Mantıken, size şimdi bizim Yükümlülüklerimizde de yer alan bu Yükümlülüklerin bizden önce Mason olan atalarımıza nasıl ve ne şekilde yazılarak verilmiş olduğunu, Öklit'in öyküsünü, Öklit'in Geometriyi nasıl edindiğini, hem Latince hem de Fransızca olarak yazılmış bulunduklarını görmüş olduğumuz üzere göstermeliyiz. Mantıken, bunları size İncil'de ve diğer öykülerde belirtilmiş olduğu gibi anlatmalıyız.
Tekvin'de duodecimo capit'te [on ikinci bab], İbrahim'in [özgün metinde: Abram] Kenan Ülkesi'ne nasıl geldiği, Tanrı'nın ona göründüğü, ve ona "Bu ülkeyi sana ve senin dölüne vereceğim" dediği anlatılır. Fakat orada büyük bir kıtlık başgösterince, İbrahim karısı Sara'yı alarak Mısır'a, kıtlık çekildiği sürece orada kalmak üzere göç etti.
Ve İbrahim, tarih belgesinde söylendiğine göre, akıllı bir adam ve iyi bir rahipti. Yedi Bilimlerin hepsini biliyordu ve Mısırlılara Geometri Bilimi'ni öğretti.
*** Notlar: Tevrat'a göre İbrahim Mısır'dan hayli zengin olarak ama kovularak döner. Orada neler yapmış olduğundan hiç söz edilmez. Tarih öncesi çağlarda Antik Mısır'da bilimin ve uygarlığın çevre ülkelere oranla hayli üst düzeyde bir gelişim sağlamış olduğu bilinmektedir. Fakat bilimin kaynağının da Nuh'un soyundan, Tevrat'ta saygıdeğerliği vurgulanan hatta peygamber olarak nitelenen bir kişi tarafından yürütülmesinin gerektiği öngörülmektedir. Her ne kadar "Mısır" adı ile Ham'ın oğullarından Mitsraim özdeş ise de, bu göz ardı edilmektedir. Bu iş, Sam'ın soyundaki dokuzuncu kuşak olan ve âdeta Mısır'a ilk giden bilgili kişi gibi nitelenen İbrahim'e yakıştırılmaktadır. Oysa bir diğer efsanede de Antik Mısır uygarlığını Mitsraim'in kurduğu söylenir. İbrahim'in yaşam dönemi ile Öklit'in yaşam dönemi arasında ise neredeyse iki bin yıllık bir süre var. Ancak burada galiba Öklit (Euklidies) ile Hermes özdeşleştiriliyor. Nitekim izleyen tümcede bunun böyle olduğuna ilişkin bir anlatım var.
Ve bu değerli rahip Öklit onun öğrencisiydi, ve ondan Masonluğu öğrendi, ve ona ilk kez Geometri adını verdi. Her ne kadar daha önce kullanılmaktaysa da, böylece Geometri adını aldı.
Fakat Isidore'un "Etymologiarum" adlı yapıtının beşinci kitabında, Öklit'in Geometri'nin kurucularından biri olduğu ve ona bir ad verdiği söylenir. Buna göre, onun zamanında Mısır ülkesinde Nil denilen bir su vardı, ve bu ülkeye öylesine taşardı ki insanlar orada oturamazdı. Bu değerli rahip Öklit onlara, suyu uzak tutmak için büyük duvarlar ve hendekler yapmasını öğretti; ve kendisi de Geometri ile araziyi ölçüp onu çeşitli bölgelere ayırdı, ve herkesin kendine düşen bölgeyi duvarlar ve hendeklerle çevirmesini sağladı. Ve bundan sonra da orası her tür meyvenin ve hem erkek hem kadın genç insanların yetiştiği bolluklu bir ülke oldu, ama genç kuşaktan öylesine çok insan vardı ki iyi bir yaşam süremez oldular.
Ve ülkenin Efendileri onları bir araya toplayarak kafa kafaya verip, sayıca çok oldukları için, kendilerinin ve çocuklarının beslenme ve geçimlerini sağlamak üzere canlı olanakları bulunmayan çocuklarına nasıl yardımcı olabileceklerini düşündüler. Bu Görüşmede onların arasında bu değerli rahip Öklit de vardı. Onların bir çözüm yolu bulamadıklarını görünce onlara şöyle dedi: "Çocuklarınızı benim yönetimim altına verir misiniz, ve ben onlara öyle bir Bilim öğreteceğim ki, bundan böyle efendi gibi yaşasınlar; şu koşulla ki, hem sizin hem de onlar için koyacağım yönetim tarzına uyacağınıza yemin edeceksiniz." Ve ülkenin Kralı ve tüm Efendiler, tek bir ağızdan bunu kabul ettiler.
Mantıken, herkes kendisi için yararlı olacak bir şeyi kabul eder. Çocuklarını, onları istediğince yönetmesi için Öklit'e götürdüler. O da onlara Masonluk Zanaatı'nı öğretti ve ona Geometri adını koydu. Bunun gerekçesi de, az önce değinilmiş olduğu üzere, suyu uzak tutmak için halka duvarları ve hendekleri yapmayı öğrettiğinde araziyi bölgelere ayırmış olmasıydı. Ve Isidore "Etymologiarum"da Öklit'in Zanaata Geometri dediğini söyler: ve bu değerli rahip onun adını koydu ve onu öğretimini kurmuş olduğu ülkenin Efendilerinin çocuklarına öğretti.
Ve onlara verdiği Yükümlülük uyarınca, her biri diğerine Arkadaş [fellow] diyecek ve başka bir şekilde anmayacaktı. Çünkü hepsi aynı Zanaattandılar, ve doğumları belirgin ve nezih, Efendilerin çocuklarıydılar.
*** Not. Antik Mısır'da elbette bir sınıf ayırımı vardı ama burada doğrudan Orta Çağın feodal toplum düzeni anlayışıyla uyumlu bir anlatım yapıldığı dikkati çekiyor. Eskiden Antik Mısır'da da aynı düzenin uygulandığı varsayılmış.
Ve ayrıca içlerinden en hünerlisi işin yöneticisi olacaktı ve ona Üstat denilecekti. Yükümlülükler Kitabı'nda yazılı olan başka Yükümlülükler de vardı.
*** Notlar: Anglosakson masonik yazınında bu "Yükümlülükler Kitabı" (Book of Charges) yer yer geçer ama bunun ne olduğu ve neler içerdiğinden pek söz edilmez. Acaba bu, aslı olmayan bir varsayımsal kitap mıdır?... Yoksa "Musa'nın Beş Kitabı" mıdır?... Yoksa, Orta Çağda yazılmış olan fakat günümüze kadar gelememiş bir diğer el yazması mıdır?... Bana göre galiba sonuncusu ama o da daha önce yazılmış olan ve günümüzde bilmediğimiz bir başka kitabın varlığını gerektirir.
Ve böylece ülkenin Efendileriyle birlikte çalıştılar, ve kentlerle kasabalar, kaleler ve tapınaklar ve Efendilerin konaklarını yaptılar, ve sözü edilen Zanaatla dürüstlük içinde ve bağlılıkla yaşadılar.
Bundan sonra sıra İsrailoğullarına, Mısır’dan çıkıp Kudüs’e yerleşmelerine ve elbette Süleyman tapınağı’nın yapımına geliyor. Zaten başka türlüsü beklenemez.