlamı ile  kullanırsak , oradaki 'kurum' Masonluğa atfedilme ihtimali tartışılan mülkiyet odaklı maddi temelli topluluk olma önermesini haksız çıkarır.
Ben de Sn enelsir gibi 'kurum' kelimesini kullanmaya çalışıyor ve benimsiyorum. T.C. yasaları gereğince dernekle rkanununa tabi olmalarından dolayı dernek demişliğim de vardır. Ama Masonluk oraya sığmış mıdır, bilemem.

Başka bir konu ise bir Mason 'dernek' kelimesine veya bir başka tanımlamaya karşı çıkmışsa 'hayır bence hala öyle' açıklamaları yerine 'neden dernek değil', 'neden kulüp değil' üzerinde düşünmek, eğer amacımız gerçeği öğrenmek ise kendimize sormamız gereken doğru bir sorudur.
Hayır 'kurum' değildir, der bir Mason. Düşünmek lazım... Kurum da değil, demek ki...
Buraya haklı çıkıp oy toplamaya kendimizi ispata gelmedik, soruları soralım, doğruları öğrenelim.
Hayır ise hayırdır. Neden diye düşünelim.

Kurum mu, dernek mi, kulüp mü, topluluk mu; Ya içeriden gelen açıklamaları sorgulamadan ve saygı duyarak taklit edeceğiz ve aynı tanımı kullanacağız veya Masonluk nedir, nasıldır kitabını yazacak kadar çok iyi bileceğiz (içine girmeden nasıl olacaksa) kullandığımız kelimeye ve sebeplerine ilişkin sağlam ve 'dolu' bir tez sunup saygı görmeyi bekleyeceğiz. Masonların bilgiye nasıl saygıyı gösterdiğini görünce de utanacağız. Kim kibirli, kim mehdi o gün belki anlarız.

Bir de 'M' konusu ile ilgili bir  cümle yazmak isterim.
'M' harfini büyük yazma ve küçük yazma arasında gidip gelen bir üye, o 'M' harfini küçük yazmışsa ondan anlam çıkarırım :)

Saygılar Sevgiler


Eylül 27, 2011, 09:40:34 öö
Yanıtla #75
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Sayın Ozkann öyle bir yazmış ki, bana yazacak bir şey bırakmamış.

Ne güzel...

Masonluğun "kurum" sözcüğünün tanımı kapsamına girip girmediği tartışılır elbette. Kuşkusuz dernek değil, çünkü mason dernekleri var ayrı ayrı. Kuşkusuz kulüp değil çünkü Masonlukta hiçbir kulüp yok (Her bir loca bir kulüptür derseniz o zaman kulüp sözcüğünü biraz farklı tanımlıyorsunuz demektir)

Şimdi bir soru soralım: Birimler halinde ve ezoterik yönteme uyarak çalışan, hem ulusal hem evrensel örgütlenme tarzı olan, kendine özgü kuralları, ilkeleri ve amaçları bulunan, uluslar üstü, dinler üstü, ekonomiler üstü bir toplumsal oluşuma tek bir sözcükle ne denir?

Bu aynı başlık altında bir de mason ya da Mason sözcüğü var değil mi?... Küçük harfle mi yazılır büyük mü? Almanca'da Mauer; ille de büyük. Diğer dillerde büyük harfle yazmak için özel isim olması gerek. Cins isim olunca dil bilgisi kuralları uyarınca küçük harfle yazılır. Sıfat olunca da öyle. Zaten Almanca'da küçük harfyle yazılınca anlarsınız ki sıfattır, isim değil. Şu halde özenli bir yazıda dikkat etmeli büyük harfle mi yazılmış küçük harfle mi diye çünkü bir vurgu farkı olabilir. Özen8siz bir yazıda ise başka sözcüklerin de baş harfine büyükmüş ya da küçükmüş diye dikkat edilmediğinden bir şey fark etmez. 
 
   
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Ekim 25, 2011, 08:03:58 ös
Yanıtla #76
  • Ziyaretçi

Her Ülkenin Devletinde ve üst yönetiminde masonların olduğu sürekli söylenir bu doğru mudur? Doğruysa bu kişiler üst mevkilerdeyken mi seçilir yoksa seçilince mi üst mevkiye çıkarlar... saygılarımla,


Ekim 28, 2011, 01:51:55 öö
Yanıtla #77
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 1803
  • Cinsiyet: Bay

        Sayın lord, öyle bir soru sormuşsunuz ki, cevaplanması mümkün gibi gözükmüyor. Yani Loca'dan bir yetkilinin  çıkıpta şu şu devlet başkanları yada üst yönetimleri  Masondur, oralara Mason oldukları için gelmişlerdir veya o makamlara geldiklerinde kendileri Masonluğa kabul edilmişlerdir diyeceğine ihtimal vermiyorum. Ama,dünyadaki ünlü Masonlarla ilgili bir kitap bulursanız  veya internette bu şekilde bir giriş yapabilirseniz sanırım karşınıza sizi tatmin edecek bilgiler çıkacaktır.
        Saygılar-sevgiler.
 
"Vur ama dinle beni"


Ekim 29, 2011, 09:50:56 ös
Yanıtla #78
  • Ziyaretçi

Sayın Alşah cevabınız için teşekkür ediyorum bana kalırsa burada bunlar paylaşılmalı yoksa bu forumun amaçı ne ? ve bu forum ne için var yazılmalı tabi ben burada gerçek mason olduğunu da zannetmiyorum varsada öyle yüksek derecelere gelmiş masonlar yoktur... Çünkü baksana hep cevaplar yeni katılımcı ve sıradan üyelerden geliyor... saygılar


Ekim 30, 2011, 01:23:00 öö
Yanıtla #79
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 1803
  • Cinsiyet: Bay

            Sayın lord, tabiiki bu formun amaçlarından biri de her halde sizin ve hemen hemen herkesin merak ettiği konular hakkında bilgi almak ama şunu unutmayalım, Masonluğun en önde gelen özelliklerinden biri de GİZLİLİKTİR.  Esasan ilgi çekmesinin nedenlerinden biri de bence bu GİZLİLİKTİR. Bir yerde okumuştum, Masonluk'ta "Kutsal Sır" diye bir inanç vardır ve buna göre "Bir şeyi gizlemek Tanrı'nın şanıdır" der. Yani sorunuza bu formda cevap bulabileceğinize ihtimal vermiyorm.
             Saygılar-sevgiler.
"Vur ama dinle beni"


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
3 Yanıt
10490 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 29, 2010, 12:28:12 ös
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
4790 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 17, 2008, 01:03:58 öö
Gönderen: blossom
8 Yanıt
20334 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 17, 2016, 06:51:04 ös
Gönderen: Tesla
17 Yanıt
16601 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 01, 2010, 01:06:28 öö
Gönderen: Cornelius
41 Yanıt
34756 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 12, 2011, 09:16:56 ös
Gönderen: Cin Ruhi
2 Yanıt
10338 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 24, 2011, 03:20:19 ös
Gönderen: burak2235
25 Yanıt
24584 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 20, 2012, 09:52:24 öö
Gönderen: peacewings
3 Yanıt
10798 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 21, 2016, 09:24:06 öö
Gönderen: Birisi
12 Yanıt
10033 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 25, 2013, 09:20:07 ös
Gönderen: karahan
5 Yanıt
5460 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 16, 2015, 04:13:51 öö
Gönderen: karahan