Çok fazla bilgi ve görsel olmamakla birlikte masonluk içerisinde de anlam taşıyan 7 kollu şamdan ( menorah) sembolüne eski Türk kültüründe de rastlamak mümkündür.
Var olan bilgi ve görsellere dayanarak 7 kollu şamdan figürüne hristiyan ve şamanist bir topluluk olan Hakasya Abakan Türklerinde ve Musevi Hazar Türklerinden rastlanmaktadır.
7 kollu şamdan (menorah) hakkında forumda detaylı ve zengin bir anlatım olması nedeniyle kısa bir tanım olarak menorah;İbranice: מנורה) ya da Menorah, Kudüs Tapınağı'nda ve Çadır Tapınak'ta (Mişkan)(İbranice: משכן) zeytinyağı ile yakılan Yedi Kollu Şamdan. Yahudilerin en eski sembollerinden biridir. Musa'nın Sina Dağı'nda gördüğü Yanan Çalı'yı simgeler (wikipedia.org)
7 Kollu Şamdan Uygur Türklerinde 7 yıldızı olan Büyükayı takımyıldızı ibadeti ile alakalıdır.(Ölmüşlerin ruhlarının gökyüzüne yükselmesi için dua ederlerdi).Bu mumlar Büyükayı’nın yıldız sayısı kadardı.7 kollu şamdan bu kozmolojik ve dini görüşün bir uzantısıdır.Bu sembolün en erken kazımalarına dünyanın çeşitli bölgelerinde rastlanır.
Kazımalar dört yön sembolünü insan biçimli ve haçvari şekilde ifade edecek şekildedir.Sembolün yukarı bakan tarafı kuzey yönünü ifade eder ve Büyükayı'nın 7 yıldızı şamdanın kollarını oluşturur.
Büyükayı Takımyıldızı Güneşi taşıyan ve mevsimleri oluşturan bir at arabası olarakta düşünülür..
Hakasya Abakan Türklerine ait 7 kollu şamdan petroglifi
Musevi Hazar Türklerine ait 7 kollu şamdan petroglifi