THOTH ROPORTAJI

THOTH ROPORTAJI

Category : Kişisel Bloglar

 Bu haftaki roportaj konuğumun çok ilginç bir yönü var . Hem Masonluğa yeni kabul edilmiş, hem de henüz bir harici iken de forumumuzun bir üyesi olduğu için siz değerli üyeler tarafından kendisin de oluşan farklılık (eğer varsa) daha iyi gözlemlenebilir.
 Çok güzel bir roportaj oldu… Buyurun karşınız da Thoth.

enelsır-Eğitiminiz nedir?

Thoth-Üniversiteyi, Sinema Tv bölümünde okurken, maddi sebeplerden dolayı 3. sınıfta bırakmak zorunda kaldım..Lise mezunuyum..Sanırım bu verdiğim cevap şu ana kadar birçok kereler forumda gündeme gelmiş olan maddiyat ve eğitim konuları için değişik bir emsal teşkil edecektir.

enelsır-Mesleğiniz nedir?

Thoth-Reklam sektöründe Art Director olarak çalışıyorum.

enelsır-Masonluk’la ilk tanışmanız nasıl oldu?

Thoth-Lise yıllarımda felsefe ve tarih konularında yaptığım araştırmalarım sonucunda ailemde yer alan büyüklerime sorduğum sorular ve aldığım cevaplar sonrasında ilgilenmeye başladığımı söyleyebilirim.

enelsır-Kaçıncı derece Masonsunuz?

Thoth-Çırak derecesinde çalışmaktayım.

enelsır-” Bir kişinin Masonluğa girerken ondan ne alabilirimi değil, ona ne katabilirimi düşünmesi gerekir” . Bu önermeye göre siz Masonluğa nekattığınızı veya ne katabileceğinizi düşünüyorsunuz?

Thoth-Masonluk “tek insan” ile “bütün” ü emsalsiz bir biçimde biraraya getirmiştir.Bütün, parçalarından herhangi birisinde, ve parçaların her biri de bütünde kendilerini görebilmelidirler. Bu bağlamda her durumda Masonluğa yakışır şekilde örnek davranışlar sergilemek bence bir Masonun Masonluğa kattığı önemli unsurların başında gelir.

enelsır– Masonluk kendi dışındaki dünyayı ” harici alem” olarak tanımlıyor. Bize Masonik alemi anlatır mısınız?

Thoth-Çok farklı hayat şartlarına, yaşlara ve hayat görüşlerine sahip insanlar bir araya gelip fikir alışverişinde bulunurlar.Burada söz hakkı kutsaldır.Fikir alışverişi eşine zor rastlanır bir rahatlık, samimiyet,hürriyet ve hoşgörü içerisinde gerçekleşir. Bu ortamdaki sevgiyi ve kardeşlik hissiyatını tarif etmem zor , daha once harici alemde yaşamadığım bir his.

enelsır-Dünya da ve ülkemiz de süre giden sosyal adeletsizliğe Masonluk nasıl bakıyor. Bu konu da neler düşünüyorsunuz?

Thoth-Masonluğun toplumla olan ilişkisi , toplumun temel birimi olan fert vasıtasıyladır.Ferdin aydınlanması,etik değerlerle donanması, kamil insan olması yolundaki yolculuğunda etrafına saçtığı ışık ile toplumdaki yerini alması , toplumun genel seviyesinin yükselmesinde fert bazında önemli rol bir oynar. İster kardeş ister harici olsun tüm insanlara sevgi ile yaklaşan bir Mason, adaletsizliğin hiç bir dalı ile aynı safta yer almaz.

enelsır-Bize özel hayatında ki Thoth dan söz eder misiniz?

Thoth-Özel hayatında ailesi ile beraber vakit geçirmekten hoşlanan, aynı zamanda hobi olarak bestekarlık ile ilgilenen, her boş vaktinde kitap okumaya çalışan bir insanım.

enelsır-Masonluğa kabul edildikten sonra ruhsal dünyanızda ki değişimleri bizimle paylaşır mısınız?

Thoth-Daha huzurlu bir insan oldum diyebilirim. Eskiden iş hayatım veya sosyal yaşantımda karşılaştığım herhangi bir problem karşısında çabuk sinirlenen bir yapıya sahiptim. Kendim hakkında farkettiğim ilk değişiklik tolerans göstermek konusunda daha istekli olmam.

enelsır– Anti Masonik bir yazı okuyorsunuz. Bu yazı hakaretler, aşağılamalar, lanetlemelerle dolu. Neler hissediyorsunuz?

Thoth-Bu cevabı üç bölümde cevaplamak isterim , ilki , Masonluk hakkında yaptığım araştırmaların başlangıcı dönemi olsun.Bu dönemde zaten karşıma çıkanlar ağırlıklı olarak anti Masonik kaynaklardı.Açıkçası konu hakkında tamamen objektif ve ansiklopedik bilgiler aradığımdan, yorumlar ve anlatılanlar ile hiç ilgilenmedim diyebilirim.

İkinci periyod olan, teklif edilmemden sonraki dönemde okuduğum anti Masonik yazılar , teklif sürecinde olduğum için benim çok daha fazla ilgimi çekiyordu..Bazen geceleri sabahlara kadar araştırmalar yapıp çeşitli kaynaklardan bulabildiklerimi birbirleriyle karşılaştırıyordum. Sonuç itibariyle birbirinden bağımsız gibi görünen bu anti masonik yazıların çoğunda kullanılan cümlelerin bile bire bir aynı olduğunu farketmem uzun sürmedi.

Üçüncü bölüm olan Tekris edilmemden sonraki süreçte okuduğum bu tarz yazılara sadece gülüyorum..Harici olduğum dönemde okuduklarımın hiç birisinin gerçek olmadığını gördüm.

enelsır-Bir önem sıralaması yapacak olsanız bu nasıl olurdu? Aileniz, Masonluk, işiniz,..vb.

Thoth-Masonluk yolunda bir Mason’a yakışır şekilde ilerleyebilmek için hem ailenin hem de iş hayatının önem düzeyinin eşit olduğunu düşünüyorum. Masonluğun kendisi de bir ailedir bu yüzden birbirimize kardeş ve eşlerimize de hemşire deriz.Sanırım bu da ailenin Masonlukta ne kadar önemli olduğunun bir göstergesidir. İş hayatımızdaki düzenimiz de , ailemiz içindeki huzurumuzu temin etmemiz ve sorumluluklarımızı yerine getirmemiz konusunda yardımcıdır. İş hayatımızda yaşayacağımız maddi/manevi olumsuzluklar öncelikle ailemizi etkileyebilir ve dolayısı ile Masonluk yolundaki çalışmalara daha az vakit ayırmamıza sebep olabilir.

enelsır-Bize bir Mason’un iç dünyasını anlatır mısınız? Mason olmak size neler hissettiriyor, neler düşündürüyor?

Thoth-Sevdiğim bir sözü vurgulamak isterim , “Masonluk , kimsenin sizi görmediği bir anda bile doğru olanı yapmaktır” . Bu düşünce yapısıyla hareket etmeye gayret ediyorum. Dinlemeye daha çok vakit ayırıyorum. Hayatın içerisinde nereden gelip nereye gittiğimi , sorumluluklarımı eskiye oranla daha fazla düşünüyorum.

enelsır-Forumumuz hakkında neler düşünüyorsunuz? Motto’sunun hakkını veriyor mu?

Thoth-Forumu takip etmeye bir harici iken başladım. Bu kadar fazla doğru bilgiyi Türkçe olarak internet üzerinde başka bir yerde bulmak imkansız.

enelsır-Fikirlerinizin uyuşmadığı, bir arada olmaktan haz etmediğiniz, özel hayatınız da görüşmeyeceğiniz bir ”kardeş”iniz var mı?

Thoth-Masonlar, Masonik ilke ve erdemler dışında , hiçbir konuda birbirleri ile aynı düşüncede olmak zorunda değildirler. Düşünce farklılıkları olsa bile birbirlerini severler ve birbirlerinin yardımına koşarlar. Kardeşlik; din, dil, ırk, milliyet ve düşünce farkı gözetilmeksizin evrenseldir. Masonlukta taassup ve düşmanlık fikri yoktur.

enelsır-” Masonluk var olduğu için bu var” veya ” Masonluk olmasaydı bu olmazdı” diyebileceğiniz bir olay , durum var mı?

Thoth-Masonluğun temelinde birey olduğu için en temel cevap insanın kendisi olacaktır. Bütünü oluşturan “tek” tir

enelsır-Gelecek için planlarınız nelerdir? Hem özel hem Masonik anlamda soruyorum bunu.

Thoth-Özel hayatımdaki mesleğim yani reklamcılık konusunda kendimi geliştirmek için şimdiden planladığım bazı eğitim programları var. Masonik anlamda da önümde çok uzun bir yol var..

enelsır-Ben sormamış olsam da anlatmak istediğiniz bir konu, iletmek istediğiniz bir mesaj var mı?

Thoth-Sorularınız için çok teşekkür ederim.

enelsır- Bana zaman ayırıp sorularımı cevapladığınız için ben size teşekkür ederim.

 

 

 Bu haftaki roportaj konuğum da sayın Thoth’du. Umarım beğenmişsinizdir. Bir dahaki roportajım da buluşmak üzere mutlu kalın.


1 Comment

ALTAN GÜVEN

17/10/2011 at 7:31 pm

VERİLEN CEVAPLAR GÜZEL . Syg.

Log out of this account

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Haberdar ol

Yeni yazilardan haberdar olmak icin email adresinizi girin

YAZI ARŞİVİ

Son Yorumlar