Avrupa Maçları

Avrupa Maçları

Category : Kişisel Bloglar

İyi günler sevgili okyucular bu ay sizlerle Spor medyasına karşı birkaç önce yazmış olduğum ancak herhangi bir spor kanalına yollamadığım bir yazıyı paylaşmak istiyorum.

İyi okumalar,

AVRUPA MAÇLARI

“Bütün spor kanallarında, bütün gazete ve radyolarda var olan baskıyı siz de hissediyor musunuz? Herkes bütün Türk vatandaşlarının Avrupa’da oynayan Türk takımlarını desteklemesi  gerektiğini söylüyor. Tutmadığı takımı Avrupa maçlarında desteklemeyenler  fanatiklikle, hainlikle, ülke puanını düşünmeyip kendi takımına zarar vermekle suçlanıyor. Bütün Türkiye’nin bu konudaki görüşleri aynıymış gibi radyoda olsun televizyonda olsun bütün konuşmacılar aynı fikirde, diğer fikirleri savunan mailler okunmuyor hatta okunmadan esefle kınanıyor.

Peki ya nerede kaldı tarafsızlık?! Ülkemizde diğer takımları desteklemeyen birçok insan yok mu? Her şeyden önce bu baskıyı  yapanların şunu anlamaları gerekir, Türklük denen şey savaş meydanında vesairede olur savaşta Türk’ü tutmayana hain denilir. Ancak sahada milli maçalar dışında Türkler yabancılar yoktur. Böyle olsa kendi takımımızdaki yabancı oyuncuları yabancı saymamız gerekirdi.

Bizlere fanatik diyorlar, fanatik diye görüşünü taviz vemez şekilde savunana, diğer fikirleri dinlemeyene, tahammül edemeyene denir. Peki soruyorum size yabancı takımı destekleyenlerin vatan haini olduğunu ima edenlere, mesajını konuşmaya değer bulmayanlara spor programlarında tartışılmasına izin vermeyenlere fanatik denmez de ne denir?

Gelelim ülke puanı mevzuna. Aslında bu konudan önce “ Bu iş gönül işidir hesaba kitaba sığmaz” desek de olur ancak madem bu konu bu kadar çok argüman olarak kullanılıyor artık bir cevap vermek farz oldu.

Önce şunu idrak etmemiz lazım, bizim oynadığımız oyun nedir? Neden hangi  takımın kazandığı bizi ilgilendiriyor? Biz aslında oynanan oyunun bir parçasıyız. Oyun ise rakibinden daha iyi performans sergileyip rakibi kızdırabilme, şakalaşabilme oyunu. Bu da ancak rakibini geçersen olur. Yani ben bir Fenerbahçeli olarak mutluluk yaşayabilmem için takımımın Galatasaray’ı, Beşiktaş’ı  geçmesi lazım. Peki ülke puanı yükselince ne oluyor? Bu puanlar hem benim hem de geçmeye çalıştığım takımların işine yarıyor. Dolayısıyla maç yapan iki tarafın hesabına da birer gol yazılması gibi hiç birişe yaramıyor. Bu puanın Fener’i başarıya götürme ihtimali kadar rakibi kazandırıp bizlere “Biz avrupa fatihiyiz” cümlelerini dinletme ihtimali de var. Ayrıca rakin galibiyeti bize tek yönden ülke puanıyla yarar sağlarken rakibe çift yönden hem ülke puanı ile hem de galibiyetin kendisiyle yarar sağlıyor.

Şunu hiçbir zaman göz ardı etmeyin Avrupa başarısının tek getirisi yanındaki rakip takım taraftarına takılabilmektir. Yoksa ülkenin reklamı oluyor masallarına inanmayın. Takımımız avrupada 15-0 yenilse de adımız avrupa basınında geçer  yine reklamımız olmuş olur. Aslına bakarsanız Avrupa’da reklamın zaten somut bir getirisi yok. Var olan bir getiri varsa da kimse bena takım gol atınca “Gooool” diye bağırmasını bu kazançla açıklayamaz. Ülkemizin yararına bir anlaşma yapılınca “anlaşmaaaaa” diye bağırılıyor mu? Dolayısıyla bütün taraftarlık zevki,  senin başarına yani rakibinin sana göre daha başarısız konumda olmasına bağlıdır.

Fenerbahçe Chelsea’yi  yenince gidipte şakalaşmak için bir Chelseali aramadık. Aynı şekilde GS’li dostlarımız da başarılı olduklarında bizimle muhattap oldular. Haklı olarak “Avrupa fatihiyiz, siz annenizin liginde oynayın” dediler. Adamlar falancayı yensin de gene “Avrupa fatihi” laflarını duyalım diye beklememizi  kimse ummasın.

Ben fanatik değilim rakibin de Fener’imizin Avrupa’daki maçlarında rakibi tutmasını büyük bir hoşgörüyle karşılıyorum. Keşke aynı hoşgörü medyamızda da olsa…

Serkan EGESOY”


2 Comments

Yeto derler

08/07/2013 at 7:01 pm

Neden o kadar taraflar cümlesi varken “Biz avrupa fatihiyiz” cümlesine taktınız? 15-0 yenilirsek ezik gözüyle bakacaklar. Yenersek bu takıma bravo diyecekler. İngiltere liginde sadece ingiliz futbolcular yok ama biz anlatırken, “Premiere Lig müthiş” diye anlatıyoruz. Yani o ülkeye yoruyoruz bunu. Ayrıca başarı gelirse puan yükselirse 3 takım yerine 6 takım gidecek Avrupa’ya ve haliyle taraftar da Avrupa’ya açılacak, bu da toplumumuzun ufkunu açacaktır. Yani yeniliğe açık hale getirecektir. Misyonla çelişiyorsunuz. Ayrıca Avrupa’da takımlarımızın başarısı ülke başarıdır. Küresel çapsa bir takım sponsorunun olması durumu bu ülkede faydalı olacaktır. En azından ülkeyi merak eden turistler ülkeye gelecektir, o başarı sebebiyle. Benim ve arkadaş grubumun Barcelona başarısı sebebiyle orayı merak ederek oraya gitmemiz gibi. Bu yönden bakmaya ne dersiniz? Katkısı daha büyük değil midir? Türklük olarak değil de bağımsız Türkiye Cumhuriyeti olarak baktığımızda gayet faydalı görünüyor. 10 yaşında çocuk bile bunun farkında neden bunu göz ardı ediyorsunuz, merakım bu açıklayabilecek misiniz?

    Samuray

    09/07/2013 at 5:51 am

    Savaştan yada ekonomiden bahsediyorsak Türkiye diye bir yer var. Türkiyeyi silahlı çatışmada tutmayan haindir. Ancak futbol dünyasında Türkiye diye bir yer yok. Futbol kümesinin elemanları Fener, Galatasaray, Beşiktaş vs. dir.

Log out of this account

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Haberdar ol

Yeni yazilardan haberdar olmak icin email adresinizi girin

YAZI ARŞİVİ

Son Yorumlar