Universal ROPORTAJI

Universal ROPORTAJI

Category : Kişisel Bloglar

Bir süre önce başlattığım roportaj serisi ,artık bir masonlar org. klasiği olma yolunda ilerliyor. Bundan nasıl bir mutluluk duyduğumu inanın anlatamam. Mutluluğumun sebebi roportajlarımın gördüğü ilgiden  öte, bu yol da siz sayın üye ve yöneticilirimizden aldığım destektir. Bu, iyi niyetle yapılan her işin destek bulacağına olan inancımın daha da kuvvetlenmesine sebep oluyor. Çok mutlu oluyorum. Bu yol da bana destek veren , ilgisini, eleştirisini esirgemeyen bütün üye ve yöneticilirimize sonsuz şükranlarımı sunarım.

  Bu hafta roportaj konuğumuz bu güzel sitenin bu kadar güzel bir hale gelebilmesi ve bu güzelliğin devamlı olabilmesi için çalışanlardan biri.

  Kendisine teklifimi kabul ettiği için huzurlarınız da teşekkür ederim.

  Buyrun karşınızda Omnia Tempus Alit.

enelsır– Eğitiminiz nedir?

Universal-Yüksek öğretim mezunuyum. İş yoğunluğundan dolayı tamamlamayı beceremediğim iki master denemem oldu.

enelsır– Mesleğiniz nedir?

Universal-Banka çalışanıyım, aynı zamanda alanımda eğitmenim.

enelsır– Omnia Tempus Alit? Zaman sizce herşeyin ilacı mıdır? Böyle düşündüğünüz için mi bu kullanıcı adını kullanıyorsunuz?

Universal-Zaman her şeyin ilacı. Aynı zamanda eğitmen. “Zaman” olgusunu kavrama merakıma ve zamana duyduğum saygıdan dolayı bu mahlası severek kullanıyorum.

enelsır– ”Mason”, ”Masonluk” kelimelerini ilk nerde duyduğunuzu anımsıyor musunuz?

Universal-Çocuk sayılabilecek yaşlarda, babamın (kardeşimiz olduğunu bildiğim) bir arkadaşından duymuştum. O yaşta dahi çok önemli bir şeyden bahsedildiğini anlamıştım. Özel el sıkışmaları, birbirine kenetli kardeşlik kavramları beni araştırmaya itmişti… Sihirli bir alem gibi dediğimi hatırlıyorum. Bu sihirli dünyanın içerisinde halen buna gönülden inanıyorum.

enelsır– Bu zamanla tekris edilmenize ( bakın ”Mason olmanıza” demiyorum, bu roportajlar sayesinde çok şey öğrendiğimi söylemiştim 🙂 ) kadar geçen süreyi bize anlatır mısınız? Masonluğu tanımanız, araştırmanız, anlamanız, teklifin gelişi gibi. Bize o süreci anlatır mısınız?

Universal-Masonluk, tekris edildikten sonra da bitmeyen bir araştırma. Çok tekrarlanan bir olgu belki ama harici alemde iken yaptığım araştırmaların kısmen nafile olduğunu derneğe intisap ettikten sonra kavradım. Tekris edilmemden bugüne kendimi bir yandan kardeşlerime ve topluma daha çok sorumlu hissederken bir yandan büyülü bir dünyada, bir rüyada yaşıyor gibi hissediyorum. Teklif gelme süreci bende biraz farklı oldu, İstanbul’ da bulunan bir kardeşimiz teveccühte bulundu, bu teveccühü kafamda bir çok soru işareti de getirdi elbette. O beni layık görmüştü ama ben bu kuruma, bu insanlara layık mıydım? Çok tarttım kafamda ve daha da layık olabilmek umudu ile kabul ettim önerisini…

enelsır– Kaçıncı derece Masonsunuz?

Universal-Üstad derecesinde çalışıyorum.

enelsır– Mason olmayı uman ve isteyen haricilere Masonluğun şöyle bir önermesi var ,” Masonluktan ne alabilirimi değil Masonluğa ne verebilirimi düşünün”. Bunun tam tersi taraftan bakarsak, Masonluk insanlığa ne katıyor? Bunu birey bazında değil toplum bazında soruyorum. Bu konu da ne düşünüyorsunuz?

Universal-Masonluğun masonlardan beklediği çok şey var. Fakat genelde bu beklentiler toplum mühendisliği ya da topluma yüksek yararlardan ziyade masonun kendisinden başlayan beklentiler. Ancak bundan sonra masonun bulunduğu topluluğa yararı bulunacağını öngörüyorum.

Bu beklentilerden birisi de bulundukları topluluğa örnek olma gereği. Bu gereği masonlar yerine getirebildiği ve toplum içerisinde kardeşlerimiz arttığı sürece en hafif haliyle daha duyarlı, daha kibar ve en azından daha analitik düşünen, sorgulayan, fikirlere değer veren, ad hominemden uzaklaşarak fikirler üzerinden hareket eden bir topluma ulaşılacağını biliyorum. Bunu kardeşlerim ile gerek toplantılarda gerek vadi dışında yaşadıklarımızdan rahatlıkla gözlemleyebiliyorum. Şu saydığım (belki masonlukla ilgili daha yüksek beklentileri olanlar için cılız gelebilecek) birkaç beklentim dahi gerçekleşirse daha müreffeh bir toplum için çok büyük adımların atılmış olacağını düşünüyorum.

enelsır-Harici iken Masonluk hakkında düşündüklerinizle, Mason olduktan sonra gördükleriniz arasındaki farklılığı bize anlatabilir misiniz?

Universal-Harici iken gözlerim bağlı bir halde ayağına dokunduğum fili tanımlamaya çalışıyormuşum diyebilirim. Fakat düşüncelerim hemen hiç değişmedi.

enelsır– Bize bir Mason’un yaşayış disiplinini anlatabilir misiniz? Örneğin bu gün toplantınız var. Hem düşünsel hem de fiziksel hazırlıklarınız neler oluyor?

Universal-Bunu anlaşılabilir bir şekilde anlatmak gerekirse bir bayram sabahı nasıl hazırlanırsanız ya da sevdiğiniz hanımefendi ile buluşmadan önce nasıl özen gösterirseniz bir mason da dış görünüşüne toplantı öncesi bu şekilde hazırlanır.

Genelde locaların 2 yıllık programları üç aşağı beş yukarı bellidir. Kardeşler programa bakarak özellikle merak duydukları konular var ise bu konular üzerine çok önceden hazırlanmaya başlar, günü geldiğinde, notları, soruları ve merakları ile mason hazırdır.

enelsır– ” İyi bir insanı, daha iyi bir insan yapmak” bu size neyi anlatıyor? Haricilere ne anlatmalı?

Universal-Bana anlattığı çok net, ham taşın alınarak küptaş formuna yontulması.

Haricilere anlatması gereken şeyler de hemen hemen aynı formatta. Eksikliklerimizi, ham olduğumuzu bildiğimiz sürece ancak kusurlu, pürüzlü yüzeylerimizi fark edebilir ve böylece insanlık denen sonsuz ülküde bir katre yer bulabiliriz. Kusursuz olduğunu varsayan kimsenin kusurlarını düzeltmesi mümkün değil maalesef. O yüzden her şey hatalarımızı, kusurlarımızı kendimize itiraf etmemizden, kendi kendimizi yargılamamızdan, vicdanımızın bizi dâra çekmesinden başlıyor.

enelsır– Yakın bir akrabanız veya arkadaşınız sizin dışınız da ilişkilerle Masonluk teklifi almış. Siz bunu öğreniyorsunuz, fakat bu tanıdığınız size göre kabul edilmemeli, belki teklif eden Kardeşinizin bilmediği bir kusurunu biliyorsunuz tanıdığınızın. Sizin bildiriminizle red ediliyor. Buna sizin sebeb olduğunuzu da tahmin etti ve sordu diyelim. Bu durumu ona hem kendisi, hem kendiniz, hem de Masonluk açısından nasıl açıklarsınız?

Universal-Her şeyden önce ben böyle bir durumda hem tanıdığımı hem de yakın arkadaşım ya da akrabam olan kişiyi bilgilendirir, teklifin reddolmaksızın geri çekilmesine çabalarım. Bu sayede zaten benim olaydaki müdahilliğimi bilirler. Masonluk bir uğraşı, ömür boyu süren ve zevk almazsanız bir şey katamayacağınız ve bir şey alamayacağınız bir uğraşı…
Hem teklifçinin hem adayım hem de Masonluğun bekası açısından nafile bir çabanın içine girildiğini nedenleri ile ortaya döktüğünüzde teklifçi de aday da ikna olacaktır.

enelsır– Bize Masonluk dışındaki Omnia Tempus Alit’ten bahseder misiniz?

Universal-Aslında Omnia Tempus Alit’ in hayatına ait her şeyde Masonluğun izleri mevcut.

Evliyim, 15 senedir sevdiğim insanla birlikteyim. Felsefe merakımdan başlayarak beni hiç yalnız bırakmayan her zaman aldığım her kararda fikrini söyleyen eleştiren ve seven bir eşim var.

İşkoliğim, çok sevdiğim eşimi gecenin geç saatlerine kadar görmemi engelleyecek ölçüde fazla çalışıyorum. Sanırım işimi çok fazla önemsiyorum. Kendime en büyük eleştirim de bu konudadır. Hayat ve hayatın gailesi üzerine düşünmek için zaman çok önemli. Bu yüzden bazen harici alemdeki işlerime olan bağımlılığımdan kendimi kurtarmam gerekiyor.

enelsır– İyi insanların daha iyi insanlar olmasının yegane yolu size göre Masonluk mudur? Yani bu yola girmemiş veya girememiş iyi insanlar, hep biraz yarım mı kalır?

Universal-Bilakis. Hakikate giden yollardan sadece birisidir Masonluk. İyi bir insan olmak öyle bir hedef ki her kişinin kendi yolunu çizmesi de mümkün.

enelsır– Masonluğun sizde yarattığı en büyük değişiklik ne oldu?

Universal-Çok net bir cevap olacak ama “tolerans”

enelsır– Ben sormamış olsam da anlatmak istediğiniz bir konu , vermek istediğiniz bir mesaj var mı?

Universal-Bu siteyi anlatmak isterim biraz. Burası benim için sürekli dostları gördüğüm bir yer gibi, son zamanlarda çok aktif katılımda bulunamasam da bir çok kardeşim ile masonlar.org sayesinde tanıştım, birlikte çalışmalara katıldık, aynı ekmeği bölüştük. Bana hepsini çok sevdiğim kardeşlerimin arasında apayrı sevdiğim / seveceğim kardeşlerimi tanıma fırsatı sundu sitemiz. Bu açıdan MASON Kardeşime ne kadar teşekkür etsem az. Kimi kardeşlerimi bu aralar göremiyorum, sitede bazı yazdıklarına denk geliyor onlarla avunuyorum dersem abartmış olmam. Kardeşlik, sonu olmayan bir yol. Bu yolda yanımda olan, koluma giren, bana yol gösteren bir çok kardeşimi o kardeşlerimin fikir yazılarını, mutlu haberlerini (büyükçe bir kısmı harici üyelerimiz göremiyor maalesef) kolayca alabildiğim bu site aynı zamanda harici alemde ne kadar yanlış anlaşılabildiğimizin, nasıl bir algı ile düşman görüldüğümüzün okulu oluyor bazen bana.

Hepsinin mahlaslarını saysam buraya sığmaz, en başta canımın içi, loca kardeşim skullG’ yi tanıma şerefini verdi masonlar.org bana…

Harici forum kısmında pek aktif olamasam da artık sürekli olarak aklım ve kalbimin bir köşesi sitemizde…

Haftaya başka bir roportaj da buluşmak üzere mutlu kalın.


2 Comments

Isis

28/04/2011 at 2:44 pm

Sn Omnia’yi biraz olsun tanimak mutlu etti beni. Elinize saglik sn Enelsir.

Serkan EGESOY

22/01/2013 at 4:17 pm

SkullG ile normalde aynı locada olmalarına rağmen tanışmamış olup da burada mı rastlaşmışlar? Eğer böyleyse çok enteresan bir durum 🙂

Log out of this account

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Haberdar ol

Yeni yazilardan haberdar olmak icin email adresinizi girin

YAZI ARŞİVİ

Son Yorumlar