Neden Masonluk

Neden Masonluk

Category : Kişisel Bloglar

Öncelikle belirtmek isterim ki aktaracaklarım kişisel kanaatim ve tahlillerimdir. Araştırdıklarım, izlediklerim ve öğrenmeye çalıştıklarıma bir nebze kendi açımdan anlam katmaya çalıştım.

Bilindiği gibi Mason olmak için Yüce bir Yaradan inancına sahip olmak, erkek olmak ve Mason olmanın gerekliliğini yerine getirmek gerekir. Hangi dine mensup olduğunuzun bir önemi yoktur. Fakat Yaradana inanmak şarttır.

Masonluk ; İyi olan insanı daha iyi yapmak için ritüeller ve kendine has yöntemler kullanarak kişiyi aydınlatan ve ileriye sevk eden ezoterik yöntemler üzerine kurulmuş bir cemiyettir. Peki insanlar daha iyi bir insan olmak için neden Masonluğu seçer?

Masonluk farklı renge, farklı dine ve farklı dile mensup insanların bir arada olduğu, doğum itibariyle sahip olduğunuz özellikler üzerinden ayrıma maruz kalmadığız, insan olduğunuz için değer gördüğünüz bir cemiyet. Masonik anlayışa göre, bir insanın düşüncede ve eylemde hür iradesi ve rızası bireysel hürriyetinin ölçüsüdür. Masonların, özel anlamlı adı olan Hür Mason deyiminin günümüzdeki anlamı da zekâ, akıl, irade ve ruh hürriyetidir. Bir masonun, mason olmak için verdiği karar da dâhil olmak üzere, tüm hayatı boyunca mason olarak her türlü düşüncesi ve yaptığı her hareket onun hür iradesine ve rızasına bağlıdır. Aday, hür düşünen ve davranan hür bir insandır. Masonluğun bir evrensel amacı vardır. Dünya üzerindeki tüm toplumların ve ayırımsız olarak tüm insanların barış, esenlik, güven ve mutluluk içinde yaşayabilmeleri için gerekli olan ortamın, koşulların ve karşılıklı anlayışın sağlanması. Bunu da bireysel olarak gelişerek, topluma faydalı olacak işler yaparak ve daha iyi bir dünya için kendini ve çevresini aydınlatarak yapar.

Ayrıştıracak konuların içeri girmediği, uzanan her elin sevgi ve kardeşlikle dolu olduğu bir cemiyet olması neden Masonluk sorusuna verilecek cevaplardan biridir. Tarihte hiç bir yapı bu denli ayakta kalmamıştır. Hariciler olarak her ne kadar da odanın içini ve perdenin arkasını göremiyor olsakta, amacı iyi niyet içermeyen bir yapının bu kadar uzun süre ayakta kalmayacağını biliriz. Üstündeki perde münasebetiyle her zaman hedef olan Masonluğun yasalara uygun olarak, dernekler müdürlüğünde kayıtlı olarak faaliyet gösterdiğini de bilmeyenler için ayrıca hatırlatmak isterim. Bir zamanlar dogmatik günlük inanışlarla “öcü” olarak gösterilen Masonların aslında ne derece muazzam bir hedef uğruna çalıştıklarını bilinen masonların hayatlarına bakarak anlamak mümkündür.

 


5 Comments

Mustafa Yıldırım

16/03/2019 at 2:45 pm

Masonluk dinlerin bile kılçığından ayrılmış salt kısmı gibi. Tüm dinler iyi insan olmayı öğretir ve emreder. Buna karşılık beni hayrete düşüren,Masonluktan ayrıldım ve anlatıldığı gibi değil diyen bana göre yalancılara neden müsade edildiği. Kötü reklam yapıyorlar. Beni etkilemedi ama birçok kişi Masonluğa kötü bakabilir. Saygılarımla…

    Manyetizma

    22/03/2019 at 5:23 pm

    Sizce Mason olan bir bireyin kötü olmadığını kanıtlamaya ihtiyacı var mı?

Abdullah Şahin

08/06/2019 at 1:51 pm

Tesadüfen denk gelmiştim siteye ve forumdaki konulara bakarken Talat Paşa ile ilgili kısma denk geldim ve teşekkür etmek istedim ancak üye olmak gerekiyormuş, üye sayısı 1000 civarında tutulmaya çalışılıyormuş… herneyse ben zaten herhangi bir derneğe üye olamam. Bu vesile ile buradan Talat paşa ile İstanbul’a gelerek hayatını riske atanlara da teşekkür etmiş olayım. Talat paşanın mason olduğunu biliyordum ki sadece o bile masonlara karşı negatif yaklaşmamam için yeterliydi fakat Ahmet Vefik paşa, Namık Kemal, Resneli Niyazi, Gazi Osman Paşa, Yusuf Akçura… bunları bilmiyordum. Yabancı kaynaklı hiçbir düşünceyi benimsemeyecek kadar Türk hissediyorum kendimi ve Ahmet Vefik Paşanın da mason oluşu (doğru ise) beni Hz. Nuh’a, Yafes’e, Togarma ya, Orta Asya’dan Mezopotamya ya Hz. İbrahim’e, Sümerler’e ve ve Türkistan’dan getirdikleri malzemelerle devasa yapılar yapan duvar işçilerine kadar düşünmeye itti. Ortaçağ Avrupası değil bahsettiğim M.Ö 3000-2000. Bu durumda zaten masonluk yabancı kaynaklı bir düşünce olmuyor.

Elif G

22/01/2021 at 10:48 pm

Neden kadınlar mason olamıyor merak ettim. İnsan olduğunuz için değer gördüğünüz diyor ama erkekseniz mason olabilirsiniz diyor nedeni nedir

mehmet akdag

10/11/2022 at 1:36 pm

sanirim kadinlarin sir saklama gucu daha az sinirli oldugu icindir

Log out of this account

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Haberdar ol

Yeni yazilardan haberdar olmak icin email adresinizi girin

YAZI ARŞİVİ

Son Yorumlar